Sport pe Bune: Tenisul românesc la ora adevărului. Cu Gabriel Moraru director FRTenis

Cum murim sperând că ne salvează elementele de siguranță rutieră. Cazurile rare în care statul plătește daune

Joi, 28 Iulie 2022, ora 22:10
4623 citiri
Cum murim sperând că ne salvează elementele de siguranță rutieră. Cazurile rare în care statul plătește daune
Două mașini s-au lovit în apropierea unei intersecții FOTO:Facebook/ Info Trafic Rutier București-Ilfov

Cele mai multe accidente rutiere din România se produc din cauza vitezei, spun statisticile poliției. Din păcate, țara noastră este pe primul loc la accidentele cu victime în UE, urmată la mică distanță de Bulgaria. Din păcate, un factor important în caz de accident rămâne și infrastructura.

Sunt cazuri în care, din cauza semnalizării rutiere proaste, șoferii se trezesc implicați în evenimente rutiere grave în care se fac vinovați de nerespectarea regulilor de circulație, cu toate că, de fapt, nu le văd.

Cum ne omoară elementele de siguranță de pe drumurile României

Marcajele șterse sau indicatoare ascunse de vegetație par să fie printre marile probleme pe care șoferii le semnalează în trafic. Însă un real pericol sunt de fapt elementele de siguranță, adică cele care ar trebui să ne protejeze, cum ar fi parapete de protecție de pe marginea drumului, despărțitoarele de sens ori capetele de pod nesemnalizate sau neasigurate.

În urmă cu aproape 16 ani, o tânără din Constanța și-a pierdut mâna într-un accident. Avea 25 de ani la vremea aceea.

Georgiana și prietenul ei mergeau cu mașina spre Brașov, când un alt autoturism a intrat pe banda lor din direcția opusă. Băiatul a tras dreapta de volan pentru a evita mașina ce-i venea din față și a intrat într-un parapet de pe marginea drumului. Acesta era desfăcut, iar banda metalică a străpuns portiera și i-a strivit Georgianei brațul. Medicii au fost nevoiți să i-l amputeze de la umăr.

Tânăra a dat CNADNR în judecată, iar procesul a început patru ani mai târziu. Peste încă patru ani, Tribunalul București a stabilit ca daunele morale să se ridice la un milion de euro.

”Marcajele rutiere, semnele rutiere, semafoare care sunt în neregulă din punct de vedere tehnic, pot duce la atragerea răspunderii, poate la un moment dat chiar și penale a administratorului drumului.

Dacă se identifică o asemenea culpă trebuie făcută și cererea de introducerea în dosarul penal, în calitate de persoană responsabilă și administratorul de drum care s-ar putea face vinovată la rândul ei”, a explicat pentru Ziare.com acovatul Adrian Cuculis.

În principiu, parapeții care despart sensurile de mers pe drumuri au rolul de a salva vieți. Sunt însă multe cazuri în care oamenii mor după ce se izbesc de aceștia din vina lor sau din calte cauze.

Un accident recent, produs pe un drum din Prahova, arată cum un motociclist se zdrobește de câțiva parapeți amplasați, probabil de curând, pe o linie continuă. Din imagini reiese că motociclistul încerca să depășească un autoturism care se afla pe banda a doua deja, probabil gândind că va intra un pic pe contrasens deși era ilegal. Teoretic, parapetul respectiv a împiedicat porducerea unei coliziuni frontale grave cu o mașină care venea pe contrasens. A fost un impact însă nu atât de mare. Motociclistul nu a mai putut fi salvat.

Imaginile cutremurătoare au fost postate pe grupul INFO TRAFIC PRAHOVA

Discuțiile de pe grupul de Facebook Info Trafic Prahova, acolo unde a fost postat filmul accidentului, arată că respectivele balize au fost montate acolo pe o distanță de 20 de metri pentru a împiedica ieșirea de pe o stradă secundară peste linia dublă continuă, fapt care cauze accidente dese.

Cu toate acestea, balizele nu erau presemnalizate, iar noaptea sunt extrem de greu de observat. "Trecem destul de des pe acolo. Soțul meu îmi spusese chiar joi/vineri să fiu atentă în zona aia că s-au pus și nu au semnalizare de niciun fel iar pe timp de noapte se văd greu. Motociclistul știa zona, că și noi și cu siguranță nu știa de balize și nefiind semnalizate a crezut că are loc să stea pe linia dublă continuă.

