Ministrul Economiei: In cateva saptamani, vom avea ventilator medical made in Romania

Vineri, 10 Aprilie 2020, ora 09:47
3943 citiri
Ministrul Economiei: In cateva saptamani, vom avea ventilator medical made in Romania
Foto: Facebook/ Virgil Popescu

Un numar de patru-cinci echipe lucreaza, separat, pentru a produce ventilatoare in Romania si in cateva saptamani ar putea incepe productia in tara noastra, a declarat ministrul Economiei, Virgil Popescu.

"Eu cred ca pana acum a fost o directie strategica gresita a economiei romanesti sa nu avem in tara un producator de echipamente medicale, precum acest ventilator care este vital nu numai in tratarea acestui coronavirus, a acestei pandemii, cat practic este necesar in orice spital din Romania.

Eu sunt optimist, se lucreaza, cred ca sunt 4-5 echipe in Romania care lucreaza separat. La mine se strang mai multe informatii de la aproximativ toate echipele", a spus ministrul, joi seara, la Digi24.

Cine vrea sa produca ventilatoare

Potrivit acestuia, Dacia-Renault, impreuna cu Ford si mai multe companii din orizontala industriei auto, lucreaza pentru a produce un ventilator mecanic. Mai exista si un grup la Academia Tehnica Militara care "lucreaza foarte bine" si va produce un ventilator de conceptie romaneasca.

"Dacia incearca sa produca un ventilator cu ajutorul unui producator de ventilatoare. Academia Tehnica Militara va produce, daca va reusi si sper sa reuseasca, un ventilator care este productie romaneasca", a explicat ministrul Economiei.

El a mentionat si ventilatorul care n-a fost inca omologat, a fost produs ca si prim echipament si in continuare se lucreaza la imbunatatirea lui la grupul de la Timisoara, de asemenea, impreuna cu o parte din industria auto.

"Mai este la Targu Mures un alt grup de inventatori care au facut deja un test pe plamanul artificial. E in procedura de omologare si trebuie sa-i faca alte ajustari pentru a putea fi omologat. Si mai exista, de ceva timp, dar mai nou in discutie, un producator roman, n-as vrea sa-i dau inca numele, in Bucuresti, care lucreaza la o conceptie romaneasca de ventilator care poate fi folosit atat in spitale, in zona de ATI, legat la instalatia de oxigen a spitalului, cat si separat, cu o instalatie de oxigen la patul oricarui bolnav", a precizat Popescu.

"Cred ca este vorba de saptamani"

Acesta a subliniat ca este in fiecare zi in contact cu toti cei care incearca sa faca ventilatoare.

"Nu este usor, pentru ca vorbim de viata unui om si vrem sa fim siguri. De aceea, si cei din Armata care omologheaza vor sa fie absolut siguri ca acest ventilator produs va ajuta la salvarea vietii si va fi omologat.

Sunt medici ATI-isti care lucreaza cu fiecare echipa, medici buni care le spun si le impartasesc din problemele cu care se confrunta un medic ATI-ist in momentul in care are un ventilator la dispozitie.

Nu vreau sa dau pronosticuri. Eu sunt convins ca vom avea cat de curand un ventilator conceptie romaneasca in Romania, dupa care va trebui sa ne gandim foarte serios si sa avem si o productie romaneasca de ventilatoare. Eu cred ca este vorba de saptamani", a mai afirmat ministrul Economiei.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#ventilatoare Romania, #Virgil Popescu ventilatoare, #Virgil Popescu ministru , #ministrul Economiei