Avionul ucrainean prăbușit în Grecia transporta „material toxic”. Epava, examinată cu ajutorul unei drone din cauza riscurilor VIDEO

Duminica, 17 Iulie 2022, ora 10:55
7486 citiri
Avionul ucrainean prăbușit în Grecia transporta „material toxic”. Epava, examinată cu ajutorul unei drone din cauza riscurilor VIDEO
Avionul s-a prăbușit la doi kilometri de o zonă locuită FOTO Youtube (captură)

Toţi cei opt membri ai echipajului avionului cargo care s-a prăbuşit sâmbătă seară lângă localitatea Paleochori Kavalas, din nordul Greciei, au decedat, a relatat duminică postul public de televiziune grec ERT, citat de DPA.

Epava avionului, un Antonov An-12, urma să fie examinată de o dronă, serviciile de urgenţă neputându-se apropia de locul impactului din cauza încărcăturii periculoase transportate de avion.

Experţi ai Comisiei pentru energie atomică din Grecia vor utiliza drona pentru a se putea apropia de epava avionului, ţinând cont de toxicitatea încărcăturii sale nespecificate.

Potrivit postului de televiziune ERT, avionul era exploatat de o companie aeriană ucraineană.

Locuitorii de pe o rază de 2 kilometri în jurul locului prăbuşirii au fost sfătuiţi de Protecţia Civilă elenă să ţină ferestrele închise şi să nu pornească aparatele de aer condiţionat.

Media de stat din Grecia au relatat că la bordul avionului se aflau 12 tone de ''material toxic''.

Avionul decolase din oraşul sârbesc Nis şi se îndrepta spre capitala iordaniană Amman. Pilotul a raportat probleme la motor şi a cerut autorizarea aterizării de urgenţă pe aeroportul din Kavala, însă aparatul de zbor nu a reuşit să facă această manevră şi s-a prăbuşit la aproximativ 40 de kilometri de aeroport.

În cădere avionul a distrus mai mulţi stâlpi de electricitate, satele din zonă rămânând temporar fără energie electrică.

Ruta de zbor detaliată pe Flightradar24 a arătat că avionul, operat de compania Meridian, ajunsese în zona peninsulei Halkidiki înainte de a se întoarce şi a se îndrepta spre Kavala.

Rachete pentru Bangladesh

Presa grecească scrie că ministrul sârb al Apărării, Nebojsa Stefanovic, a declarat, într-o conferință de presă, că avionul prăbușit transporta 11,5 tone de echipament militar, iar destinația sa finală era Bangladesh, arată site-ul elen www.amna.gr.

Aeronava a încărcat echipamentul militar pe aeroportul Constantin cel Mare din orașul Nisa și a decolat la ora 20:40 (21:40 ora Greciei) spre Dhaka, Bangladesh, cu escale la Amman și Riad, a adăugat Stefanovic.

El a mai amintit că încărcătura avionului consta din rachete de antrenament cu mortar exportate de o companie privată sârbă, iar cumpărătorul era ministerul Apărării din Bangladesh, dar și că procesul de export de muniție este legal.

Citește și:
Un șofer din Petroșani a lovit intenționat cu mașina un bărbat cu care avusese o dispută VIDEO
Un șofer din Petroșani a lovit intenționat cu mașina un bărbat cu care avusese o dispută VIDEO
Un bărbat de 46 de ani din Petroșani, județul Hunedoara, a fost reținut de către polițiști după ce a accidentat intenționat cu mașina o altă persoană. Conform polițiștilor care au...
Yuanul se prăbușește. Panica provocată la Moscova după investițiile majore în moneda chinezească
Yuanul se prăbușește. Panica provocată la Moscova după investițiile majore în moneda chinezească
Yuanul a scăzut în raport cu dolarul la un minim din ultimii 14 ani, trăgând în jos odată cu el valoarea rezervelor rusești. Rusia a investit aproximativ 110 miliarde de dolari (17,1% din...