De la bolidul care zboara cu 435 km/ora, la masina care costa 2.500 de dolari

Duminica, 06 Iulie 2014, ora 09:22
4613 citiri
De la bolidul care zboara cu 435 km/ora, la masina care costa 2.500 de dolari
Foto: Higsnobiety

Performantele masinilor moderne sunt impresionante, si nici nu-ti vine sa crezi ca autoturismul Hennessey Venom GT a atins 435,31 km/ora, la o incercare experimentala facuta anul acesta la Centrul Spatial Kennedy al NASA, pe o distanta de 3,9 km.

Este usor de inteles de ce o asemenea proba de performanta n-a riscat nimeni s-o incerce pe o distanta mai mare, de-a lungul unei autostrazi.

Producatorul sustine ca masina sa ar putea ajunge chiar pana la 447 km/ora, dar deocamdata nici viteza deja atinsa n-a fost trecuta in Cartea Recordurilor, deoarece nu indeplineste unele din criteriile institutiei.

Faptul e de altfel cunoscut publicului, dar portalul Radioc atrage atentia ca domeniul automobilistic este pasionant nu numai prin recordurile de viteza, care ne inflacareaza noua mintile, ci adesea si prin numeroase curiozitati neasteptate, unele din trecut iar altele mai recente.

Primul record de peste 100 km/ora

Poate ca unii nu s-ar astepta, dar cel dintai record de viteza, de 105,88 km/ora, a fost atins cu o masina... electrica, acum peste 115 ani, respectiv la 29 aprilie 1899. Din pacate, nu se stie producatorul respectivei masini, dar se cunoaste numele pilotului: belgianul Camille Jenatzy.

Jenatzy era cunoscut printre pasionatii automobilului la vremea sa, care-l poreclisera Le Diable Rouge, dupa barba sa roscata.

A murit in 1913, la o partida de vanatoare, cand a vrut sa le faca o farsa colegilor sai, provocand miscare in tufusuri, ca si cum acolo s-ar furisa un animal. Si-a jucat bine rolul, colegii au tras, iar Jenatzy grav ranit, a fost urcat intr-un Merceds si a fost dus urgent la spital.

Astfel, s-a implinit o ciudata dorinta a lui, care de multa vreme le spunea prietenilor ca vrea sa moara numai intr-un Mercedes. A fost inmormantat la cimitirul Laeken din Bruxelles.

Primele placute de inregistrare

Primele placute de inregistrare a automobilelor au aparut in acelasi an 1899, la Munchen, dupa ce fusesera deja folosite la atelajele trase de cai. In acelasi an, s-au montat, tot in Germania, si primele semne rutiere, fara insa sa aplice cineva amenzi in cazul nerespectarii lor.

Numai in situatia unui accident, nerespectarea indicatorului devenea o proba in plus impotriva vinovatului.

Placutele nu contineau la inceput decat cifre. Litere au aparut abia dupa ce un berlinez a obtinut aprobarea politiei ca, alaturi de cifre, sa puna si initialele sotiei sale.

Automobilul cosmonatului Gagarin

Unele din cele mai cunoscute placute de inmatriculare, ajunse astazi piese de colectie, au fost cele atribuite de catre autoritati cosmonautului sovietic Iuri (Alexeevici) Gagarin, avand inscriptionata ziua primului zbor in Cosmos si initialele numelui sau: 12.04. IUAG.

Prima centura de siguranta

Prima masina echipata cu centura de siguranta a fost livrata de firma Volvo in 1959, ca inventie a suedezului Nils Bohlin. Inventia i-a adus numeroase premii, considerandu-se ca va contribui la salvarea vietii a milioane de oameni, victime ale soselelor.

In 1985, o organizatie germana care inregistreaza inventiile, a inclus-o pe lista celor mai importante opt inovatii tehnice ale vremurilor, numele lui fiind inscris alaturi de altele sonore, ca: Benz, Diesel, Edison.

Mastodonul soselelor

Se considera astazi ca fiind cea mai mare masina grea din lume, basculanta germana Liebherr T282B, in greutate de 222 tone. Pentru a intra in cabina, soferul trebuie sa urce o scara, formata din 16 trepte.

Cea mai ieftina si cea mai scumpa

Cea mai ieftina masina din lume este astazi Tata Nano fabricata in India si vanduta tot acolo cu 2.500 dolari. Cea mai scumpa este Bugatti Veyron si costa 1,7 milioane dolari.

Cel mai lung ambuteiaj

Cel mai lung ambuteiaj inregistrat vreodata de politiile lumii s-a produs in anul 1980, a avut o lungime de 200 km si s-a desfasurat pe autostrada Paris-Lion. Pentru soferi a fost o asteptare infernala, iar pentru politisti o lectie privind nevoia introducerii unui nou concept in organizarea traficului.

Intrucat de atunci au trecut 34 de ani, iar o asemenea lungime de ambuteiaj nu s-a mai inregistrat, rezulta ca lectia a prins.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#record viteza, #cea mai scumpa masina, #cea mai ieftina masina , #masini