Die Presse: Romania nu-si gaseste linistea. Urmeaza exodul investitorilor austrieci?

Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 08:03
4422 citiri
Die Presse: Romania nu-si gaseste linistea. Urmeaza exodul investitorilor austrieci?

Ultimele majorari de taxe anuntate de Guvernul Ponta nu au ramas fara ecou in presa internationala.

"Romania nu isi gaseste linistea. Abia a depasit Guvernul Ponta, pe jumatate, intalnirea cu FMI, ca deja exista amenintarea unui scandal cu investitorii straini din tara. Consiliul Investitorilor Straini ameninta ca mai multi investitori vor parasi Romania, daca Guvernul va pune in aplicare noi taxe speciale", scrie Die Presse, intr-un articol intitulat: "Ceva huruie in Romania".

Publicatia austriaca aminteste ca pe lista semnatarilor scrisorii catre premierul Ponta se afla si cateva companii puternice din Austria: Erste-BCR, OMV-Petrom sau Raiffaisen.

"Urmeaza exodul investitorilor austrieci, care reprezinta al doilea potential de investitii din Romania, cu un total de 10,9 miliarde de euro?", se intreaba austriecii.

"Anul acesta deficitul Romaniei ar putea ajunge la 2,5% din PIB. O valoare la care alte tari din vestul Europei doar viseaza. Cresterea economica de 2,5% este deasupra mediei din UE. Dar pentru Romania, o tara puternic afectata de somajul in masa, este evident mult prea putin. Ca oamenilor din Romania sa le mearga bine, economia tarii trebuie sa creasca de doua ori mai repede", este concluzia celor de la Die Presse.

Ponta, criticat de investitorii straini

Impozitul pe constructiile speciale din sectoarele energie, telecomunicatii, utilitati, transport si infrastructura va afecta platitorul direct, dar si consumatorul final, si de asemenea, ar putea duce la esecul privatizarilor, apreciaza Consiliul Investitorilor Straini (FIC).

"FIC atrage atentia asupra efectelor negative generate de unele masuri fiscale anuntate de oficialii Ministerului Finatelor Publice in ceea ce priveste introducerea unui impozit asupra constructiilor speciale din sectoarele energie, telecomunicatii, utilitati, transport si infrastructura, dar si din restul sectoarelor care detin astfel de constructii speciale.

Suntem ingrijorati in special deoarece nu am fost consultati si deoarece nu a fost prezentatata o analiza de impact a consecintelor acestui impozit, care va afecta nu numai platitorul direct, dar se va rasfrange indirect, prin pret, si asupra consumatorului final al produselor industriilor mentionate", se arata intr-un comunicat al FIC.

De asemenea, reprezentantii Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham) sustin ca noile masuri vor duce la cresterea poverii fiscale asupra romanilor si ca ar putea atrage deschiderea unei noi proceduri de infringement.

Cum se apara Ponta

Premierul Victor Ponta a mentionat ca impozitul pe constructii speciale se aplica in toata Europa si ca va vorbi cu oamenii de afaceri care sunt impotriva taxarii, pentru a-i lamuri.

Ponta isi apara noile taxe in fata investitorilor straini: Romania nu poate fi El Dorado pentru toti

"Asa e in toata Europa. Noi nu putem fi aici El Dorado pentru toata lumea. Daca asa se face in toata Europa? E vreo taxa care nu exista in America sau in Europa? Avem cea mai mica taxare, cu exceptia Bulgariei. Iertati-ma, dar noi avem o responsabilitate fata de cetatenii acestei tari. Ce sa fac? Sa le tai pensiile si salariile? Sa inchid spitalele in continuare, cum s-a facut in 2010? Cred ca e gresit", a spus Ponta.

El a adaugat ca noile masuri au fost negociate cu creditorii internationali si ca cei care contesta introducerea lor s-au declarat in favoarea unui nou acord cu FMI.

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#Romania investitii Austria, #Ponta mediu afaceri, #masuri Ponta afaceri , #investitii straine