E clar a cui a fost greșeală și a plătit scump pt ea, însă balizele alea nesemnalizate i-au redus orice șansă de supraviețuire", a scris o tânără la comentarii.

Încă nu se știe exact ce s-a întâmplat. Cei care au reazționat la postare spun că ar fi vorba despre o șicanare în trafic, iar în acest caz și șoferul mașinii pe care o depășea ar putea fi tras la răspundere.

Administratorul drumului ar putea plăti daune familiei Raisei, fetița ucisă de un polițist pe trecerea de pietoni

La începutul acestui an, un polițist a accidentat mortal o fată de 11 ani din Capitală.

Raisa se afla alături de prietena sa și mergeau la școală.

În urma nefericitului eveniment, fata a murit pe loc, iar prietena ei, în vârstă de 12 ani, a fost grav rănită.

La volanul mașinii se afla un polițist al Secției 5, Constantin Popescu. Bărbatul nu se afla în misiune. El a fost cercetat inițial sub control judiciar pentru ucidere din culpă.

Iar la șase luni de la tragedie, încă se mai fac expertize. Dacă se va descoperi că marcajul trecerii de pietoni nu era vizibil, administratorul drumului va fi tras la răspundere

”După producerea accidentului, Primăria Capitalei a venit și a revopsit marcajele respective. Și noi dar și avocatul polițistului respectiv am solicitat să se constate în raportul de expertiză cât de mult ar fi putut să afecteze lipsa acelui marcaj.

De altfel a fost consmnat în raportul de expertiză privind dinamica acelui accident că acel marcaj pe șosea nu era corect făcut pentru că nuera vizibil. Evident că lucrul acesta a dus la atragerea în procesul penal a Adrministrației Străzilor Municipiului București care este în subordinea Primăriei Capitalei iar ulterior instanța o să decidă, în zona aceasta de reparație pecuniară, materială, morală, cât va trebui să plătească această administrație în calitate de persoană responsabilă civilmente, cât va trebui să plătească polițistul, cât va trebui să plătească asigurarea, cât va trebui să plătească poliția”, a explicat avocatul Cuculis pentru Ziare.com.

Un alt caz cutremurător este cel al unor muncitori care au fost uciși de o șoferiță beată, la Iași. Expertiza accidentului în urma căruia patru muncitori de la Drumuri, din Iași, au murit în timpul serviciului loviți de o mașină condusă de o femeie de 39 de ani arată atât viteza mare cu care circula șoferița, cât și alcoolemia pe care o avea aceasta la momentul nefericitului eveniment.

”Cazul Citadin cu muncitorii de la Iași care au murit și în coordonarea căruia mă aflu și eu spre exemplu acolo a început urmărirea urmărirea penală pentru efectuarea de reparații la drumurile publice fără autorizație în contexul aliniatului 2 al infracțiunii care vorbește despre semnalizarea incorectă a lucrărilor fizice”, a mai precizat Cuculis.

Situația în care șoferii care comit accidente după ce încalcă regulile de circulație ”rămân” nevinovați

”În unele situații, instanța le dă dreptate conducătorilor auto care au produs accident chiar dacă se soldează cu un deces.

În cazul unui semn de cicrulație care nu este vizibil sau este defect în cazul producerii unui accident, chiar și cu victime este foarte posibil să dispară culpa șoferului.

Dacă tu nu aveai niciun semn acolo și ai trecut totuși prudent, nu cu viteză excesivă prin intersecție și se constată pe baza expertizei că nu ai fi avut în niciun fel cum să eviți accidentul, chiar dacă ai provocat un astfel de eveniment rutier și a murit o persoană, poți să fii nevinovat din pricina faptului că acel indicator nu te-a ajutat pe tine să-ți dai seama în ce poziție dacă ești pe drum cu prioritate sau nu”, a mai precizat avocatul.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Trei răniți după ce un taxi s-a răsturnat în Vaslui. Clienții ar fi lovit scaunul șoferului
Trei răniți după ce un taxi s-a răsturnat în Vaslui. Clienții ar fi lovit scaunul șoferului
Trei persoane au ajuns la spital, luni, 22 aprilie, după ce s-au răsturnat cu un taxi şi au intrat într-un podeţ, pe un drum din comuna Lipovăţ, judeţul Vaslui. Șoferul ar fi pierdut...
#accidente rutiere, #elemente siguranta drumuri, #infrastructura Romania, #drumuri proaste Romania, #marcaje rutiere , #accidente rutiere