Ponta vrea independenta energetica a Romaniei pe model polonez

Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 13:57
1985 citiri
Ponta vrea independenta energetica a Romaniei pe model polonez

Premierul Victor Ponta sustine independenta Romaniei, precizand ca trebuie sa luam lectii de la Polonia, tara care vrea sa se axeze pe gaze de sist si carbune.

"Trebuie sa invatam ceva din experienta Poloniei! Independenta energetica a Romaniei inseamna asumarea unor decizii curajoase - care vor duce la preturi mai mici, orientare clara spre Vest si la afirmarea tarii in zona (inclusiv in relatia cu vecinii). Vom continua sa sustinem independenta energetica a Romaniei", a scris premierul roman, pe Facebook.

Afirmatia lui Victor Ponta vine in contextul in care omologul sau polonez, Donald Trusk, a spus recent ca va investi mai putin in energie verde.

"Independenta energetica necesita nu doar diversificare resurselor, ci si valorificarea la maximum celor domestice", a precizat liderul Guvernului de la Varsovia, potrivit unui comunicat de presa.

In schimb, Polonia se va axa mai mult pe carbune si gaze de sist.

"Pe aceste doua sectoare se bazeaza viitorul energetic al Poloniei", a adaugat premierul polonez.

Polonia da energia verde pe carbune si gaze de sist, pentru independenta energetica

In prezent, aproape 90% din energia electrica din Polonia este produsa pe baza de carbune, iar termocentrala pe baza de lignit de la Belchatow este instalatia care emite cea mai mare cantitate de CO2 din Europa. Potrivit estimarilor autoritatilor de la Varsovia rezervele de carbune sunt suficiente pentru a acoperi necesitatile tarii timp de 150 de ani.

De asemenea, Polonia a demarat recent exploatarea, deocamdata cu caracter experimental, a gazelor de sist, insa Guvernul polonez intentioneaza sa investeasca 12,5 miliarde de euro pana in 2020 in acest sector.

Cei 38 de milioane de polonezi consuma in prezent 14 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, dintre care doua treimi sunt importate din Rusia.

In plus, multe firme de utilitati au dat navala in Polonia pentru a construi infrastructura necesara energiilor verzi, insa ele au inceput sa vanda aceste instalatii, in special ferme eoliene, catre companiile detinute de stat.

In iunie, DONG Energy Wind Power AS a vandut turbinele de vant societatii PGE Polska Grupa Energetyczna SA, pentru 212 milioane de dolari.

Romania, pe urmele Poloniei

Recent, Romania a limitat plata certificatelor verzi, pana in 2017, lucru ce a revoltat jucatorii din industrie, care sustin ca tara noastra va pierde investitii importante, deoarece companiile au dezvoltat ferme eoliene sau solare tocmai pentru avantajele sistemului certificatelor verzi.

Remus Borza avertizeaza: Sute de proiecte din energia regenerabila vor esua

In schimb, Guvernul este de acord cu exploatarea gazelor de sist.

Ponta, despre gazele de sist: Sa mergem pe drumul corect pe care SUA merg

"Este vorba de securitatea energetica a Romaniei, de interesul pe termen lung, daca vrem sa fim mai departe dependenti de importurile de gaze, din Rusia sau de unde vin, sau vrem sa fim producatori. Vreau sa fim o tara care isi intelege interesele. Trebuie sa ne batem pentru interesele strategice ale tarii", a subliniat premierul, la finalul lunii mai.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Funcția WhatsApp care le va permite utilizatorilor să adauge contacte la ”Favorite”. Cum funcționează
Funcția WhatsApp care le va permite utilizatorilor să adauge contacte la ”Favorite”. Cum funcționează
Conform unui raport, WhatsApp lucrează la o filă "Favorite" pentru lista de contacte disponibilă pe aplicația de mesagerie. Practic, funcția le va permite utilizatorilor să adauge, elimine...
România, al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană în 2023
România, al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană în 2023
România a avut în 2023 al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, prin raportarea discrepanței dintre veniturile și chetuielile bugetare la produsul intern brut (PIB) din...
#Ponta independenta energetica, #Ponta gaze sist, #Ponta carbune, #Ponta energie model polonez, #Ponta energie Polonia , #premier