WSJ: Iranul a ajutat Hamas la planificarea atacului asupra Israelului

Luni, 09 Octombrie 2023, ora 10:29
2315 citiri
WSJ: Iranul a ajutat Hamas la planificarea atacului asupra Israelului
Hamas a atacat inclusiv civilii care asistau la un festival de muzică FOTO Twitter

Oficialii de securitate iranieni au ajutat la planificarea atacului surpriză de sâmbătă al Hamas asupra Israelului şi au dat unda verde pentru asalt în cadrul unei reuniuni care a avut loc lunea trecută la Beirut, potrivit unor membri de rang înalt ai Hamas şi Hezbollah, o altă grupare militantă susţinută de Iran, relatează luni The Wall Street Journal (WSJ).

Se pare că această alianţă a fost formată în luna august, pentru a planifica incursiunile aeriene, terestre şi maritime din Israel. Mai multe reuniuni au avut loc la Beirut pentru a pune la punct ofensiva şi la ele ar fi participat ofiţeri ai Gardienilor Revoluţiei Islamice, corpul de elită al regimului islamic de la Teheran.

La aceste şedinţe au fost prezenţi reprezentanţi a patru grupări militante susţinute de Iran, inclusiv Hamas, care deţine puterea în Gaza, dar şi Hezbollah, grupare militantă şiită şi totodată facţiune politică în Liban, au declarat sursele WSJ.

Planul mai amplu al Iranului este de a crea o ameninţare pe mai multe fronturi care să poată sugruma Israelul din toate părţile - Hezbollah şi Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei în nord şi Jihadul Islamic Palestinian şi Hamas în Gaza şi Cisiordania, potrivit membrilor de rang înalt ai Hamas şi Hezbollah şi unui oficial iranian.

Oficialii americani spun că nu au văzut dovezi ale implicării Teheranului. Într-un interviu la CNN, difuzat duminică, secretarul de stat Antony Blinken a declarat: "Nu am văzut încă dovezi că Iranul a dirijat sau a fost în spatele acestui atac anume, dar cu siguranţă există o relaţie îndelungată".

"Nu suntem implicaţi în răspunsul Palestinei, deoarece acesta este luat doar de Palestina însăşi", a declarat un purtător de cuvânt al misiunii iraniene la ONU.

La rândul său, Mahmoud Mirdawi, un oficial de rang înalt al Hamas, a declarat că gruparea a planificat singură atacurile. "Aceasta este o decizie palestiniană şi a Hamas", a declarat el.

Cu toate acestea, un oficial european şi un consilier al guvernului sirian au oferit aceeaşi versiune a implicării Iranului în pregătirea atacului ca şi membrii de rang înalt ai Hamas şi Hezbollah, precizează Wall Street Journal.

În fruntea efortului de a regrupa grupările pe care Iranul le susţine în străinătate şi de a le plasa sub o comandă unificată a fost Ismail Qaani, liderul braţului militar internaţional al Gardienilor Revoluţiei.

Un rol direct al Iranului ar scoate din umbră duşmănia de lungă durată a Teheranului cu Israelul, crescând riscul unui conflict mai larg în Orientul Mijlociu. Înalţi oficiali israelieni din domeniul securităţii au promis că vor lovi conducerea Iranului dacă Teheranul va fi găsit responsabil de uciderea unor israelieni, scrie WSJ.

Drone explozive şi rachete ghidate lansate de Hezbollah în nordul Israelului. „Un atac complex”
Drone explozive şi rachete ghidate lansate de Hezbollah în nordul Israelului. „Un atac complex”
Mişcarea libaneză pro-iraniană Hezbollah a anunţat că a vizat sâmbătă, 27 aprilie, două poziţii militare în nordul Israelului, "în ripostă la atacurile inamicului" împotriva...
Iranul are nevoie de „o săptămână“ pentru a construi o armă nucleară, susține un oficial
Iranul are nevoie de „o săptămână“ pentru a construi o armă nucleară, susține un oficial
Un deputat iranian a avertizat că Teheranul ar putea fabrica o armă nucleară în câteva zile, sporind astfel îngrijorările legate de consecințele escaladării tensiunilor din Orientul...
#atac, #Israel, #Hamas, #rachete, #Iran, #Hezbollah, #planificare , #stiri internationale