Valul revolutionar din Africa (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 30 Ianuarie 2011, ora 23:57
7075 citiri
Valul revolutionar din Africa (Opinii)
Foto: New York Times

Sub furia multimii, Tunisia s-a eliberat de dictatorul sau. In Egipt populatia a luat cu asalt strazile, in dorinta de a-si izgoni conducatorii, la doar o cateva zile dupa revolutia din Tunisia.

Demonstratiile egiptenilor au capatat deja accente tragice, fiind inregistrati peste 150 de morti. Motivul revoltei din Egipt - nemultimirea fata de coruptia ridicata, rata mare a somajului si fata de presedintele Hosni Mubarak, aflat in fruntea tarii de peste 30 de ani.

Ai spune ca un val eliberator bantuie tarile lumii, unde nu exista democratie sau unde ea este de mult compromisa si pierduta sub puterea si controlul unui dictator. Surprinzator este ca aceste revolutii au pornit, totusi, acolo unde exista si o populatie cu un scazut nivel al culturii politice si democratice. Si totusi.....

In Romania inca nu a ajuns valul revolutionar din Africa. In ciuda apelurilor unor politicieni disperati, in ciuda campaniilor organizate, mai mult sau mai putin, de unele partide din Opozitie, romanii isi vad in continuare de ale lor.

Aparent linistiti, nemultumiti de viata pe care au ajuns sa o traiasca, dar totusi rabdatori fata de o conducere, care se transforma, orice s-ar spune, pe zi ce trece, tot mai mult intr-un regim politic cu conotatii la marginea jocului democratic.

De aici poate si tentatia partidelor de a specula nemultumirile romanilor. Insa ceea ce PSD incearca sa organizeze sistematic, prin declaratii incendiare de mobilizare la lupta impotriva "dictaturii lui Basescu", reprezinta un bun studiu de caz despre cum se anihileaza, in fapt, orice dorinta sincera de a protesta impotriva derapajelor unui sistem politic.

De la "glontul pe teava" al lui Ponta si mitingurile de protest de impotriva actiunilor Guvernului din vara anului trecut, unde sute si mii de protestatari erau ajutati de partid sa ajunga in Bucuresti, pana la recentele apeluri de mobilizare si proteste impotriva PD-L si DNA ale celor mai importanti lideri social democrati, PSD dovedeste inca o data ca nu a invatat nimic din politica gaunoasa pe care a dus-o in ultimii cinci ani.

Partidul Social Democrat insista parca sa isi dea singur lovitura dupa lovitura, taman atunci cand curgerea naturala a lucrurilor pareau ca il ajuta sa revina in sondaje.

Prin apelul de mobilizare impotriva institutiilor statului, subordonate total partidului de la guvernare, potrivit afirmatiilor liderilor pesedisti, electoratul simpatizant al PSD, si nu numai, este indemnat si rugat sa participe la luare cu asalt a sediilor DNA, PD-L si oricare altele considerate a fi simboluri ale puterii lui Traian Basescu.

PSD nu a invatat ca atunci cand nemultumirea poporului nu este atat de mare incat actiunle de revolta si "revolutie" sa se declanseze firesc in randul majoritatii oamenilor, a incerca sa organizezi tu, partid de Opozitie, o astfel de actiune te poate costa mai mult decat iti imaginezi.

In fapt, PSD risca prin iresponsabilitatea declaratiilor liderilor sai, dar mai ales prin afirmatiile lui Victor Ponta, sa readuca PD-L in joc.

Apelul PSD de solidaritate pentru un lider de-al sau cercetat penal pentru fapte de coruptie este cel mai bun ajutor pe care acestia il puteau da PD-L, sa il spele de toate pacatele unei guvernari catastrofale si sa il transforme intr-un candidat redutabil pentru viitoarele alegeri. Mult prea devreme considerate a fi castigate deja de catre PSD si eventuala mega alianta cu ACD.

Romania are intr-adevar nevoie mai mult ca oricand de o revolutie. De una morala in primul rand, mai ales in mediul clasei politice, dar inca si in randul nostru, al tuturor romanilor.

O revolutie care sa nu inlocuiasca un regim politic corupt cu unul care va deveni in timp la fel de corupt, daca nu si mai mult, asa cum s-a intamplat in Romania, in ultimii 10 ani, cu succesiunea PSD - PD-L. Asta este ce are nevoie Romania acum, deloc insa strategii de manipulare a electoratului. Nici din partea Puterii, dar nici a Opozitiei.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Traian Basescu presedinte, #revolte Egipt, #proteste PSD, #Victor Ponta presedinte PSD, #Emil Boc prim ministru , #Emil Boc
Comentarii
Poza Imanuel
Imanuel
rank 2
Si noi am ajuns in HAfrica: deci urmeaza Marinaru'DictaChior: Basescu.
C
Cronos
rank 3
devine din ce in ce mai evident ca alianta ACDC -PSD, nu a intrat in Europa si c a ea prefera demcoratia africana!