Obama se intalneste miercuri cu Porosenko

Miercuri, 04 Iunie 2014, ora 10:24
1149 citiri
Obama se intalneste miercuri cu Porosenko
Foto: Arhiva

Presedintele american Barack Obama se intalneste, miercuri, la Varsovia, cu liderul ucrainean Petro Porosenko. Discutiile dintre cei doi se vor concentra, in special, pe sprijinul economic acordat de SUA fostului stat sovietic, lovit de o violenta criza separatista in ultima perioada.

Barack Obama se afla in Polonia zilele acestea pentru a participa la ceremoniile de aniversare a 25 de ani de la caderea comunismului, relateaza BBC.

Insa vizita liderului are si o alta semnificatia, in contextul anexarii Crimeii la Rusia in luna martie. Aceasta miscare a creat cea mai puternica instabilitate a relatiilor dintre Est si Vest de la sfarsitul Razboiului Rece.

Astfel, Obama incearca sa asigure fostele state sovietice ca SUA le va sustine in cazul unei provocari din partea Rusiei. Presedintele american a spus ca va ajuta Kievul in eforturile sale de a plati facutura la gazul rusesc de miliarde de dolari.

"Vreau sa imi spuna el (Porosenko - n.red) ce crede ca va fi de cel mai mare ajutor. Vom discuta cel mai mult despre economie Ucrainei", a declarat Obama inainte de intrevederea cu liderul ucrainean.

De asemenea, Obama a adaugat ca Moscova poate recastiga increderea de care s-a bucurat candva, mentionand insa ca noi provocari ale Rusiei, acuzata ca ii sustine pe separatistii inarmati din setul Ucrainei, vor duce la posibile noi sanctiuni.

Basescu s-a intalnit cu Obama la Varsovia: Ce a spus liderul american (Galerie foto & video)

Barack Obama s-a intalnit, marti, la Varsovia, si cu presedintele Traian Basescuu. "Ce faci, prietene? Ma bucur sa va revad. Sunteti bine?", i-a spus Obama omologului sau roman.

Barack Obama, catre Traian Basescu: Ce faci, prietene?

Traian Basescu i-a multumit pentru vizita pe care e efectuat-o vicepresedintele american, Joe Biden, in tara noastra. "Cu placere", a venit raspunsul din partea liderului de la Casa Alba.

Dupa discutiile cordiale, Barack Obama a discutat cu liderii statelor est-europene despre masurile care ar trebui luate rapid, in contextul crizei ruso-ucrainene.

Liderul american a spus ca Vladimir Putin trebuie sa ia o decizie in privinta Ucrainei, sa retraga trupele de la granita si sa convinga separatistii pro-rusi sa inceteze violentele si sa recunoasca rezultatul alegerilor prezidentiale care au avut loc saptamana trecuta.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Obama Porosenko, #Obama Porosenko intalnire, #Obama Porosenko Polonia , #presedinte SUA