Ponta isi apara noile taxe in fata investitorilor straini: Romania nu poate fi El Dorado pentru toti

Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 17:48
2706 citiri
Ponta isi apara noile taxe in fata investitorilor straini: Romania nu poate fi El Dorado pentru toti

Premierul Victor Ponta a precizat, luni, ca Romania nu poate fi un El Dorado pentru toata lumea, dupa criticile aduse de catre investitorii straini fata de noile taxe.

El a mentionat ca impozitul pe constructii speciale se aplica in toata Europa si ca va vorbi cu oamenii de afaceri care sunt impotriva taxarii, pentru a-i lamuri.

"Asa e in toata Europa. Noi nu putem fi aici El Dorado pentru toata lumea. Daca asa se face in toata Europa? E vreo taxa care nu exista in America sau in Europa? Avem cea mai mica taxare, cu exceptia Bulgariei. Iertati-ma, dar noi avem o responsabilitate fata de cetatenii acestei tari. Ce sa fac? Sa le tai pensiile si salariile? Sa inchid spitalele in continuare, cum s-a facut in 2010? Cred ca e gresit", a spus Ponta, citat de Mediafax.

El a adaugat ca noile masuri au fost negociate cu creditorii internationali si ca cei care contesta introducerea lor s-au declarat in favoarea unui nou acord cu FMI.

Ce sustin investitorii straini

Impozitul pe constructiile speciale din sectoarele energie, telecomunicatii, utilitati, transport si infrastructura va afecta platitorul direct, dar si consumatorul final, si de asemenea, ar putea duce la esecul privatizarilor, apreciaza Consiliul Investitorilor Straini (FIC).

"FIC atrage atentia asupra efectelor negative generate de unele masuri fiscale anuntate de oficialii Ministerului Finatelor Publice in ceea ce priveste introducerea unui impozit asupra constructiilor speciale din sectoarele energie, telecomunicatii, utilitati, transport si infrastructura, dar si din restul sectoarelor care detin astfel de constructii speciale.

Suntem ingrijorati in special deoarece nu am fost consultati si deoarece nu a fost prezentatata o analiza de impact a consecintelor acestui impozit, care va afecta nu numai platitorul direct, dar se va rasfrange indirect, prin pret, si asupra consumatorului final al produselor industriilor mentionate", se arata intr-un comunicat al FIC.

De asemenea, reprezentantii Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham) sustin ca noile masuri vor duce la cresterea poverii fiscale asupra romanilor si ca ar putea atrage deschiderea unei noi proceduri de infringement.

Ponta, pus la zid de investitorii americani din cauza masurilor fiscale: Vor fi sanctiuni!

"Impreuna cu majorarile de taxe impuse deja, fara o consultare prealabila, transparenta cu mediul de afaceri, astfel de decizii conduc la o crestere fara precedent in ultimii 20 de ani a poverii fiscale pentru contribuabilii romani.

In acelasi timp, lipsa consistentei si coerentei in adoptarea masurilor fiscale, precum si interventiile frecvente si imprevizibile al Guvernului in economie distorsioneaza mecanismele economiei de piata si genereaza dificultati in procesul de planificare a afacerilor, cu consecinte grave pentru mediul de afaceri din Romania, pentru atractivitatea tarii in ochii investitorilor, dar si pentru competitivitatea sa economica", se arata intr-un comunicat al AmCham.

Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#Ponta taxe noi investitori, #investitori straini ataca taxe, #investitori straini taxe Guvern, #taxe Guvern, #Victor Ponta taxe , #premier