Comisia Europeană amenință Nigerul cu suspendarea ajutorului financiar după lovitura de stat

Vineri, 28 Iulie 2023, ora 19:17
1885 citiri
Comisia Europeană amenință Nigerul cu suspendarea ajutorului financiar după lovitura de stat
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell. FOTO: Facebook / European Union in the Republic of Moldova

Comisia Europeană a ameninţat vineri junta militară din Niger că va suspenda ajutorul financiar pentru această ţară, unde preşedintele Mohamed Bazoum, aliat al Occidentului în regiunea Sahel, a fost înlăturat de la putere printr-o lovitură de stat militară, transmite AFP.

"Orice ruptură a ordinii constituţionale va avea consecinţe asupra cooperării între UE şi Niger, inclusiv suspendarea imediată a oricărui sprijin bugetar", a declarat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, care a adăugat că înlăturarea preşedintelui Bazoum reprezintă "o atingere gravă adusă stabilităţii şi democraţiei".

În timpul unei vizite efectuate în Niger cu trei săptămâni în urmă, Borrell a descris această ţară drept un "partener exemplar" al UE. "Niger este partenerul nostru privilegiat în Sahel, o regiune care se confruntă cu o derivă autoritară preocupantă. Această ţară este o oază de stabilitate, care se bucură de o viziune de guvernare şi de dezvoltare pe care trebuie să o sprijinim", a mai spus atunci şeful diplomaţiei UE.

Şeful gărzii prezidenţiale din Niger, generalul Abdourahamane Tchiani, s-a proclamat vineri şef al statului, ca preşedinte al "Consiliului Naţional pentru Salvarea Patriei", junta ce l-a înlăturat de la putere pe preşedintele Mohamed Bazoum, care este sechestrat de miercuri dimineaţa în reşedinţa sa din capitala Niamey.

Într-un discurs televizat, generalul Tchiani a justificat lovitura de stat prin degradarea situaţiei de securitate, proasta guvernare şi corupţia administraţiei preşedintelui înlăturat.

După ţările vecine Mali şi Burkina Faso, Nigerul este acum a treia ţară din Sahel confruntată cu atacurile grupărilor jihadiste ce cunoaşte o lovitură de stat. După loviturile de stat din celelalte două ţări, juntele care au preluat puterea acolo au cerut Franţei să-şi retragă trupele şi au iniţiat o apropiere de Rusia. Niger a rămas astfel unul dintre ultimii aliaţi ai Occidentului în Sahel, iar Franţa are desfăşuraţi în această ţară circa 1.500 de militari, după ce şi-a retras trupele din Mali şi Burkina Faso.

Puciştii care au preluat puterea în Niger au închis graniţele, au suspendat Constituţia, au preluat atribuţiilor puterilor legislativă şi executivă şi au avertizat împotriva "oricărei intervenţii militare străine". Ei au transmis joi un protest Franţei, după ce un avion militar de transport al armatei franceze a aterizat în Niger, în pofida interdicţiilor impuse.

TikTok închide programul prin care îi plătea pe utilizatori. Prezintă "riscuri grave la adresa sănătăţii mentale"
TikTok închide programul prin care îi plătea pe utilizatori. Prezintă "riscuri grave la adresa sănătăţii mentale"
TikTok suspendă programul de recompense al TikTok Lite, din cauza preocupărilor UE TikTok va suspenda în mod voluntar programul de recompensă al noii aplicaţii TikTok Lite, în timp ce...
Avertismentul Rusiei dacă Ucraina primește rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune
Avertismentul Rusiei dacă Ucraina primește rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune
Kremlinul a declarat miercuri că Rusia îşi va extinde şi mai mult "zona-tampon" din interiorul Ucrainei, dacă Kievul primeşte de la Statele Unite rachete ATACMS cu rază de acţiune mai...
#Comisia Europeana, #Niger, #avertisment, #ajutor financiar , #Niger