Atmosferă incendiară în parlamentul britanic, în urma acuzațiilor ce i se aduc premierului Boris Johnson. ”În numele lui Dumnezeu, pleacă”

Vineri, 21 Ianuarie 2022, ora 07:44
3229 citiri
Atmosferă incendiară în parlamentul britanic, în urma acuzațiilor ce i se aduc premierului Boris Johnson. ”În numele lui Dumnezeu, pleacă”

Guvernul britanic este acuzat că i-a intimidat şi a încercat să-i ”şantajeze” pe mai mulți opozanți parlamentari ai premierului Boris Johnson.

Johnson se confruntă cu apeluri tot mai numeroase de a demisiona din cauza unei serii de scandaluri, inclusiv recunoaşterea că a participat la o petrecere la biroul său din Downing Street într-un moment în care Marea Britanie se afla sub restricţii stricte din cauza Covid-19.

Unii parlamentari conservatori mai tineri au condus încercările de a-şi detrona liderul, iar liderii opoziţiei i-au cerut demisia.

Atmosfera s-a încins miercuri în Parlament, când unul dintre cei mai vechi reprezentanţi ai partidului i-a spus premierului ”În numele lui Dumnezeu, pleacă”.

Johnson, care a obţinut o mare majoritate în 2019, a promis că va continua, spunând că va conduce Partidul Conservator la următoarele alegeri. Dar, într-o altă lovitură adusă poziţiei sale, William Wragg, preşedintele Comisiei pentru Administraţie Publică şi Afaceri Constituţionale, a acuzat guvernul de şantaj.

”În ultimele zile, un număr de membri ai Parlamentului s-au confruntat cu presiuni şi intimidări din partea membrilor guvernului din cauza dorinţei lor declarate sau asumate de a avea un vot de încredere în conducerea partidului primului ministru”, a spus Wragg înainteaa unei şedinţe a comisiei.

”Mai mult, rapoartele despre care am cunoştinţă ar putea părea să constituie şantaj”, a mai spus acesta.

Colegii ar trebui să raporteze astfel de cazuri preşedintelui Camerei Comunelor şi poliţiei, a spus el.

Ca răspuns, Johnson a declarat presei că ”nu a văzut nicio dovadă, nu a auzit nicio dovadă care să susţină niciuna dintre aceste acuzaţii”, reluând o declaraţie anterioară a biroului său, care spunea că dacă există dovezi, acuzaţiile vor fi analizate.

Christian Wakeford, un deputat care a dezertat de la conservatori la laburişti săptămâna aceasta, a declarat că guvernul a ameninţat că va retrage finanţarea pentru o nouă şcoală într-o parte a circumscripţiei sale dacă refuză să voteze cu guvernul.

”Am fost ameninţat că nu voi primi şcoala pentru Radcliffe dacă nu voi vota într-un fel anume”, a declarat Wakeford pentru BBC. Acest lucru l-a făcut să se întrebe dacă face parte din partidul potrivit, a spus el.

”Acesta este un oraş care nu a avut un liceu în cea mai mare parte a 10 ani şi cum vă simţiţi când opriţi regenerarea unui oraş pentru un vot.”

Parlamentarii opoziţiei au spus că este o dovadă suplimentară că Johnson ar trebui să renunţe.

”Decăderea morală din inima guvernului lui Johnson poate fi chiar mai gravă decât am crezut”, a spus primul ministru scoţian Nicola Sturgeon, în timp ce liderul adjunct al Partidului Laburist al principalului opoziţie, Angela Rayner, a calificat acuzaţiile drept ”dezgustătoare”.

Furia este ridicată, dar până acum pragul pentru un vot de încredere referitor la Johnson nu a fost încă depăşit, mai mulţi parlamentari conservatori spunând că vor aştepta până când o anchetă asupra partidelor va fi finalizată.

Ancheta este condusă de Sue Gray, un funcţionar public.

Editorul politic pentru ITV a spus pe Twitter că Gray a găsit un e-mail de la un înalt oficial în care îl avertizează pe secretarul privat principal al lui Johnson că o petrecere de pe 20 mai 2020 nu ar trebui să aibă loc.

Johnson a spus că a participat la ceea ce credea că este un eveniment de lucru în acea zi, la care personalului i s-a spus ”să-şi aducă propria băutură”.

Johnson a spus marţi că nimeni nu i-a spus că adunarea nu respectă regulile pentru Covid-19.

Citeste si:
Ce îi propune Boris Johnson lui Zelenski: O alianță politică și economică, o alternativă la UE
Ce îi propune Boris Johnson lui Zelenski: O alianță politică și economică, o alternativă la UE
Prim-ministrul Regatului Unit, Boris Johnson, i-a propus președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, crearea unui nou sistem de alianțe politice, economice și militare ca alternativă la UE,...
Separatiștii prorusi din Donețk susțin că au cucerit Liman, un important nod feroviar spre marile orașe din Donbas
Separatiștii prorusi din Donețk susțin că au cucerit Liman, un important nod feroviar spre marile orașe din Donbas
Separatiştii proruşi din Doneţk au afirmat vineri că au cucerit localitatea Liman (Lîman), în estul Ucrainei, important nod feroviar care deschide calea spre marile oraşe Sloviansk şi...