Dosarul Becali-Babiuc, judecat in continuare de Sectia Penala a instantei supreme

Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 21:38
1471 citiri
Dosarul Becali-Babiuc, judecat in continuare de Sectia Penala a instantei supreme
Foto: Arhiva

Completul de 5 Judecatori a ICCJ a decis definitiv, miercuri, ca dosarul Becali-Babiuc va fi judecat in continuare de Sectia penala a instantei supreme, dupa ce a admis recursul procurorilor anticoruptie impotriva deciziei anterioare, prin care dosarul a fost retrimis la DNA.

Sectia penala a ICCJ a decis, pe 16 iunie, restituirea la DNA a dosarului in care europarlamentarul Gigi Becali a fost trimis in judecata, alaturi de fostul ministru al Apararii Victor Babiuc, in legatura cu mai multe schimburi de terenuri cu MApN, pentru refacerea urmaririi penale, insa hotararea a fost atacata cu recurs de procurorii anticoruptie.

Fostul ministru al Apararii, Victor Babiuc, a fost deferit justitiei, in noiembrie 2010, de procurorii DNA, sub acuzatia de abuz in serviciu contra intereselor publice si luare de mita, iar europarlamentarul George Becali sub acuzatia de complicitate la abuz in serviciu. De asemenea, Dumitru Cioflina, fost secretar de stat in Ministerul Apararii Nationale (MApN) si fost sef al Marelui Stat Major General, este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata. Ioana Cristina Anca Babiuc, fiica fostului ministru al Apararii din perioada 1997 - 2000, este acuzata de complicitate la luare de mita.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca, in perioada 1996 - 1999, in calitate de administrator al terenurilor domeniului proprietate publica a statului din zona Voluntari (fosta Ferma Rosia), MApN a efectuat doua schimburi de terenuri cu Gigi Becali, suprafata totala cedata acestuia in urma celor doua schimburi fiind de 28,89 ha teren arabil intravilan, schimburi ce au avut drept consecinta prejudicierea statului roman cu suma totala de 892.758 de dolari.

Astfel, generalul Dumitru Cioflina si fostul ministr Victor Babiuc, uzand de prerogativele functiilor de conducere pe care le detineau in cadrul MApN, au aprobat schimburile de terenuri dintre minister si Becali cu incalcarea dispozitiilor legale ce reglementeaza proprietatea publica si circulatia juridica a terenurilor, in defavoarea statului.

Cei doi au facut demersuri pentru grabirea finalizarii schimbului, in conditiile in care institutii ale statului si functionari din cadrul M.Ap.N. implicati atrageau atentia cu privire la diferenta de valoare dintre terenurile ce fac obiectul schimbului si lipsa utilitatii terenului de la Stefanestii de Jos pentru M.Ap.N, sustin procurorii anticoruptie. Pentru a da o aparenta de legitimitate acestor schimburi, cei doi inculpati au inclus in Planul de aparare al tarii pentru perioada 1997-2000 construirea unui punct de comanda nou la Stefanestii de Jos.

BEC a aprobat desființarea Alianței PSD-PNL pentru București. S-au creat alte 6 alianțe pentru toate sectoarele capitalei
BEC a aprobat desființarea Alianței PSD-PNL pentru București. S-au creat alte 6 alianțe pentru toate sectoarele capitalei
Biroul Electoral de Circumscripţie al Municipiului Bucureşti a decis înregistrarea Acordului de desfiinţare a protocolului de constituire a Alianţei Electorale PSD-PNL încheiat la nivelul...
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
#Gigi Becali Babiuc, #dosar Becali Babiuc judecat , #stiri Gigi Becali