Un reputat investitor roman care lucreaza la Londra, despre Brexit: Nimeni nu are de castigat, nici macar Rusia - Interviu

Sambata, 25 Iunie 2016, ora 13:37
32804 citiri
Un reputat investitor roman care lucreaza la Londra, despre Brexit: Nimeni nu are de castigat, nici macar Rusia - Interviu
Foto: Facebook / Mihnea Vasilache

David Cameron a declansat referendumul cu scopul de a-si unifica propriul partid, dar rezultatul a fost cu totul altul. Regatul Unit al Marii Britanii iese din Uniunea Europeana, iar consecintele negative vor fi intens resimtite atat de britanici, cat si de europeni, inclusiv de romani.

Vom vedea o Scotie independenta in anii urmatori, iar dreptul de munca si la libera circulatie al cetatenilor din restul UE va fi unul dintre subiectele delicate in viitoarele negocieri UE-UK, afirma Mihnea Vasilache, partener la Chenavari Investment Managers, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Cu un MBA la Harvard Business School si o experienta de doua decenii in finante pe Wall Street si in City, Mihnea Vasilache, cetatean roman care locuieste la Londra, ne ofera un punct de vedere avizat asupra cutremurului care a zguduit saptamana aceasta Uniunea Europeana, una dintre concluzii fiind aceea ca toata lumea are de pierdut, pe diverse planuri, singurii fericiti fiind politicienii nationalisti.

Cum s-a ajuns la acest rezultat? Care a fost scopul urmarit de David Cameron cand a convocat acest referendum, el nefiind unul dintre sustinatorii plecarii?

Acest referendum in mod specific a fost declansat de David Cameron cu intentia de a-si pacifica si unifica propriul partid, si de a se apara de amenintarea partidului populist UKIP. Subiectul UE, desi disputat, era relativ minor pana atunci.

Problema insa este ca referendumul e un proces foarte binar si inerent nepotrivit pentru a transa subiecte complexe. Insasi Margaret Thatcher, fostul prim ministru britanic, spunea ca plebiscitele sunt dispozitive pentru dictatori si demagogi.

In practica, asta a insemnat un vot de protest fata de elitele politice si economice ale Marii Britanii, in special in zonele mai sarace din nordul tarii.

Analistii spun ca Marea Britanie a obtinut cam tot ce si-a dorit la negocierile purtate pana acum la Bruxelles si totusi votul dat joi este interpretat ca o revolta a britanicilor fata de deciziile luate la nivel european. Cand a inceput sa se contureze si sa creasca acest val de nemultumire? Care au fost principalele argumente pro-Brexit promovate in campanie?

Intelegerea UE-UK a fost in practica maximum ce se putea obtine de catre ambele parti. In cadrul UE, UK avea pana azi o situatie privilegiata: propria moneda, ne-apartenenta la Schengen, plus concesiile negociate in acest an.

Tabara Brexit insa a considerat ca aceasta situatie nu este suficienta si a facut o campanie bazata pe independenta totala a UK fata de UE, argumentand, de exemplu, ca numai in felul acesta imigratia poate fi controlata, contributia anuala financiara la bugetul comunitar redirectionata catre cauze domestice si asa mai departe.

Rezultatul referendumului este obligatoriu? Este realist sa ne gandim ca Parlamentul ar putea sa nu tina cont de el? Si cat de mare este riscul ruperii Scotiei?

Referendumul este consultativ din punct de vedere legal dar, desi majoritatea parlamentarilor din toate partidele sunt pro-UE, nu vad cum ar putea ele ignora vointa populara.

Deja Cameron si-a anuntat demisia, deci nu este realist sa credem ca Parlamentul poate taragana sau impiedica iesirea din UE.

Problemele legale serioase vor aparea la nivelul parlamentelor regionale din Scotia si Irlanda de Nord, de exemplu, a caror existenta este bazata pe legea comunitara. Dupa parerea mea, un nou referendum pentru independenta in Scotia este inevitabil si, avand in vedere ca votul pro-UE a avut o majoritate puternica acolo, cred ca vom vedea o Scotie independenta in anii urmatori.

In plus, statutul Irlandei de Nord este deja pus sub semnul intrebarii cu politicieni nationalisti deja vorbind despre un referendum pentru o Irlanda unita.

Situatia politica complicata este agravata suplimentar de lipsa unei Constitutii care sa reglementeze astfel de conflicte majore.

Care vor fi principalele efecte, in special economice?

Efectul economic pe termen scurt va fi in mod cert negativ: investitiile si consumul vor fi impactate si, mai general, apetitul pentru risc si dezvoltare va fi redus.

Pietele financiare sunt si vor continua sa fie volatile, ceea va impacta finantarea economiei in general si a sectoarelor economice ciclice in particular.

Pe termen mediu, situatia economica depinde de negocierile intre UK si UE in ceea ce priveste accesul la piata comunitara, mai ales in domeniul serviciilor financiare, care sunt foarte importante pentru economia britanica.

Cat de afectati sunt romanii din UK si cum?

Pe termen scurt, nu exista niciun impact direct, dar exista presiuni politice clare de a restrange dreptul de munca si la libera circulatie al cetatenilor din restul UE, in special din tarile mai putin dezvoltate din estul Europei. Acest subiect va fi printre cele mai delicate in viitoarele negocieri UE - UK, mai ales ca aproximativ 2 milioane de cetateni britanici locuiesc si lucreaza in restul Uniunii Europene.

Impactul indirect al acestui referendum este ca inevitabila recesiune va afecta multe din sectoarele ciclice, precum constructiile sau turismul, care au atras muncitori romani in ultimii ani.

Cine are de castigat in urma iesirii UK din UE? Rusia este unul dintre castigatori?

Nimeni nu are de castigat, nici macar Rusia, care va fi afectata economic de o recesiune in UK si o incetinire a economiei comunitare in general.

Suntem intr-un scenariu lose-lose din punctul meu de vedere.

Singurii oameni fericiti sunt politicienii nationalisti precum Farage in UK, Le Pen in Franta sau Wilders in Olanda.

Credeti ca va exista un efect de domino? Se apropie sfarsitul UE?

Nu cred, dar acesta este intr-adevar un pericol mult mai mare decat iesirea UK din UE.

In fond, este probabil ca se va negocia o relatie economica ce nu este fundamental diferita de cea din prezent si UK va ramane un membru esential al NATO.

Presiunile insa pe UE tocmai au crescut si ramane de vazut care va fi reactia institutionala. In practica, Germania si Franta sunt acum tarile pe care se sprijina arhitectura institutionala comunitara si exact in aceste tari vor avea loc alegeri parlamentare anul viitor.

Este clar ca este necesara o reforma, o schimbare de directie in evolutia Uniunii Europene, dar este mult mai putin clar daca directia este cea a unei federalizari accelerate sau, dimpotriva, a unei descentralizari.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Mihnea Vasilache Brexit, #Brexit consecinte, #Brexit romani , #Romania
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
cand ai zis investitor roman , ai zis fiu de securist sau securist !
Poza MosCraciun
MosCraciun
rank 5
Ceea ce spune interesant autorul este incertitudinea daca Europa va