CCR: nu exista un conflict constitutional intre CSAT si Guvern

Joi, 07 Februarie 2008, ora 15:59
1676 citiri
CCR: nu exista un conflict constitutional intre CSAT si Guvern

Curtea Constitutionala a respins joi, cu unanimitate de voturi, sesizarea presedintelui Basescu si a decis ca nu exista un conflict juridic de natura constitutionala intre CSAT si Guvern, informeaza NewsIn.

"Curtea Constitutionala a constatat, cu unanimitate de voturi, ca nu exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii si Guvern in legatura cu reglementarile adoptate de Guvern, mentionate in sesizare", se arata intr-un comunicat de presa remis joi de CCR.

Magistratii Curtii Constitutionale amanasera miercuri verdictul in cazul conflictului dintre CSAT si Guvern, conflict sesizat de presedintele Romaniei ca urmare a emiterii unor ordonante de urgenta privind organizarea MIRA si pensiile militarilor, au declarat pentru NewsIn surse de la CCR.

Presedintele Romaniei atacase la CCR constitutionalitatea ordonantelor respective pe motiv ca ele au fost emise de Guvern, fara avizul CSAT. Sesizarea Administratiei Prezidentiale continea doua puncte- unul referitor la constitutionalitatea ordonatelor si altul referitor la conflictul institutional intre CSAT si Executiv.

CCR a disjuns cele doua puncte, astfel incat ele au fost analizate separat. In data de 30 ianuarie, CCR s-a pronuntat numai asupra conformitatii ordonantelor cu legea fundamentala, dar nu si asupra conflictului institutional dintre CSAT si Guvern.

Curtea Constitutionala a anuntat miercuri, 30 ianuarie, ca s-a pronuntat asupra sesizarilor formulate de Presedintele Romaniei cu privire la neconstitutionalitatea Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.30/2007 privind organizarea si functionarea Ministerului Internelor si Reformei Administrative si a Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.77/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr.164/2001 privind pensiile militare de stat, precum si pentru modificarea Legii nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare.

In urma deliberarii, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a decis ca ambele legi sunt constitutionale.

Presedintele Basescu a atacat la CCR OUG 30/2007 de reorganizare a MIRA pentru ca executivul nu a cerut avize pentru aceasta de la CSAT, cere solutionarea conflictului institutional intre CSAT si Executiv, si sustine ca OUG 77 ce reglementeaza pensiile militarilor este de asemenea neconstitutionala.

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale remis pe 9 ianuarie NewsIn, presedintele Basescu a atacat la Curtea Constitutionala Legea pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea si functionarea Ministerului Internelor si Reformei Administrative si Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/2007 ce modifica si compleaza Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, si Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare si cere CCR solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala dintre Guvern si Consiliul Suprem de Aparare a Tarii.

Seful statului arata in documentul remis CCR ca OUG nr. 30/2007 de reorganizare a MIRA ar fi trebuit sa aiba avizul CSAT deoarece Ministerul Internelor si Reformei Administrative este "o institutie cu atributii in domeniul securitatii nationale", dar ca aceasta a fost adoptata in sedinta de Guvern si apoi de Parlament fara a trece prin CSAT, institutie care trebuia, conform legilor, sa o dezbata cu prioritate. "Presedintele atrage atentia ca avizul C.S.A.T. trebuie sa fie prealabil emiterii ordonantelor mentionate de lege, deoarece norma face referire la proiectele de acte normative initiate sau emise de Guvern. Prin urmare, avizul C.S.A.T. era obligatoriu si trebuia sa fie prealabil emiterii actului normativ, motiv pentru care lipsa lui reprezinta un viciu fundamental si insurmontabil al ordonantei", considera seful statului.

