Drama pamantului romanesc: terenurile sunt incoltite de rechini

Joi, 22 Decembrie 2011, ora 10:25
4227 citiri
Drama pamantului romanesc: terenurile sunt incoltite de rechini

Urbanizarea si boom-ul imobiliar au afectat si afecteaza inca terenurile agricole dintr-o buna parte a Europei.

Ziarul La Tribune citeaza ca, numai in Franta, dispar din circuitul agricol 26 mp de teren fertil pe secunda.

Unde sunt lanurile si livezile de altadata?

De vreo doua decenii, dispar si in Romania suprafete enorme de teren agricol, autorizandu-se executia de constructii civile sau industriale. Pentru stavilirea fenomenului, se fac studii si se stabilesc indicatori, sub denumiri hazlii, ca PUZ, PUD, POT, CUT, parca anume facute sa ti se para ca asta face parte din SF.

Daca ai bani, faci un PUZ sau un PUD, argumentezi cu POT si cu CUT, supui totul la aprobare si, cu putina influenta, se aproba rapid.

Un studiu facut in anii trecuti de catre specialistii Institutului National de Cercetare si Dezvoltare Agricola Fundulea avertiza ca, din cele 6.000 de hectare de teren agricol pe care institutul le avea in 1990 pentru cercetari, au mai ramas numai 1.600 hectare.

In alte zone din nordul Capitalei, intre Baneasa si Otopeni, in apropierea Snagovului sau a Scrovistei, nicio autoritate locala n-a rezistat tentatiei de a ceda in fata presiunii intereselor.

Soseaua, care altadata strabatea lanuri si livezi, astazi este strajuita de supermarketuri, constructii industriale, vile si siruri de depozite.

Tranzactionarea speculativa este mai rentabila decat agricultura

Oare terenul agricol n-ar trebui sa constituie un obiectiv strategic, in conditiile cand cererea de alimente la nivel global este in continua crestere?

Obisnuim sa apreciem ca multimea de produse alimentare din import este legata de conjunctura preturilor, de inapetenta romanilor la a mai lucra pamantul sau lipsa de randament a activitatii agricole.

Autoritatile ocolesc sa accepte ca schimbarea destinatiei terenurilor prin diverse aprobari este una din cauzele principale ale degradarii agriculturii romanesti.

La nivel european, este deja in circulatie termenul "land grabing" (acaparator de terenuri), societati sau oameni de afaceri care au sesizat profiturile uriase ce pot reveni, prin manipularea terenurilor agricole, scrie La Tribune.

In ultimul deceniu, milioane de hectare au fost cumparate sau inchiriate in scopuri speculative de investitori din China sau unele tari de prin Orientul Apropiat. Scopul investitorilor nu este activitatea agricola, incapabila sa ofere profituri spectaculoase, ci retranzactionarea lor cu profituri mai pe masura sau transformarea din terenuri agricole in locatii economice.

Strainii dau buzna pe terenurile noastre

Acelasi studiu citat anterior si elaborat de specialistii Institutului din Fundulea constata ca terenurile din Romania au atras strainii inca de la inceputul anilor '90, insa legislatia restrictiva a limitat accesul lor la teren.

Intre timp, legislatia devenind mai permisiva, investitorii straini au dat buzna. In topul acestora se situeaza cei din Italia, urmati de Germania, tarile arabe, Spania, Austria, Ungaria, Danemarca.

Succesul terenurilor romanesti in fata strainilor il explica pretul. Un teren agricol in Romania se poate cumpara la un pret de cateva ori inferior unuia echivalent din Franta sau Italia.

Pretul este, insa, si el de trei feluri: cel real, cel negociat in paguba si cel smecherit.

Baietii destepti au cumparat ieftin

La pret real, n-ai sanse sa vinzi un teren agricol in Romania, oricat de fertil ar fi el. Pretul real nu exista decat teoretic.

Pretul negociat in paguba are sanse mai mari. El este sub cel real, dar vanzatorul accepta acest lucru, ca sa nu ramana cu terenul nevandut.

Pretul smecherit se potriveste ca o manusa economiei noastre de piata. N-are rost sa explic mecanismul acestuia, dar pot aminti ca pe rolul instantelor se desfasoara procese in care inviunuitilor li se reproseaza ca au reusit sa cumpere terenuri pana sub 20% din valoarea reala si li se cere sa plateasca.

Intuitita imi spune ca nu vor plati. Cine s-a descurcat cu autoritatile la obtinerea terenului se va descurca si cu justitia, la aplanarea procesului.

Cu alte cuvinte, daca domnul Voiculescu-Felix a iesit aproape basma curata cu cogeamitea dosarul de securitate, va iesi usor tabula rasa si cu un fleac de terenuri smecherite.

YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a introdus recent un nou tip de reclame, numite „Pause Ads”, care se declanșează în momentul în care utilizatorii pun pauză videoclipului pe care îl urmăresc. Noua abordare...
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
#terenuri specula, #preturi terenuri, #afaceri imobiliare terenuri agricole , #teren