Confruntarea dintre Obama si McCain va remodela harta electorala americana

Duminica, 08 Iunie 2008, ora 12:49
1333 citiri
Confruntarea dintre Obama si McCain va remodela harta electorala americana

Confruntarea electorala dintre republicanul Jon McCain si democratul Barack Obama pentru castigarea alegerilor prezidentiale are toate sansele sa remodeleze harta electorala a Statelor Unite, potrivit expertilor, care vorbesc despre aparitia unor noi state-cheie.

In 2000, infrangerea democratului Al Gore de catre George W. Bush a fost confirmata in Florida (sud-est). In 2004, John Kerry a fost invins pierzand alegerile din Ohio (nord). Insa in acest an, "nu cred deloc in harta electorala asemanatoare celei de la ultimele alegeri", a declarat Willianb Frey, din cadrul Brookings Institution, citat de AFP.

"Piesele puzzle-ului se misca, iar cele doua tabere asteapta, intrebandu-se cum sa se distanteze", a explicat el.

Pentru politologul Tom Schaller, de la Universitatea din Maryland, alegatorii statelor Ohio si Pennsylvania, care nu se regasesc in niciunul dintre cele doua mari partide, "se indeparteaza de McCain pentru a se orienta spre Obama, iar majoritatea hispanicilor (care au votat pentru Clinton) raman cu Obama".

Cel mai recent sondaj al institutului Rasmussen arata un avans de 6% pentru Obama in Colorado. In New Mexico, acelasi institut il crediteaza pe democrat cu un avans de 9%, in conditiile in care SurveyUSA afirma ca exista egalitate intre Obama si McCain, care are acum un avans de 5-6% in Nevada.

"Cu Obama candidat, a existat un nivel de participare mai puternic decat de obicei in randul comunitatii afroamericane", a explicat Maurice Carroll, de la un institut pentru sondarea opiniei publice din Universitatea Quinnipiac, chiar daca aceasta teza este puternic contestata de Schaller.

Statele din zona Marilor Lacuri raman dificil de descifrat, mai ales Michigan, unde McCain a inregistrat o infrangere dureroasa si unde Barack Obama nici nu a facut campanie.

"Michigan are multi muncitori albi, acelasi electorat care i-a dat lui Hillary Clinton victoria in Ohio, deci il consider in linia statelor in care cursa va fi stransa", a declarat Davis.

McCain este creditat aici cu 3% avans, in conditiile in care in 2000 si 2004 Bush a pierdut in acest stat cu 5, respectiv 3%.

O pensionară de 74 de ani a jefuit o bancă pentru că nu-și putea plăti datoriile. Femeia era victima unei fraude
O pensionară de 74 de ani a jefuit o bancă pentru că nu-și putea plăti datoriile. Femeia era victima unei fraude
Ann Myers, în vârstă de 74 de ani, din Ohio (SUA), carenu avusese probleme cu legea, a jefuit o bancă din orașul Fairfield. Polițiștii au reținut femeia în propria casă. La...
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus...
#Barak Obama, #John McCain, #Presedintie, #SUA, #confruntare , #John McCain