Zgarie nori in centrul Bucurestiului, o idee proasta - cum ar reorganiza arhitectii Capitala?

Marti, 19 Martie 2013, ora 07:14
9175 citiri
Zgarie nori in centrul Bucurestiului, o idee proasta - cum ar reorganiza arhitectii Capitala?
Foto: business24.ro

Arhitectii bucuresteni se declara impotriva construirii cladirilor-turn in centrul orasului. Din cauza unei politici publice defectuoase, am ajuns sa avem imobile uriase in zone cu cladiri istorice, de patrimoniu, ceea ce, pe langa faptul ca strica imaginea orasului, contribuie si la aglomerarea traficului.

Specialistii din domeniu sustin ca, in general, ideea cladirilor inalte nu a fost corect aplicata in Bucuresti.

"Turnurile din Capitala sunt asezate speculativ. Fiecare a construit cate etaje a vrut in locul in care si-a cumparat teren. Aceste cladiri atrag mase de oameni in zone care erau deja aglomerate si creeaza probleme de infrastructura si de retele. Astfel de constructii se fac cu cap, nu cum s-au facut in Capitala. Se fac grupate: mai multe turnuri, unul langa altul, in zone care sunt pregatite pentru asa ceva", a explicat arhitectul Dan Marin, vicepresedintele Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR), pentru Ziare.com.

Foste amplasamente industriale, perfecte pentru dezvoltarea pe inaltime

Acesta sustine ca o solutie pentru Bucuresti ar fi fost sa fie construite astfel de imobile pe fostele amplasamente industriale, unde exista si legaturi foarte bune de transport in comun.

"Metroul a fost construit, in principiu, cu acest scop - sa ajunga in zonele muncitoresti, cum ar fi Pipera, Semanatoarea sau Militari. Acestea ar fi fost niste locuri foarte bune pentru astfel de proiecte, daca ar fi existat o politica la nivelul Primariei Capitalei in acest sens, sa incurajeze dezvoltarea in anumite locuri si sa o descurajeze in centrul orasului", este de parere arhitectul.

"Aceasta este tendinta de astazi, insa ar fi trebuit sa existe acum mai multi ani, cand am inceput sa ne dezvoltam in acest sens. Turnurile din Piata Victoriei si alte zone centrale, de exemplu, sunt nocive si ca functionare, ca probleme pe care le-au adus orasului, dar si ca aspect. Macar Sky Tower nu este in centrul orasului", a adaugat vicepresedintele OAR, filiala Bucuresti.

Sky Tower, cea mai inalta cladire din Romania, ar putea fi devansata de un nou proiect imobiliar. Cine este dezvoltatorul

Arhitectul i-a dat exemplu pe americani, precizand ca ei construiesc numai pe categorii de cladiri, fara sa aduca birouri in zone de locuinte sau invers. "La noi nu a existat aceasta politica si am ajuns intr-o situatie ireversibila", sustine Dan Marin.

Nicusor Dan: Zonele istorice, afectate estetic si turistic

De aceeasi parere este si presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, Nicusor Dan.

"In esenta, o cladire inalta nu este un defect. Dimpotriva, pentru un anumit tip de zone ale orasului, cele periferice de exemplu, faptul ca exista cladiri inalte, cu o planificare urbana buna, inseamna ca se poate folosi terenul mai bine, ai mai mult loc pentru spatii verzi. Insa ce s-a intamplat in Bucuresti nu respecta reteta. Au fost puse in zone deja aglomerate, cum ar fi Victoriei", a explicat Nicusor Dan pentru Ziare.com.

Cum se vede Capitala de pe Sky Tower

"Pe de o parte, turnurile din Capitala, construite in baza presiunii imobiliare speculative, aglomereaza traficul. Pe de alta parte, ele afecteaza estetic zonele istorice si vor afecta, pe termen lung, si turismul. Pot dauna chiar si dezvoltarii economice. Faptul ca un oras are sau nu o zona istorica ce merita vizitata este un element pe care o multinationala care vrea sa isi deschida un nou sediu il ia in calcul", este de parere Nicusor Dan.

Circa 70 de hectare nefolosite, aproape de centru

Fostul candidat la Primaria Capitalei arata ca ar fi trebuit sa fie delimitate zonele unde pot fi construite astfel de cladiri.

"Este pacat ca Primaria nu a delimitat, in 20 de ani, terenurile potrivite pentru asa ceva, cum ar fi terenul din jurul Soselei Progresului. Acolo sunt 70 de hectare aproape de centrul orasului, unde nu ai cum sa afectezi vreo zona istorica, acolo ar fi o zona perfecta pentru a realiza o dezvoltare cu cladiri inalte.

Din nou, spre sud-vest mai sunt multe zone nefolosite, terenuri agricole chiar. Ar fi suficient ca Primaria sa duca utilitatile pana acolo, iar inverstitorii vor aparea", a explicat Nicusor Dan.

Referitor la proiectul Sky Tower (cea mai inalta cladire din Bucuresti, de 137 de metri), acesta a spus ca nu afecteaza aspectul zonei, dar ramane de vazut ce se va intampla din perspectiva traficului cand turnul va functiona la capacitate maxima.

In Capitala, exista numeroase cladiri inalte de birouri in zone istorice, cum ar fi Piata Victoriei. Pe langa alte imobile uriase, acolo a fost construit, in 2008, Tower Center International, al doilea turn ca inaltime din Bucuresti, care are 106 metri. Zona Victoriei mai este umbrita si de alte edificii de mari dimensiuni, cum ar fi BRD Tower, cu o inaltime de 87 de metri si Bucharest Financial Plazza, care atinge 83 de metri inaltime.

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#cele mai inalte cladiri Bucuresti, #turnuri Bucuresti, #constructii inalte Bucuresti, #Sky Tower , #proiecte constructii