Victor Ponta neaga ca a cerut derogare de la FMI

Joi, 13 Iunie 2013, ora 20:25
1094 citiri
Victor Ponta neaga ca a cerut derogare de la FMI

Premierul Victor Ponta a afirmat ca Guvernul sau este "in grafic" cu respectarea acordului cu Fondul Monetar International referitor la privatizari. Clarificarea vine dupa ce presa a relatat, joi, ca Guvernul a cerut derogari de la FMI, pentru a obtine mai mult timp in ceea ce priveste indeplinirea angajamentelor.

Ponta a declarat, pentru Romania Tv, ca a fost trimisa scrisoarea de intentie catre boardul FMI, dar a negat ca Guvernul de la Bucuresti ar fi cerut vreo derogare de la FMI.

"Din punct de vedere politic, n-am cerut nicio derogare", a spus Victor Ponta.

In ce priveste un nou acord cu FMI, Ponta a aratat ca exista pasi care trebuie indepliniti in prealabil si este posibil sa existe o surpriza din partea Comisiei Europene. "In primul rand, trebuie aprobat in boardul FMI faptul ca acordul de tip preventiv s-a incheiat cu bine. Apoi, trebuie sa primim acceptul Comisiei Europene pentru ca suntem parte a Uniunii Europene (...) s-ar putea sa aveti o surpriza, sa ne spuna ca avem deficit sub 3%, ca avem stabilitate si ce ne trebuie sa mai mergem la FMI".

Guvernul cere mai mult timp de la FMI - Jumatate dintre angajamente au fost ratate

Informatiile anterioare aratau ca Guvernul a cerut derogari de la Fondul Monetar International (FMI), pentru a obtine mai mult timp in ceea ce priveste indeplinirea angajamentelor.

Executivul ar fi trimis o scrisoare cerand derogarea de la mai mult de jumatate din angajamente. Consiliul director al FMI se reuneste pe 26 iunie, cand ar trebui sa accepte sau nu inchiderea acordului stand-by cu Romania.

Romania a indeplinit, conform scrisorii de intentie transmise de Guvern catre FMI in aceasta saptamana, doar doua dintre cele cinci criterii de performanta cantitative si tot doua dintre cele cinci tinte indicative stabilite pentru finele lunii decembrie 2012, fiind ratate criteriul de performanta privind activele externe nete ale Bancii Nationale a Romaniei, cel privind soldul bugetului general consolidat si cel privind arieratele bugetului de stat.

De asemenea, nu s-au indeplinit nici tintele indicative stabilite pentru cheltuielile primare ale bugetului general consolidat, arieratele autoritatilor locale si cele ale intreprinderilor de stat.

Executivul asigura insa ca "se intreprind masuri corective" de indeplinire a obiectivelor programului si solicita derogari pentru criteriile de performanta neindeplinite, astfel incat ultimele doua evaluari sa poata fi finalizate, insistand cu argumentul "performantei realizate de noi in cadrul programului" si masurile corective adoptate.

Citeste si:
Cătălin Drulă, atac fără precedent la adresa lui Emil Boc: „Minte cu nerușinare. Este incompetent”
Cătălin Drulă, atac fără precedent la adresa lui Emil Boc: „Minte cu nerușinare. Este incompetent”
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, minte şi că este incompetent, aducând ca...
Tensiune extremă în PSD între Ciolacu și Firea. Ce indică sondajele pe care și le-au comandat separat
Tensiune extremă în PSD între Ciolacu și Firea. Ce indică sondajele pe care și le-au comandat separat
Se încing spiritele în PSD după ce partidul a comandat un sondaj care o dă pe Gabriela Firea pe prima poziție într-un top al încrederii. În urmă cu câteva săptămâni, într-un alt...