Programul Prima masina: Cati bani iti da statul si ce rata ai avea de platit

Marti, 07 Octombrie 2014, ora 15:49
14080 citiri
Programul Prima masina: Cati bani iti da statul si ce rata ai avea de platit

Premierul Victor Ponta a precizat, marti, ca Executivul va adopta saptamana viitoare o ordonanta de urgenta pentru demararea programului Prima masina, incepand cu 1 noiembrie.

Anuntul a fost facut la debutul sedintei de guvern, in prezenta jurnalistilor.

"Prima masina" demareaza: Ce conditii pune statul si ce automobile s-ar incadra (Video)

Care sunt conditiile

Anterior, luni, ministrul Economiei, Constantin Nita, a prezentat care sunt criteriile de eligibilitate pentru a putea participa la acest program, care vizeaza emiterea de garantii de stat pentru creditele contractate de beneficiari in vederea achizitiei de autoturisme noi, nu second-hand, se arata intr-un comunicat postat pe site-ul institutiei.

- Programul Prima masina este destinat in principal tinerilor cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, care nu au detinut sau nu detin un automobil. Acestia vor avea prioritate in accesarea creditului, insa pot aplica si cei care depasesc 35 de ani.

- Garantia statului va acoperi maximum 50% din valoarea creditului acordat in cadrul programului, diferenta fiind reprezentanta de autoturismul achizitionat.

- Valoarea creditului este de 50.000 lei (cu TVA ajunge la 62.000 de lei, echivalentul a 14.000 de euro), la care se adauga valoarea politei CASCO pentru primul an. Masinile care depasesc acest plafon nu vor putea fi achizitionate prin intermediul programului.

- Cei care solicita creditul trebuie sa achite inainte un avans minim, care va fi intre 5 si 10% din valoarea imprumutului.

- Costul total al finantarilor garantate de stat acordate in cadrul programului nu va depasi ROBOR 3 luni+marja de 3%.

- Durata maxima a perioadei de creditare: 84 de luni.

- Prin acest program se pot achizitiona autovehicule noi din productie interna sau din import.

- Programul este deschis tuturor institutiilor financiare bancare, pana acum s-au inscris doar patru, informeaza Mediafax.

- Solicitantul ar plati o rata lunara de 150 de euro, pentru o masina de 13.000 de euro, potrivit calculelor initiatorilor.

- Autoritatile estimeaza ca anul acesta va exista finantare pentru achizitia a 2.500 de masini, iar anul viitor pentru 20.000.

- Nu se intentioneaza cumularea acestui program cu Rabla.

Ce obiective are statul

Prin acest program, statul vrea sa atinga mai multe obiective, conform comunicatului citat.

- In decursul a doi ani, piata auto poate ajunge la o pondere de 40% a achizitiilor de autoturisme noi de catre persoanele fizice, de la un nivel de doar 25% in prezent.

- Cresterea anuala a vanzarilor ar putea ajunge pana la 1 miliard de lei, ceea ce are capacitatea de a conduce la o crestere economica de 0,1% cumuland efectele lantului de productie, import si distributie, inclusiv serviciile conexe din sectorul auto.

"Prin acest procedeu special finantam o masina medie, nu masini din gama de lux, pe care probabil cei care si le doresc au posibilitatea si bonitatea necesara ceruta de banca, ne adresam unui segment cu venituri mai reduse, care nu vrea, dincolo de cei 50.000 de lei, sa isi cumpere o masina de 2-3 sute de mii de lei", a spus premierul Victor Ponta, luni, la lansarea programului.

Potrivit acestuia, va fi incurajata achizitia de masini cat mai putin poluante.

Va creste plafonul?

La prezentarea programului, Marius Tudor, secretarul general al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA), a precizat ca plafonul de 50.000 de lei este prea mic, avand in vedere ca unele marci de masini nu se vor incadra in acest program.

APIA: Plafonul de 50.000 de lei din programul "Prima Masina" nu este suficient

Pe de alta parte, Constantin Stroe, vicepresedintele Dacia, a punctat faptul ca acest program "nu va ridica probleme de concurenta". "Inclusiv Consiliul Concurentei a participat la discutii, deci lucrurile sunt clare", a aratat Stroe.

C.P.

Citeste si:
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Membrii Tineretului Național Liberal Sector 3 au anunțat vineri, 26 noiembrie, că au demisionat din partid, nemulțumiți de deciziile actualei conduceri. Aceștia au transmis că îl vor urma...