Alertă teroristă în Spania. Încă o bombă a fost descoperită la o bază militară din Madrid

Joi, 01 Decembrie 2022, ora 11:51
3891 citiri
Alertă teroristă în Spania. Încă o bombă a fost descoperită la o bază militară din Madrid
FOTO Facebook/ Policia Municipal de Madrid

Agenţii de securitate de la baza aeriană Torrejón de Ardoz din Madrid au detectat joi dimineaţa pe scaner un pachet cu bombă trimis prin poştă Centrului de Sateliţi, care este situat în aceste unităţi militare. Acest al treilea pachet se adaugă celor două trimise miercuri ambasadei Ucrainei în Spania şi unei companii din Zaragoza care produce echipamente militare, relatează El Mundo.

Potrivit Ministerului spaniol de Interne, sistemele de securitate ale bazei aeriene au detectat un plic suspect între orele 3.00 şi 4.00, joi dimineaţă. După ce a fost analizat cu raze X, s-a stabilit că plicul ar putea conţine un mecanism, motiv pentru care au fost sesizate Garda Civilă şi Poliţia Naţională, care au venit la bază pentru a securiza zona. Ministerul spaniol al Apărării a confirmat informaţiile, adăugând că nu au existat pagube regretabile, nici personale, nici materiale.

Agenţi din cadrul Comisarului General de Informaţii al Poliţiei Naţionale analizează plicul, precum şi cele două transporturi ajunse miercuri, pentru a încerca să le afle provenienţa şi dacă au legături între ele sau dacă sunt imitatori, o variantă exclusă, având în vedere intervalul apropiat în care au fost trimise cele trei transporturi, potrivit surselor din poliţie.

Poliţia se teme că pe parcursul zilei vor apărea noi pachete în diferite locaţii de pe teritoriul spaniol. În Torrejón de Ardoz există zone de utilizare în comun cu NATO.

Plicul-capcană care a explodat la Ambasada Ucrainei

Miercuri dimineaţă a fost anunţată explozia unui pachet-capcană la Ambasada Ucrainei din Madrid. Un angajat a deschis plicul, care era adresat ambasadorului, şi a fost rănit uşor la o mână. Pachetul în cauză era un plic de carton de mărimea unei cărţi cu adresa scrisă de mână în spaniolă pe o etichetă albă: ”D. Serghei Pohoreltsev. Ambasador al Ucrainei în Spania. C/ Ronda de la Abubilla, 52 28043-Madrid”.

Transportul, a explicat ambasadorul, a stârnit suspiciunile secretarului său pentru că nu avea un expeditor şi nu avea aspectul corespondenţelor adresate de obicei diplomaţilor. Secretarul a redirecţionat pachetul către ”comandant”, astfel s-a referit ambasadorul la ofiţerul ucrainean responsabil cu paza ambasadei.

Pachetul, a explicat Serhii Pohoreltsev, conţinea o cutie. Responsabilul cu paza a luat-o si a dus-o în grădina ambasadei să o deschidă unde nu era nimeni.

”Şi imediat ce l-a deschis, a auzit că ceva s-a declanşat şi l-a aruncat instantaneu”, a declarat ambasadorul pentru European Pravda cum a fost declanşată explozia.

Pohoreltsev a subliniat că modul de a proceda al personalului ambasadei a prevenit o nenorocire mai gravă, în pofida faptului că nu era un exploziv puternic.

”Dacă nu ar fi fost performanţa sa profesională, consecinţele ar fi mult mai grave”, a spus ambasadorul, care nu a vrut să speculeze provenienţa pachetului, potrivit presei ucrainene.

Într-un interviu oferit ulterior televiziunii RTVE, întrebat cine a putut trimite scrisoarea, acesta a răspuns făcând referire la Moscova.

”Cunoaştem metodele teroriste ale ţării agresoare şi suntem pregătiţi pentru orice tip de urgenţă care s-ar putea ivi”, a afirmat ambasadorul după ce s-a arătat încrezător în ancheta pe care o desfăşoară Poliţia Naţională cu privire primul atac asupra unei ambasade a Ucrainei.

”Sunt sigur că în scurt timp autorităţile spaniole, după o anchetă, ne vor oferi detalii despre cei responsabili de această acţiune”, a adăugat el.

În cursul după-amiezii au apărut informaţii cu privire la cel de-al doilea pachet. De data aceasta, destinatarul a fost firma Instalaza, situată pe Calle Monreal, din Zaragoza. Delegatul Guvernului în Aragon, Rosa Serrano, a dat asigurări că pachetul din Zaragoza a venit din Ucraina.

Instalaza este o companie din Zaragoza care se dedică proiectării şi fabricării de echipamente militare de infanterie. Compania şi-a început activitatea în 1943 şi îşi exportă producţia în peste 35 de ţări. Instalaza produce sisteme de lansare de rachete, grenade de mână şi dispozitive de vedere pe timp de noapte.

Citește și:
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
În cea mai recentă reuniune a Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, cel care votează extinderea Spațiului Schengen, nu s-a discutat oficial despre aderarea României....
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat vineri, 27 ianuarie, la Brăila, despre rotaţia premierilor din luna mai şi schimburile de ministere, că ”dacă revenim la mofturile de a băga funcţiile...