Noaptea Alba a Galeriilor a scos din case sute de tineri

Sambata, 13 Iunie 2009, ora 14:28
913 citiri
Noaptea Alba a Galeriilor a scos din case sute de tineri

Sute de tineri au colindat Bucurestiul in noaptea de vineri spre sambata, pe trasee care legau cele 28 de galerii de arta si spatii neconventionale de expunere a unor proiecte artistice.

Aflate in colturi mai indepartate ale Bucurestiului, din cartierele Primaverii, Pantelimon, Rahova sau comasate in zonele centrale din Piata Unirii, Universitate, Mosilor, proiectiile de scurtmetraje, expozitiile de fotografii, colaje, desene, picturi si instalatiile audio-video oferite de participantii la "Noaptea Alba a Galeriilor" au adunat un public bine conturat, din categorii destul de omogene de varsta si preocupari: elevi de liceu si studenti, interesati de arte plastice, arhitectura, evenimente urbane si experiente artistice inedite.

Lucrari speciale, desenate si decupate in calc sau hartie poroasa, cu creion si cerneala, ale artistei indiene Ihinuk Sarkar au fost expuse intr-o zona mai putin vizibila a Capitalei, la Galeria Mora. Peretii albi ai incaperilor au fost acoperiti cu foi de mari dimensiuni, repovestind experientele de calatorie ale autoarei, amestecand genuri, specii, mesaje si simboluri intr-un limbaj migalos redat.

Un alt proiect bine conturat, initiat in 2008 si vernisat cu ocazia "Noptii Albe a Galeriilor" este site-ul Memorie Colectiva, care si-a propus, cu aceasta ocazie, sa ofere publicului ocazia de admira fotografii din arhiva sa. Fotografiile, realizate de amatori sau profesionisti intre 1950 si 2000, redau imagini si persoane din toate colturile tarii, conturand o istorie colectiva unica.

"Cartea cu desene" din cadrul proiectului "Sala de lectura", un spatiu expozitional special, gazduit in incinta Centrului National al Dansului din Bucuresti (CNDB), creat dupa o idee a artistului Dan Perjovschi, a reunit, poate, cele mai consistente participari la evenimentul din noaptea de 12/13 iunie. Zeci de carti ilustrate, benzi desenate, romane grafice din bibliotecile unor artisti au putut fi rasfoite si admirate de publicul evenimentului

Un nucleu important al manifestarii a fost localizat in sediul Librariei Carturesti. In Galeria subCarturesti numerosii vizitatori au putut admira fotografii alb-negru, expresive, ale unor artisti romani si straini, in cadrul expozitiei "Lumina si umbre in Balcani", organizata de Fundatia Culturala Greaca si vernisata pe data de 11 iunie si care va fi gazduita in acel spatiu pana pe data de 11 iulie 2009.

Una dintre galeriile cu un program bine conturat, vizitata si apreciata de cunoscatori, este Galeria Posibila, in care, in noaptea insomniacilor pasionati de arta s-au putut urmari mai multe scurtmetraje. La initiativa lui Stefan Caltia, artistul care expune acolo alaturi de nume importante ca Dan Perjovschi si Ion Dumitriu, au fost prezentate doua "filme brute", cum le numeste acesta, cu demolari recente in zona istorica a Bucurestiului, de pe bulevardul Dacia si de pe strada Maria Rosetti 38.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#noaptea alba galeriilor, #galerii arta bucuresti, #arta contemporana bucuresti , #arta