Șofer cu BMW, la un pas să fie condamnat pentru uciderea unui pieton care circula ilegal. De ce a fost găsită victima singura vinovată

Luni, 21 August 2023, ora 04:25
6057 citiri
Șofer cu BMW, la un pas să fie condamnat pentru uciderea unui pieton care circula ilegal. De ce a fost găsită victima singura vinovată
Pietonul circula printr-un loc nepermis în momentul accidentului FOTO / Tulcea Noastră (arhivă)

Un șofer cu BMW, judecat pentru că a accidentat un pieton care circula prin loc nepermis și condamnat în primă instanță la închisoare cu suspendare, a fost declarat în final nevinovat, judecătorii stabilind că pietonul care circula noaptea prin loc nepermis, sub influența băuturilor alcoolice, e singurul vinovat.

Curtea de Apel Oradea a pronunțat sentința finală într-un dosar de ucidere din culpă în care a fost judecat un șofer cu BMW acuzat că a lovit cu mașina un pieton care a murit câteva luni mai târziu.

Accidentul a avut loc în seara zilei de 17 martie 2018. Șoferul a ieșit de pe un drum secundar pe Drumul Județean 764 D, virând la dreapta spre localitatea Bratca. Imediat după ce a virat la dreapta, pe podul care traversează râul Crișul Repede, l-a lovit cu mașina pe un bărbat în vârstă de 54 de ani care circula prin loc nepermis, rănindu-l grav.

Ancheta deschisă în urma accidentului s-a constatat că victima avea în sânge o alcoolemie de 2,75 g%o alcool pur în sânge, iar șoferul nu a consumat alcool. În noiembrie 2018, la câteva luni după accident, bărbatul accidentat a murit, iar șoferul a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă.

De ce a fost condamnat șoferul în primă instanță

Prima fază a procesului s-a judecat la Judecătoria Aleșd, iar instanța l-a găsit vinovat pe șofer, condamnându-l la doi ani și șase luni cu suspendare pentru ucidere din culpă.

Judecătorul și-a justificat decizia arătând că „inculpatul a avut posibilitatea de a vedea victima de la o distanță de minim 5-6 metri față de locul impactului şi acesta ar fi avut nevoie de un spațiu teoretic pentru oprirea autoturismului de 4,5 metri, astfel încât cauza producerii accidentului o constituie și neacționarea sistemului de frânare de către inculpat încă din momentul declanșării stării de pericol imminent”.

În luarea deciziei de condamnare a șoferului, judecătorul a stabilit că victima poartă 20 la sută din vina producerii accidentului. Judecătoria Aleșd a admis parțial și cererea de daune morale formulată de sora victimei, obligând firma de asigurări la care șoferul avea poliță să achite daune morale de 10.000 de euro (au fost cerute daune morale de 230.000 de euro).

Șoferul, declarat nevinovat în final

Sentința Judecătoriei Aleșd a fost atacată cu apel, la Curtea de Apel Oradea. Judecătorii de aici l-au declarat nevinovat pe șofer, arătând că vina aparține în exclusivitate victimei.

„Se reține că accidentul a avut loc noaptea, pe timp de ploaie, într-o zonă unde iluminatul stradal nu asigura vizibilitate, iar victima era îmbrăcată în haine de culoare închisă. De asemenea, viteza autoturismului în momentul impactului era de aproximativ 10 km/h, acesta având loc pe un pod imediat după ce inculpatul a intrat pe drumul principal din rampă într-o curbă de 90 de grade.

Nu în ultimul rând, victima se afla în stare avansată de ebrietate, ceea ce în mod evident i-a afectat foarte mult capacitatea de a evita accidentul și evident de a-și îndeplini propriile obligații din OUG nr. 195/2002 care în cazul acestuia erau concret prevăzute, iar nu ca o obligație generală de prudență ca și în cazul inculpatului”, se arată în sentința de achitare a Curții de Apel Oradea, care este definitivă.

Chiar dacă șoferul a fost declarat nevinovat, Curtea de Apel Oradea a menținut daunele morale stabilite de prima instanță. „Împrejurarea că inculpatul nu a comis fapta ilicită cu forma de vinovăție a culpei penale specifice infracțiunii de la art. 192 alin. (1) Cod penal nu este un impediment pentru reținerea culpei civile care poate fi antrenată chiar și pentru cea mai mică greșeală”, se mai arată în sentința Curții de Apel Oradea.

O maşină a fost cuprinsă de flăcări, după ce a intrat într-un buldoexcavator. Șoferul a fugit de la locul incidentului și nu a fost găsit
O maşină a fost cuprinsă de flăcări, după ce a intrat într-un buldoexcavator. Șoferul a fugit de la locul incidentului și nu a fost găsit
Un autoturism a luat foc după ce, în noaptea de joi spre vineri, a intrat într-un buldoexcavator parcat pe o stradă din municipiul Roman, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă...
Bancul Zilei: Ce achiziții mai face statul român
Bancul Zilei: Ce achiziții mai face statul român
Ce achiziții mai face statul român: - Domnule ministru, ce achizitii mai urmează să faceți după ce luați BMW-uri pentru poliție? - Vom cumpăra câteva sute de boscheți din Anglia....
#accident, #pieton, #Sofer, #bmw , #justitie