Semnal de alarmă al medicilor: Legătura neștiută între linguriță, pahar și riscul crescut de pietre la rinichi

Sambata, 05 August 2023, ora 01:30
6255 citiri
Semnal de alarmă al medicilor: Legătura neștiută între linguriță, pahar și riscul crescut de pietre la rinichi
O linguriță în plus de zahăr duce la pietre la rinichi FOTO: Health

Un grup internațional de oameni de știință, care a efectuat un studiu amplu global publicat în revista Frontiers in Nutrition pe 4 august 2023, a făcut o descoperire îngrijorătoare pentru sănătate. Experții au constatat că un consum de zahăr ridicat provenit din adăugarea unei lingurițe de îndulcitor în plus la cafea sau ceai sau a unui pahar suplimentar cu o băutură dulce, este legat de un risc mai mare de producere a pietrelor la rinichi.

Cercetătorii de la Spitalul Nanchong, China și Universitatea Lung, Suedia, au găsit că între 7% și 15% dintre oamenii din America de Nord, între 5% și 9% dintre cei din Europa și între 1% și 5% din Asia, suferă de pietre la rinichi, potrivit News Medical.

Simptomele comune sunt durere severă, greață, vărsături, febră, frisoane și urină cu sânge. Dar pietrele la rinichi nu reduc doar calitatea vieții: pe termen lung, pot duce la infecții, umflarea rinichilor (hidronefroză), insuficiență renală și boală renală în stadiu terminal.

Semnal de alarmă al medicilor: Creștere a numărului de morți din cauza unui obicei al prietenilor și apropiaților

Factorii de risc cunoscuți pentru dezvoltarea pietrelor la rinichi includ obezitatea, diareea cronică, deshidratarea și boala inflamatorie intestinală, diabetul sau guta.

Acum, un studiu din revista Frontiers in Nutrition a arătat pentru prima dată că un consum crescut de zaharuri adăugate ar trebui probabil adăugat la lista factorilor de risc pentru pietrele la rinichi. Zaharurile adăugate apar în multe alimente procesate, dar sunt deosebit de abundente în sucurile îndulcite cu zahăr, băuturile din fructe, bomboane, înghețată, prăjituri și prăjituri.

”Studiul nostru este primul care raportează o asociere între consumul de zahăr adăugat și pietrele la rinichi. Acesta sugerează că limitarea aportului de zahăr adăugat poate ajuta la șprevenirea formării pietrelor la rinichi”, a spus dr. Shan Yin, autorul principal al studiului de la Spitalul din Nanchong, China.

Avertisment privind creșterea numărului de cancere sub 50 de ani. Medici din SUA: S-au descoperit 4 cauze majore VIDEO

Ancheta națională de examinare a sănătății și nutriției realizată de Yin şi colaboratorii săi a analizat date epidemiologice privind 28.303 femei și bărbați adulți, colectate între 2007 și 2018 în cadrul Sondajului național de examinare a sănătății și nutriției din SUA.

Participanții s-au auto-raportat dacă au avut antecedente de pietre la rinichi. La începutul studiului, participanții cu un aport mai mare de zahăr adăugat aveau tendința de a avea o prevalență curentă mai mare a pietrelor la rinichi, un scor mai scăzut al IIS și un nivel de educație mai scăzut. Aportul mediu total de zaharuri adăugate a fost de 272,1 calorii pe zi, ceea ce corespunde la 13,2% din aportul total de energie zilnic.

Cercetătorii au arătat că, după ajustarea unor factori, procentul de aport de energie din zaharurile adăugate a fost corelat pozitiv și constant cu pietrele la rinichi. De exemplu, participanții al căror aport de zaharuri adăugate a fost printre cele mai mari cu 25% din populație au avut șanse cu 39% mai mari de a dezvolta pietre la rinichi pe parcursul studiului.

În mod similar, participanții care au obținut mai mult de 25% din energia lor totală din zaharuri adăugate au avut o șansă cu 88% mai mare decât cei care au obținut mai puțin de 5% din energia lor totală din zaharuri adăugate.

Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
#consum zahar, #consum zahar efecte, #consum zahar sanatate, #pietre rinichi, #pietre la rinichi, #boli rinichi, #avertisment medici , #stiri externe