Daune morale record, de 1.500.000 euro, acordate degeaba în cazul uciderii fetiței de la Arad. Criminalul este sărac lipit

Duminica, 13 Martie 2022, ora 21:50
8968 citiri
Daune morale record, de 1.500.000 euro, acordate degeaba în cazul uciderii fetiței de la Arad. Criminalul este sărac lipit
Ucigașul fetiței de 4 ani din Arad are de plătit 1.500.000 de euro daune morale FOTO IGPR

Florin Beniamin Crișan, tânărul din Arad care a ucis-o pe Antonia, fetița de patru ani a concubinei sale, a fost condamnat să plătească o sumă uriașă drept daune morale către mama și tatăl biologic al copilului.

Nu mai puțin de 1.500.000 de euro este valoarea daunelor acceptate de Tribunalul Arad ca despăgubiri morale, o sumă record pentru instanțele din România.

Suma este fără îndoială justificată, având în vedere drama celor doi părinți, doar că ucigașul este sărac lipit, nu are niciun venit și nicio proprietate pe numele său, astfel că îi va fi imposibil să achite datoria.

Crișan era consumator de droguri, muncea ocazional, iar mare parte din banii pe care îi câștiga îi cheltuia pentru a-și cumpăra ”legale”, stupefiantele sub influența cărora era atunci când a omorât-o pe Antonia în bătaie.

Chiar și în zilele cât timp a stat cu cei doi copii ai concubinei sale, în timp ce femeia se afla la maternitate unde urma să nască, bărbatul a trăit din indemnizația pe care Antonia o primea de la stat ca ajutor lunar pentru handicapului său. Cu acești bani și-a cumpărat Crișan canabis și ”cristale”.

”Se reţine că inculpatul nu are ocupaţie şi loc de muncă sau alte mijloace oneste pentru câştigarea veniturilor necesare traiului zilnic deşi este o persoană sănătoasă şi cu capacitate de muncă deplină” se arată în motivarea instanței. În ciuda acestui aspect, judecătorii au admis solicitarea părinților biologici ai Antoniei care au cerut 1.500.000 de euro daune, mama 1.000.000 de euro, iar tatăl 500.000 de euro, bani care nu vor fi cel mai probabil niciodată plătiți.

Tribunalul Arad a decis, după nici patru luni de judecată, că Florin Crișan este vinovat pentru violență în familie finalizată cu omor și profanare de cadavre. Pentru faptele sale ucigașul a primit o pedeapsă de 17 ani și 4 luni de închisoare, sentința nefiind una definitivă.

Instanța a apreciat că ”fapta săvârşită de inculpat nu întruneşte elementele necesare pentru a fi încadrată ca infracţiune de omor calificat” întrucât nu a existat o premeditare a crimei.

Inculpatul nu a urmărit producerea morţii victimei prin modalităţi care ar fi presupus o suferinţă îndelungată, deosebit de intensă, în afara celei inerente realizării urmării periculoase, respectiv decesul, astfel cum este definită această circumstanţă calificantă dată faptei de omor”, au motivat judecătorii arădeni.

Pedeapsa maximă prevăzută de lege în cazul violenței în familie finalizată cu omor este de 25 de ani de închisoare, însă Crișan și-a recunoscut fapta, a colaborat cu anchetatorii și cu judecătorii, așadar a beneficiat de reducerea pedepsei cu o treime. Așa s-a ajuns la pedeapsa de doar 16 ani și 8 luni de închisoare pentru omor, la care s-au mai adăugat încă 8 luni pentru profanare de cadavre.

Crișan a încercat să obțină clemența instanței insistând că tot ceea ce i-a făcut Antoniei s-a petrecut sub influența drogurilor și pe fondul unui stres provocat de situația critică în care se afla, cu iubita în spital și cu doi copii mici în casă pe care îi avea în grijă.

Judecătorii arădeni nu au considerat că aceste explicații ar putea fi apreciate drept circumstanțe atenuante, ba din contră au precizat că nu se poate scuza săvârșirea unei fapte penale invocând o altă faptă penală, în cazul de față consumul de droguri.

Crimă odioasă comisă de un român: ”Recunosc. L-am bătut până l-am omorât”. Criminalul va sta după gratii 30 de ani
Crimă odioasă comisă de un român: ”Recunosc. L-am bătut până l-am omorât”. Criminalul va sta după gratii 30 de ani
Daniel Ispas, un român în vârstă de 45 de ani, stabilit în Italia, a fost condamnat la 30 de ani de închisoare după ce l-a ucis pe Mario Piozzi, managerul unei săli de jocuri de noroc din...
Mașină cuprinsă de flăcări în curtea unei societăți comerciale. Cauza probabilă a incendiului VIDEO
Mașină cuprinsă de flăcări în curtea unei societăți comerciale. Cauza probabilă a incendiului VIDEO
ISU Arad au anunțat că o maşină a fost distrusă, miercuri, 24 aprilie, într-un incendiu care a izbucnit în curtea unei societăţi comerciale din Arad. Focul a pornit de la scântei...
#crima, #Arad, #crima arad, #Tribunal, #sentinta, #daune morale , #stiri juridice