Fraude de peste 21 de milioane de lei, descoperite de polițiști în ultimele 2 săptămâni. Produse contrafăcute trimise prin curierat

Sambata, 01 Iulie 2023, ora 11:27
2864 citiri
Fraude de peste 21 de milioane de lei, descoperite de polițiști în ultimele 2 săptămâni. Produse contrafăcute trimise prin curierat
În perioada 16 – 29 iunie 2023 au avut loc 18 acțiuni de amploare pe lina combaterii infracțiunilor economice. FOTO: IGPR

Peste 24.000 de pachete de țigări de contrabandă, 1,3 tone de tutun, precum și mărfuri contrafăcute au fost confiscate de polițiștii de investigare a criminalității economice în ultimele două săptămâni, fiind efectuate peste 150 de percheziții în cadrul a 18 acțiuni de amploare, care s-au lăsat cu 35 de persoane puse sub măsuri preventive.

În perioada 16 – 29 iunie 2023, în cadrul dosarelor penale întocmite pe numele unor persoane bănuite de infracțiuni economice au fost instituite măsuri asigurătorii în valoare de peste 21 de milioane de lei.

Acțiunile s-au desfăsurat sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, iar poliţiştii au pus în aplicare 158 de mandate de percheziție domiciliară, în dosare penale ce vizează infracțiuni economice.

„În cauzele penale instrumentate, faţă de 35 de persoane au fost dispuse măsuri preventive, fiind desfășurate 18 acțiuni de amploare. Pentru recuperarea prejudiciului cauzat, au fost aplicate măsuri asigurătorii în valoare de 21.190.242,25 de lei. Totodată, au fost ridicate, în vederea confiscării, 495.160 de țigarete, 1.375 de kilograme de tutun și alte bunuri în valoare de 887.670 de lei, precum și 88.267 de lei”, se arată în comunicatul Poliției Române.

Produse de firmă contrafăcute, vândute prin curierat

La data de 27 iunie, polițiștii din cadrul Poliției Sectorului 4, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, au efectuat 8 percheziții domiciliare, în București și Ilfov.

  • Acțiunea în domeniul combaterii contrabandei și protejarea proprietății intelectuale a avut loc în cadrul unui dosar penal, aflat sub supravegherea Parchetului Judecătoriei Sectorului 4.
  • Din cercetări a reieșit că, în perioada decembrie 2022 și până în prezent, mai multe persoane ar fi comercializat, prin intermediul unor magazine, cantități importante de articole vestimentare ce poartă însemne identice cu mărci înregistrate susceptibile a fi contrafăcute și despre care există suspiciunea rezonabilă că ar fi fost introduse în țară prin sustragere de la controlul vamal.
  • De asemenea, mai multe persoane sunt bănuite că ar fi dezvoltat și o rețea de distribuție a mărfurilor, alimentată prin intermediul mai multor societăți de curierat.

Insecticid expirat sau contrafăcut, vândut de comercianții din Călărași

La data de 27 iunie, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Călărași, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Lehliu Gară, au efectuat 9 percheziții într-un dosar penal privind punerea în circulație a unor articole contrafăcute de mai multe societăți, într-un complex comercial, din județul Ilfov.

  • În urma verificărilor efectuate la punctele de lucru, s-a constatat că societățile comerciale ar fi deținut și comercializat 16.848 de produse de tip insecticid, confirmat ca fiind contrafăcut, în valoare de aproximativ 136.170 de lei, fapt atestat de documentele contabile ridicate în cauză.
  • Totodată, la punctele de lucru ale societăților comerciale au fost descoperite 1.060 de recipiente de insecticid, având termenul de valabilitate expirat și față de care nu au fost luate măsurile de eliminare totală.
  • Polițiștii continuă cercetările, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de punere în circulație de bunuri purtând semnele unor mărci protejate și neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase care au devenit deșeuri.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române. Acțiunea a beneficiat de sprijinul Direcției de Investigare a Criminalității Economice și Direcției Generale Antifraudă Fiscală.

De asemenea, la activitate au participat și polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, Serviciului de Investigații Criminale, Serviciului Criminalistic, Serviciului pentru Acțiuni Speciale și Poliției Municipiului Călărași din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, precum și luptătorii Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Botoșani: Nouă persoane reținute pentru fraude cu polițe RCA

La data de 26 iunie, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani -Serviciul de Investigare a Criminalității Economice au pus în executare 8 mandate de percheziție domiciliară la sediile și punctele de lucru ale unor societăți comerciale, din municipiul Botoșani și comuna Cristești, în cadrul unui dosar penal, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

  • Din cercetări a reieșit că persoanele bănuite ar fi întocmit în fals polițe de asigurare obligatorie RCA ale autovehiculelor aparținând societăților comerciale, pentru a fi prezentate polițiștilor în eventualitatea unui control, de către conducătorii auto care efectuau transport de persoane pe drumurile naționale, pentru societățile comerciale respective.
  • În urma activităților, au fost ridicate mai multe înscrisuri și medii de stocare a datelor (6 telefoane mobile, 7 laptopuri, 3 tablete, 9 unități centrale de calculator, 2 DVR, 4 stick-uri de memorie).
  • Nouă persoane au fost conduse la audieri, iar față de trei dintre acestea a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore.

În cauză, cercetările sunt continuate sub supravegherea procurorului de caz.

Mehedinți: Prejudiciu de 7 milioane de lei din anvelope uzate

La data de 27 iunie, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mehedinți au pus în executare 18 percheziții domiciliare, la sediile unor persoane juridice și la locuințele unor persoane fizice.

  • Activitățile au avut loc în cadrul unui dosar penal privind presupuse activități fictive de reciclare a anvelopelor uzate.
  • Din cercetări a reieșit că, în perioada 2019 - 2022, administratorul unei societăți comerciale autorizate să desfășoare activități de reciclare a anvelopelor uzate ar fi determinat reprezentanții mai multor agenți economici, care introduc pe piața națională anvelope noi, să inducă în eroare Administrația Fondului pentru Mediu, prin depunerea de declarații fiscale în care ar fi fost cuprinse date nereale, referitoare la activități de colectare și reciclare a anvelopelor uzate.
  • Valoarea prejudiciului creat este de 6.975.930 de lei.

În vederea recuperării prejudiciului, a fost aplicat sechestrul asigurător asupra a 9 imobil și mai multor obiecte și metale prețioase, precum și 3.390.000 de lei.

Totodată, au fost poprite sumele de bani aflate în conturile bancare ale persoanelor fizice și juridice bănuite de săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătura privată, în formă continuată, precum și evaziune fiscală.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul polițiilor sectoarelor 1, 2 și 4 și de cel al polițiștilor inspectoratelor de poliție județene Ilfov, Buzău și Argeș.

Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministerul Energiei anunţă, joi, 25 aprilie, că sprijină ancheta procurorilor DNA la Complexul Energetic Oltenia şi va pune la dispoziţie toate informaţiile solicitate. Ministrul Energiei,...
Cum acționa grupul condus de instructorul de yoga, acuzat că a exploatat sexual opt persoane și a obţinut ilegal 1,4 milioane de euro din această activitate
Cum acționa grupul condus de instructorul de yoga, acuzat că a exploatat sexual opt persoane și a obţinut ilegal 1,4 milioane de euro din această activitate
Un instructor de yoga este acuzat că a recrutat opt victime, pe care le-a exploatat sexual, obţinând astfel 1,4 milioane de euro. În acest caz, joi, au avut loc 13 percheziţii în Bucureşti,...
#criminalitate, #infractiuni economice, #perchezitii, #fraude, #produse contrafacute, #IGPR , #politie