Adoptand euro, vom apuca un chilipir sau ne va paste o belea?

Miercuri, 02 Ianuarie 2013, ora 18:04
4654 citiri
Adoptand euro, vom apuca un chilipir sau ne va paste o belea?

Cu numai cativa ani in urma, toate tarile scapate ca prin minune de comunism priveau cu jind la cei din zona monedei comunitare si li se parea ca nu exista un chilipir mai mare decat sa-ti primesti leafa in euro.

Un fel de repulsie preconceputa inspira atunci dispret pentru leu, pentru leva, forint, coroana, zlot si pentru orice hartie, careia nici nu ne venea sa-i spunem valuta. Ni se parea ruda cu rubla, nu cu dolarul.

Nimeni nu vrea sa dea cu oistea in gard

Euro era un fel de vis de aur, ceva pentru care merita sa stai drepti atunci cand ti se impuneau criterii, sa-ti faci lectiile asa cum cereau europenii si sa nu-i superi cumva tocmai pe ei care, la o adica, te puteau trece oricand in coada listei de asteptare.

Lucrurile insa s-au schimbat. Dupa toate cate li se intampla tocmai celor care de multa vreme primesc leafa in euro, amatorii de moneda comunitara au inceput sa devina precauti.

De exemplu, prim-ministrul Letoniei, Valdis Dombrovskis, averizeaza ca cetatenii sai nu se simt tentati de varianta euro si sunt perfect multumiti cu moneda lor, lats - noteaza portalul capital.bg.

In orice caz, anul 2014, cel prevazut, nu i se pare tocmai realist, pentru ca opinia publica este sceptica. El a declarat foarte sugestiv ca "acum cinci ani, cand nu izbucnise criza, toate lumea ardea de nerabdare sa intram in zona euro, dar nu eram pregatiti. Acum suntem pregatiti, dar nu mai e nimeni nerabdator".

Trebuie retinut ca Letonia este una dintre tarile care si-a aplicat masuri drastice de austeritate, ca sa satisfaca toate criteriile impuse de zona euro, dar oamenii au ajuns sa se intebe daca, dupa atatea eforturi, au sanse sa iasa castigati sau risca sa fie pacaliti.

Mai intai sa vedem cum se incheie criza

Vecina ei, Estonia, isi pune exact aceeasi problema chiar acum, cand comisarul european pentru afaceri monetare, Olli Rehn, tocmai a declarat ca sunt indeplinite toate conditiile si deci n-ar fi nicio opreliste in adoptarea noului sistem monetar.

Bulgaria considera si ea ca a indeplinit riguros criteriile tratatului de la Maastricht, dar nu se grabeste sa adopte euro. Premierul Boiko Borisov a si declarat ca nu e normal sa abandoneze leva, pana nu vede cum se va incheia criza financiara din zona euro, mentionand ca nu vrea ca tara sa ajunga salvatoarea altor tari poate chiar mai bogate decat ea.

Si in Polonia, opinia publica se pronunta in defavoarea adoptarii monedei comunitare, cata vreme in Europa domneste criza, care ii poate defavoriza pe unii si avantaja pe altii. Premierul Donald Tusk este de parere ca tara trebuie sa faca respectivul pas numai in momentul cand "zona euro va fi sigura pentru fiecare dintre membrii sai".

Cea mai putin entuziasta este Republica Ceha. Actualul guvern, al carui mandat expira in 2014, a declarat fatis ca nu are curajul sa se lanseze intr-o asemenea miscare financiara.

Posibil, dar nu probabil

Este insa de prevazut ca nici urmatorul guvern, al carui mandat va dura pana in 2020, nu va risca decat in baza unui referendum. Fireste ca rezultatul acestui referendum nu-l putem ghici de pe acum, dar sondajele arata ca, daca s-ar face maine, ar avea destule sanse sa iasa negativ.

Presedintele Vaclav Klaus, cunoscut pentru stilul sau prudent, apreciaza ca o asemenea actiune, luata fara o consultare populara, ar fi "monstruoasa si socanta".

Propunerea lui este ca o eventuala aderare a tarilor mici la sistemul euro sa fie precedata de un amendament la tratatul UE, care sa creeze un "fond de salvgardare", usor accesibil, la care sa poata apela cei aflati in dificultate.

O prudenta strategica se observa si in Romania. Pe de o parte, niciun oficial nu se pronunta impotriva intrarii noastre in zona euro, pe de alta parte toti expertii prefera mentinerea unei pozitii de expectativa.

Premierul Ponta s-a pronunat in luna decembrie, intr-o maniera care tine mai mult de pozitie diplomatica decat de una economica: se va mentine ca obiectiv oficial data stabilita deja, 2015, insa trebuie sa acceptam faptul ca aceasta data este "posibila, dar nu probabila".

Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a introdus recent un nou tip de reclame, numite „Pause Ads”, care se declanșează în momentul în care utilizatorii pun pauză videoclipului pe care îl urmăresc. Noua abordare...
#aderare zona euro Romania, #adoptare euro Romania , #euro