Campionatul Mondial de Fotbal: Prezentarea echipelor din grupa A și programul

Miercuri, 16 Noiembrie 2022, ora 08:30
1530 citiri
Campionatul Mondial de Fotbal: Prezentarea echipelor din grupa A și programul
Ecuador. Foto: Facebook / Selección Ecuatoriana de Fútbol

Prezentarea echipelor care vor evolua în Grupa A a Cupei Mondiale de fotbal din Qatar (20 noiembrie-20 decembrie): Qatar, Ecuador, Senegal, Olanda.

QATAR

Palmares:

Cupa Mondială: prima participare

Cupa Asiei (11 participări): câştigătoare în 2019

Clasamentul FIFA: locul 50

Supranume: Al-Annabi (bordo)

Preşedintele federaţiei: şeicul Hamad bin Khalifa bin Ahmed Al Thani

Numărul de jucători legitimaţi: necomunicat

Principalele cluburi: Al-Sadd SC, Al-Duhail SC, Al-Rayyan SC, Al-Jazira

Calificare: Qatar s-a calificat direct, în calitate de echipă gazdă

Selecţioner: spaniolul Felix Sanchez Bas, instalat în emirat din 2006, se află la cârma selecţionatei din iulie 2017. După ce a lucrat zece ani la academia clubului FC Barcelona, a sosit la Aspire Academy, care formează viitorii sportivi qatarieni. A pregătit selecţionata Under-19 a Qatarului, precum şi pe cele Under-20 şi Under-23. Cu Sanchez, care va împlini 47 de ani pe 13 decembrie, Qatarul a câştigat Cupa Asiei Under-19 în 2014 şi Cupa Asiei pe Naţiuni în 2019.

Jucătorul vedetă: atacantul Akram Afif poate evolua atât pe aripi, cât şi în centrul ofensivei. Jucătorul, care va împlini 26 de ani pe 18 noiembrie, este născută la la Doha, dintr-un tată tanzanian de origine somaliană, fost fotbalist iar apoi antrenor, şi o mamă yemenită. A trecut pe la cluburi europene precum Eupen (Belgia), proprietate a fondului QSI (care este şi acţionar la Paris Saint-Germain), Villarreal, Sporting Gijon. Afif joacă în prezent la Al-Sadd, campioana Qatarului în 2020-2021 şi 2021-2022.

Echipa ideală: Meshaal Barsham - Bassam Al-Rawi, Boualem Khoukhi, Abdelkarim Hassan - Pedro Miguel, Abdulaziz Hatem, Hassan Al-Haydos, Karim Boudiaf, Homam Ahmed - Almoez Ali, Akram Afif.

ECUADOR

Palmares:

Cupa Mondială: a patra participare; cel mai bun rezultat - optimi de finală în 2006

Copa America: 29 de participări; cel mai bun rezultat - locul patru în 1959 şi 1993

Clasamentul FIFA: locul 44

Supranume: La Tricolor (Tricolorul)

Preşedintele federaţiei: Francisco Egas.

Număr de jucători legitimaţi: necomunicat

Principalele cluburi: Independiente del Valle, Liga de Quito, Barcelona Guayaquil, Emelec Guayaquil

Calificare: Ecuadorul a terminat pe locul 4 în grupa unică din America de Sud

Selecţioner: Argentinianul Gustavo Alfaro (60 ani) a fost adus în august 2020 pentru a-l înlocui pe olandezul Jordi Cruyff, fiul legendarului Johan Gruyf, care s-a aflat în funcţie doar şase luni fără a putea conduce vreun meci din cauza pandemiei de Covid-19. Cu Alfaro, Ecuadorul a atins sferturile de finală la Copa America 2021, pierzând în faţa Argentinei (0-3), care a câştigat trofeul ulterior.

Jucătorul vedetă: Enner ''Superman'' Valencia, cel mai bun marcator din istoria naţionalei ecuadoriene, cu 35 de goluri. El joacă la Fenerbahce, fostul atacant al echipelor West Ham şi Everton disputând în carieră patru ediţii de Copa America. La CM din Brazilia, în 2014, Valencia a marcat trei goluri, dar este în continuare criticat pentru numărul mare de penalty-uri ratate.

Echipa ideală: Hernan Galandez - Angelo Preciado, Piero Hincapie, Jackson Porozo, Pervis Estupinan - Moises Caicedo, Jose Cifuentes, Romario Ibarra, Angel Mena - Michael Estrada, Enner Valencia.

SENEGAL

Palmares:

Cupa Mondială: a treia participare; cel mai bun rezultat - sfertfinalistă în 2002

Cupa Africii: 16 participări; cel mai bun rezultat - campioană în 2022

Clasamentul FIFA: locul 18

Supranume: Leii (mai rar ''Leii din Teranga'')

Preşedintele federaţiei: Augustin Senghor

Număr de jucători legitimaţi: necomunicat

Principalele cluburi: Jaraaf Dakar, Jeanne d'Arc Dakar, US Gorée

Calificare: Senegalul a învins Egiptul în barajul zonei Africa (0-1, 1-0, 3-1 la loviturile de departajare)

Selecţioner: aflat în funcţie din martie 2015, Aliou Cisse bate recordurile de longevitate. Doar francezul Didier Deschamps are un mandat mai lung decât al său pe banca unei echipe calificate la Cupa Mondială.

