Zegrean, despre Ordonanta Toader: Nu cred ca cineva va aplica ordonanta asta, nu suntem totusi intr-o tara bananiera

Miercuri, 17 Octombrie 2018, ora 08:53
9062 citiri
Zegrean, despre Ordonanta Toader: Nu cred ca cineva va aplica ordonanta asta, nu suntem totusi intr-o tara bananiera

Fostul presedinte al Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, spune ca ordonanta de urgenta pe Legile Justitiei este "absolut contrara Constitutiei" si nu crede ca cineva o va aplica, pentru ca "nu suntem totusi intr-o tara bananiera".

De asemenea, el aminteste ca legea nu poate fi aplicata retroactiv.

"Eu cred ca spaima este inutila, este o dispozitie constitutionala, legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale sau administrative mai favorabile. Nu cred ca in baza acestei ordonante oamenii care au ocupat functiile in baza legilor care erau in vigoare la data la care ei au fost numiti in functie pot fi obligati sa plece", a declarat fostul presedinte al CCR intr-o interventie la Digi24.

Fostul judecator mai arata ca procurorii vizati de ordonanta au fost numiti in functii in baza legislatiei, iar daca mandatul a fost obtinut legal, acesta "se duce pana la capat pentru ca nu poate fi anulat printr-o lege anterioara".

"Nici ce spune OUG nu este adevarat, ei au fost numiti in baza legislatiei existente. Exista o teorie a mandatului care spune ca, daca mandatul a fost obtinut legal la data la care a fost obtinut, el se duce pana la capat, pentru ca nu poate fi anulat printr-o lege anterioara.

Oamenii astia au fost numiti, pentru ca indeplineau conditiile legale sa fie numiti acolo. Nu poti sa vii sa ii dai afara astazi, ca nu mai indeplinesc conditii legale. Din aceasta perspectiva, ordonanta este absolut contrara Constitutiei.

Cine vrea sa acceada la unul din parchetele acestea minunate trebuie sa indeplineasca noile conditii", a adaugat Zegrean.

In fine, fostul presedinte CCR crede ca nimeni nu va aplica ordonanta, intrucat "nu suntem, totusi, intr-o tara bananiera" si atrage atentia ca "nu trebuia sa se apeleze la o OUG pentru aceste lucruri".

"Trebuie sa citim ordonanta in spiritul Constitutiei, nu cum vrea cineva. Daca se face altfel este o aberatie, atunci putem sa inchidem justitia. Nu cred ca cineva va aplica ordonanta asta, nu suntem totusi intr-o tara bananiera, nu se poate.

Nu trebuia sa se apeleze la o OUG pentru aceste lucruri, categoric, nu. Din pacate, cine poate sa o opreasca decat daca Avocatul Poporului va sesiza Curtea Constitutionala", a mai spus Zegrean.

Declaratiile vin dupa ce ordonanta de urgenta pentru Legile Justitiei, adoptata luni dimineata de catre Guvern, a fost publicata, marti, in Monitorul Oficial, la 30 de ore distanta.

Una dintre prevederi duce, practic, la blocarea DNA, dupa cum a aratat Ziare.com intr-o analiza a textului ordonantei.

Este vorba de un articol aparent banal, care spune ca procurorul DNA trebuie sa fi dat un examen in fata Sectiei pentru procurori din CSM. Lucrul acesta insa nu l-a facut niciunul, deoarece prevederea abia a intrat in vigoare.

CSM va analiza miercuri situatia creata de aceasta ordonanta.

Iata mai multe detalii pe acest subiect:

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...