Mai mult, Traian Basescu afirma ca eludarea din procesul legislativ a CSAT reprezinta "eliminarea acestei autoritati constitutionale de la ceea ce legea califica drept o decizie majora privitoare la securitatea nationala", "o incalcare directa a dispozitiilor art. 119 din Constitutie". Totodata, seful statului mai subliniaza ca "votul parlamentarilor referitor la ordonanta criticata a fost viciat de Guvern prin omisiunea prezentarii faptului ca aceasta a fost emisa cu incalcarea legii si cu subminarea rolului C.S.A.T".

Presedintele mai argumenteaza ca aceasta lege trebuia trecuta si prin CSAT pentru ca stabileste relatii de subordonare si supraordonare intre diversele structuri ale ministerului, si intra "in amanunte de organizare si functionare ale unei parti a sistemului securitatii nationale" de care raspunde Consiliul Suprem de Aparare a Tarii.

"Faptul ca Guvernul s-a pus pe sine mai presus de lege si a incalcat direct si in mod repetat legea in ceea ce priveste rolul C.S.A.T-ului in elaborarea legislatiei in domeniul de interes al securitatii nationale, nu poate fi acceptat", mai afirma presedintele Romaniei, cerand Curtii Constitutionale sa solutioneze conflictul juridic de natura constitutionala dintre Guvern si Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, in temeiul art. 146 lit. e) din Constitutie.

Cat priveste OUG 77/2007, seful statului imputa faptul ca reglementarea chestiunilor respective ar fi trebuit facuta pe cale legislativa normala. Reglementarea pe calea exceptionala a delegarii legislative nu se justifica deoarece in cuprinsul motivarii ordonantei este specificat faptul ca angajamentul asupra normelor ce formeaza obiectul acesteia a fost asumat de Romania de la 1 ianuarie 2007, iar ordonanta a fost emisa la data de 28 iunie 2007.

In aceste conditii, presedintele Basescu considera ca "in cele aproape sapte luni scurse intre data asumarii angajamentului si data emiterii ordonantei, aceasta problema putea fi solutionata pe calea legiferarii normale", se mai arata in documentul trimis judecatorilor constitutionali.

Odata rolul de legiferare al Parlamentului fiind incalcat, OUG trimisa spre promulgare este de asemenea, neconstitutionala, mai subliniaza presedintele.

Ordonanta de urgenta 30/2007 privind organizarea si functionarea Ministerului Internelor si Reformei Administrative a fost adoptat tacit de Camera Deputatilor in luna iunie 2007 si de Senat pe 10 decembrie anul trecut. Pe 21 decembrie 2007, legea de aprobare a ordonantei a fost trimisa sefului statului spre promulgare.

Ordonanta a fost menita, a sustinut Guvernul, pentru a administra mai eficient departamentele si structurile din cadrul Ministerului. Astfel, Departamentul Ordine si Siguranta Publica (DOSP) este una dintre structurile nou infiintate, functia sa fiind sa asigure un sistem decizional integrator pentru toate actiunile structurilor de ordine publica.

Inspectoratul de aviatie al ministerului Internelor si Reformei Administrative (IAMIRA) si Oficiul Roman pentru imigrari (ORI) sunt alte doua unitati nou infiintate prin prezentul act normativ. De asemenea, prin OUG se infiinteaza Agentia nationala de cadastru si publicitate imobiliara (ANCPI), ca institutie publica cu personalitate juridica, in subordinea MIRA.

ANCPI devine unica autoritate in domeniu, preluand activitatea de publicitate imobiliara de la ministerul Justitiei si ingloband Oficiul national de cadastru, geodezie si cartografie.

Ordonanta de urgenta 77/2007 care contine prevederi privind pensiile militare de stat si statul cadrelor militare a fost adoptat de Senat, prima Camera sesizata in acest caz, la sfarsitul lunii octombrie a anului trecut. Proiectul a trecut de plenul Camerei Deputatilor pe 17 decembrie 2007 si trimis pe 22 decembrie la promulgare. Scopul actului normativ este asigurarea egalitatii de tratament, in conformitate cu normele UE, a egalitatii de tratament intre femei si barbati cu privire la sistemul de pensii militare de stat.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Traian Basescu, #CSAT , #stiri Traian Basescu