Această rară stabilitate, mai ales pentru continentul african, i-a permit să construiască o echipă aflată în progres constant: sferturi de finală la CAN 2017, finalistă în 2019 şi campioană în 2022, primul titlu pentru Senegal, care pierduse o finală în 2002... cu Aliou Cisse căpitan. Copilul crescut la Champigny-sur-Marne, în Île-de-France, unde sosise la vârsta de 9 ani din Senegal, a progresat tactic, aceasta fiind a treia sa Cupă Mondială, după cea din 2002 (ca jucător) şi cea din 2018 (ca antrenor).

Jucătorul vedetă: Sadio Mane ar fi putut fi imam în sătucul Bambali, din Casamance, precum tatăl său, dar a preferat să devină un erou al ţării şi să aducă prima Cupă a Africii în Senegal, în februarie, transformând echipa cu începere din optimile de finală, până la marcarea penalty-ului decisiv în finala cu Egiptul (0-0, 4-2 la loviturile de departajare).

''Ballonbuwa'', vrăjitorul mingii, supranumele său din Bambali, a ratat Balonul de Aur, terminând pe locul al doilea în clasamentul din 2022, dar pentru ediţia de anul viitor va conta rezultatul de la Cupa Mondială. Plecat de la Liverpool la Bayern Munchen, Mane a început să îşi regăsească forma sa obişnuită. Accidentarea suferită în meciul câştigat de Bayern cu Werder Bremen (6-1) poate da peste cap toate planurile lui Mane şi ale naţionalei africane.

Echipa ideală: E. Mendy - Name, Ab. Diallo, Koulibaly, Ballo-Touré - Pa. Gueye, P.M. Sarr, Nampalys - Is. Sarr, Dia (sau K. Diatta), Mane.

OLANDA

Palmares:

Cupa Mondială: a 11-a participare; cel mai bun rezultat - finalistă în 1974, 1978, 2010, locul al treilea în 2014, locul patru în 1998

EURO: 10 participări; cel mai bun rezultat - câştigătoare în 1988

Clasamentul FIFA: locul 8

Supranume: Oranje

Preşedintele federaţiei: Just Spee

Număr de jucători legitimaţi: circa 1.150.000 (dintre care 118.000 femei)

Principalele cluburi: Ajax Amsterdam, PSV Eindhoven, Feyenoord Rotterdam, AZ Alkmaar

Calificare: A ocupat primul loc în grupa sa preliminară din zona europeană

Selecţioner: Louis van Gaal (71 ani), numit în august 2021, se află la al treilea său mandat la cârma echipei naţionale. El a fost selecţionerul Oranje în 2000 şi 2001, iar apoi în perioada 2012-2014.

Cel supranumit ''Pelicanul'' a condus echipa Olandei la clasarea pe locul al treilea la CM 2014 din Brazilia. De la revenirea sa la timona reprezentativei, în toamna lui 2021, van Gaal este neînvins (zece victorii şi patru egaluri). El a anunţat că turneul final din Qatar va fi ultimul pentru el şi se va retrage, lăsându-i locul conaţionalului Ronald Koeman.

.

Jucătorul vedetă: Virgil van Dijk (31 ani), fundaşul de fier al lui Liverpool, este simbolul defensivei solide a Olandei în mandatul lui van Gaal. După ce a ratat EURO 2020 din cauza unei accidentări la genunchi, căpitanul selecţionatei batave va disputa în Qatar primul mare său turneu, după ce a fost unul dintre elementele de bază ale echipei la turneul final al Ligii Naţiunilor 2019, unde Olanda a jucat finala.

''Acest Mondial din Qatar va fi cea mai frumoasă experienţă a mea la echipa naţională'', a subliniat van Dijk, care a câştigat totul cu Liverpool, Liga Campionilor, Cupa Mondială a Cluburilor, campionatul, Cupa Angliei.

Echipa ideală: Pasveer - Timber, van Dijk, de Vrij - Dumfries, Frenkie de Jong, Berghuis, Daley Blind, Aké - Depay, Bergwijn.

Programul meciurilor din Grupa A

Duminică 20 noiembrie

Qatar - Ecuador (Al Bayt Stadium - Al Khor, 18:00)

Luni 21 noiembrie

Senegal - Olanda (Al Thumama Stadium - Doha, 18:00)

Vineri 25 noiembrie

Qatar - Senegal (Al Thumama Stadium - Doha, 15:00)

Olanda - Ecuador (Khalifa International Stadium - Ar-Rayyan, 18:00)

Marţi 29 noiembrie

Olanda - Qatar (Al Bayt Stadium - Al Khor, 17:00)

Ecuador - Senegal (Khalifa International Stadium - Ar-Rayyan, 17:00)

Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că va decide dacă va candida sau nu la scrutinul prezidenţial în funcţie de rezultatul alegerilor comasate - locale şi europarlamentare - din 9 iunie....
Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a afirmat despre Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, că are o atitudine de tipul “noi suntem proşti şi dânsa e deşteaptă”. El...
#Campionatul Mondial de Fotbal Qatar, #Ecuador, #Olanda, #grupa A, #senegal , #campionat