Romanul care a redus consumul de carburant a luat aurul si premiul special la Geneva

Sambata, 05 Aprilie 2014, ora 18:42
10473 citiri
Romanul care a redus consumul de carburant a luat aurul si premiul special la Geneva

Inginerul auto Corneliu Birtok-Baneasa a reusit sa castige medalia de aur si premiul delegatiei din Hong Kong la Salonul International de Inventii de la Geneva cu un dispozitiv de transfer al aerului care reduce consumul de carburant cu peste 5% la camioane si autobuze, in conditii de trafic.

"Am fost jurizat de patru membri ai unui juriu international, specialisti in industria auto. Acestia au apreciat aplicabilitatea inventiei mele, in special eficienta in cazul autobuzelor, unde viteza de deplasare este redusa si sunt multe opriri. Cu toate acestea, dispozitivul dinamic de transfer al aerului (DDTA) isi pastreaza eficienta, iar consumul de carburant se reduce cu pana la 7%", a declarat, sambata, inventatorul Corneliu Birtok-Baneasa, aflat inca la Geneva.

Inventia inginerului din Deva a fost testata de acesta timp de trei ani, pe camioanele unei firme din Deva. Probele practice au aratat o reducere a consumului de carburant cu 5-7% si o crestere a puterii motorului cu 4%, in conditii de trafic normal. Rezultatele au fost confirmate si in conditii de laborator, la Facultatea de Inginerie din Hunedoara.

De ce zboara ideile romanesti peste granita - Inventatorul filtrului care reduce consumul de benzina Interviu

"Dispozitivul este testat acum si pe autobuzele companiei de transport local din municipiul Alba-Iulia, iar rezultatele sunt foarte bune", a adaugat Corneliu Birtok-Baneasa.

Transportatorii romani ar putea fi interesati de inventia sa

Potrivit inventatorului, dispozitivul pe care l-a creat a intrat in atentia Asociatiei Romane pentru Transport Rutier International (ARTRI), care ar putea fi interesata sa promoveze inventia pe camioanele sale. Un calcul efectuat de inginerul auto, inainte de a pleca la Geneva, arata ca la o firma de transport in care masinile pot parcurge chiar si un milion de kilometri pe an reducerea de carburant rezultata prin aplicarea inventiei ar putea duce la scaderi semnificative ale costurilor.

"Ganditi-va la o reducere a consumului cu numai doi litri la suta de kilometri. Pe ansamblu, rezulta o economie substantiala, deloc de neglijat in conditiile si la preturile actuale ale carburantilor", explica inginerul auto.

De altfel, ARTRI l-a sprijinit pe Corneliu Birtok-Baneasa sa participe la Salonul International de Inventii de la Geneva, dupa ce acesta a fost selectat in delegatia Romaniei de catre Ministerul Educatiei Nationale.

Consum mai mic de carburant - inventia unui roman premiat cu aur la Geneva

In ceea ce priveste actuala editie a Salonului International de Inventii de la Geneva (2-6 aprilie), Corneliu Birtok-Baneasa a remarcat prezenta mare a inventiilor provenite din tarile asiatice. In acest context, delegatia inventatorilor din Hong Kong i-a acordat romanului premiul pentru cea mai buna inovatie (Best Innovation Award).

Inginerul din Deva este cunoscut in lumea stiintifica pentru inventiile sale destinate autovehiculelor, primul dispozitiv fiind un filtru de aer special care permite reducerea consumului de benzina cu 10% la autoturisme si autoutilitare. Inventia a fost pusa in practica sub forma unui produs ce poate fi folosit de beneficiarii directi sub forma unui kit de instalare.

Corneliu Birtok-Baneasa se afla la cea de-a sasea participare la Salonul International de Inventii de la Geneva, fiind medaliat cu aur in anii 2010, 2012 si 2013, cu argint in 2009 si cu bronz in 2011.

Citeste si:
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Petre Daea a fost votat miercuri, 6 iulie, de către membrii PSD pentru portofoliul de ministru al Agriculturii după ce Adrian Chesnoiu a demisionat din funcție ca urmare a unei anchete DNA. Daea...
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii sunt din ce în ce mai nemulțumiți de relația cu primarul Bucureștiului Nicușor Dan. Surse politice susțin, pe de altă parte, că ar există o criză de leadership la nivelul...