Catalizatoare auto în valoare de 4 milioane de euro, furate din Franța. Cum au fost prinși hoții români

Joi, 15 Februarie 2024, ora 15:49
3002 citiri
Catalizatoare auto în valoare de 4 milioane de euro, furate din Franța. Cum au fost prinși hoții români
Cele mai căutate de hoții de catalizatoare sunt modelele cu propulsie hibridă, cum ar fi Toyota Prius, Honda Jazz, Toyota Auris sau Lexus RX FOTO toyota.ro

Autorităţile judiciare române şi franceze au destructurat o reţea care a furat catalizatoare auto din Franţa, în valoare de 4 milioane de euro. Au fost identificate aproape 400 de victime, majoritatea persoane juridice. Trei membri ai grupării au fost arestaţi în România.

”La data de 13.02.2024, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, cu sprijinul poliţiştilor de investigaţii criminale din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Suceava, Botoşani, Mehedinţi, Dolj şi Olt au pus în aplicare 17 mandate de percheziţie domiciliară, într-un dosar penal instrumentat de jandarmii din Franţa, din cadrul Secţiunii de Cercetări din Caen, cu sprijinul Oficiului Central de Luptă împotriva Delincvenţei Itinerante vizând fapte de furt în grup infracţional organizat, tăinuire de bunuri provenind din furt în grup infracţional organizat, participare la o asociaţie de răufăcători în vederea săvârşirii unei infracţiuni şi spălare a banilor”, anunţă, joi, DIICOT.

Sursa citată a precizat că autorităţile franceze, prin Tribunalul de Jurisdicţie Interspecializată din Rennes, au formulat mai multe ordine europene de anchetă.

”Membrii grupului organizat, în perioada februarie 2022 - februarie 2024, au săvârşit, în zona de nord-vest a Franţei, furturi de catalizatoare auto în dauna a 395 de victime, majoritatea fiind persoane juridice, prejudiciul creat astfel depăşind suma de 4.000.000 euro”, au mai transmis anchetatorii.

Potrivit acestora, trei dintre membrii grupului, găsiţi în timpul percheziţiilor, faţă de care autorităţile judiciare franceze au emis mandate europene de arestare, au fost prezentaţi Parchetelor de pe lângă Curţile de Apel Suceava şi Craiova care au formulat propuneri de arestare preventivă, în vederea extrădării acestora.

Ulterior, judecătorii Curţilor de Apel Suceava şi Craiova au admis propunerile, dispunând arestarea preventivă a celor trei.

”Pe parcursul percheziţiilor domiciliare, la care au participat şi 4 anchetatori francezi, au fost identificate 4 autovehicule de lux, ridicate în baza unor ordine de indisponibilizare, precum şi sumele de 9.600 euro, 3.400 lei, bijuterii, telefoane mobile, tablete, laptop-uri, medii de stocare de interes în cauză, precum şi alte mijloace de probă”, a mai transmis DIICOT.

Instituţia precizează că, în aceeaşi cauză, în urmă cu o săptămână, a fost organizată şi pe teritoriul Franţei o acţiune similară, în cadrul căreia au fost efectuate patru percheziţii domiciliare, ocazie cu care au fost depistaţi alţi membri ai grupului organizat, cinci dintre aceştia, cetăţeni români implicaţi în furturile respective, fiind reţinuţi.

Ce rușine a evitat PSG în meciul în care putea câștiga titlul
Ce rușine a evitat PSG în meciul în care putea câștiga titlul
Paris Saint-Germain a remizat, 3-3, cu Le Havre după ce a egalat pe final de meci, amânând sărbătorirea titlului de campioană a Franţei cu patru zile înainte de semifinala tur cu Borussia...
Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
O ”forţă de reacţie rapidă” a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată unor operaţiuni de tipul evacuării de cetăţeni din ţări în...
#catalizatoare auto, #furt, #Franta , #stiri juridice