Amenzi uriașe pentru persoanele care au refuzat să-și microcipeze animalele de companie. Se anunță controale în perioada următoare

Joi, 04 Ianuarie 2024, ora 10:28
1948 citiri
Amenzi uriașe pentru persoanele care au refuzat să-și microcipeze animalele de companie. Se anunță controale în perioada următoare
Amenzi pentru persoanele care nu și-au microcipat animalele de companie Foto: thevets.ro

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău anunță că persoanele care au refuzat să achite 40 de lei pentru microciparea animalelor de companie ar putea să plătească amenzi de până la 1.200 de lei.

Colegiul Medicilor Veterinari (CMV) Buzău a desfăşurat, în perioada octombrie - decembrie 2023, o campanie gratuită de vaccinare antirabică a câinilor şi pisicilor cu stăpân, proprietarii având posibilitatea, contra unei sume de bani, să îşi poată înregistra animalele de companie în Registrul de Evidenţă al Câinilor cu Stăpân (RECS).

Potrivit datelor CMV, la nivelul judeţului sunt înregistraţi în jur de 68.000 de câini şi 7.000 de pisici, însă doar o parte dintre animale figurează în RECS.

"Vaccinarea antirabică este obligatorie la toate carnasierele domestice identificate prin microcipare. Animalele se vaccinează începând cu vârsta de 3 luni. Imunitatea de protecţie se formează după 14 zile de la imunizare. Contravaloarea vaccinului contra rabiei se suportă din bugetul ANSVSA. Costurile manoperei de vaccinare antirabică a câinilor cu stăpân din exploataţiile nonprofesionale se asigură din bugetul ANSVSA. Proprietarii câinilor au obligaţia să achite contravaloarea costurilor legate de identificare şi înregistrare în RECS. Câinii se identifică prin microcipare în termen de maxim 90 de zile de la fătare, înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora", a transmis anterior CMV.

În urma campaniei desfăşurate de către medicii veterinari, doar jumătate dintre proprietari şi-au microcipat şi vaccinat animalele de companie.

"Din efectivele catagrafiate la 1 ianuarie 2023, 68.000, în perioada septembrie - decembrie 2023, au fost vaccinaţi şi microcipaţi 34.800 de câini cu stăpân, în jur de 50%. Procentul se datorează faptului că stăpânii nu au vrut să îi microcipeze, neputând fi vaccinaţi. Microciparea se realizează în acelaşi timp cu vaccinarea. Vaccinarea este gratuită, iar microciparea costă între 25 şi 40 de lei, în funcţie de tariful fiecărui medic veterinar. Marea majoritate a proprietarilor au refuzat din lipsă de fonduri", a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, Iulian Moca.

Prim urmare, persoanele care au refuzat microciparea animalelor de companie ar putea achita amenzi de până la 1.200 de lei.

"În perioada următoare urmează să verificăm aceste refuzuri în teren, iar proprietarii ar putea fi sancţionaţi cu amenzi între 600 şi 1.200 de lei", a mai precizat Iulian Moca.

Conform legii, proprietarii sau deţinătorii de câini, persoane fizice sau persoane juridice, au obligaţia identificării acestora prin microcipare sau prin alt mijloc de identificare stabilit de către ANSVSA.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Cât costă taxa de pod de la Fetești-Cernavodă în 2024, cum se plătește și la cât se ridică amenzile
Cât costă taxa de pod de la Fetești-Cernavodă în 2024, cum se plătește și la cât se ridică amenzile
Taxa de pod de la Fetești-Cernavodă variază în funcție de categoria vehiculului și de numărul de treceri. Tarifele de trecere sunt stabilite în lei și includ TVA. Ele vor fi achitate...
#Amenzi, #microcipuri, #animale de companie, #Buzau, #controale, #medici veterinari , #medici