Ziare.com

Ce mai citim? Misery

Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 07:52

   

Ce mai citim? Misery
Misery, de Stephen King

Chiar daca ati vazut deja filmul sau povestea va este familiara, "Misery" a lui Stephen King este atat de diferita de ecranizare si atat de complexa, ca lectura devine obligatorie pentru oricine isi doreste sa se lase purtat intr-un carusel al groazei marca Regelui.

Efectele speciale ale acestui recital al ororii constau in faptul ca autorul a reusit sa creeze o poveste cu numai doua personaje principale. Intr-un colt al ringului, Paul Sheldon, scriitor, victima a unui accident de masina. In coltul opus, Annie Wilkes, fosta infirmiera, cea care ii salveaza viata.

Ce mai citim? Ultimul templier

Nu trece mult pana sa ne dam seama ca Annie este prototipul psihopatului fanatic si poate unul dintre cele mai infioratoare personaje din galeria lui King, nu pentru ca ar fi inzestrata cu vreun atribut supranatural, ci pentru ca in nebunia ei este zguduitor de reala.

Jocul celor doi, teroarea permanenta si progresiva in care traieste Paul, dau romanului un plus de valoare din perspectiva sondarii psihicului tulburat al unor oameni aparent obisnuiti. "Misery" sondeaza monstrii din interiorul fiintei umane, care ajunge sa comita acte de o inimaginabila violenta, urmand o logica proprie infernal de perfecta.

Ce mai citim? JFK, Stephen King

Literatura universala a exploatat cu succes relatia victima - abuzator si autorul insusi face o serie de referinte la "Colectionarul" lui John Fowels, dar poate nicaieri aceasta relatie nu a mai fost atat de intens povestita. Interactiunile dintre cei doi sunt de un dinamism morbid, iar momentele reflective ale lui Paul intregesc acest tablou monumental al nebuniei in stare pura.

Autor:
Editura: Nemira
www.nemira.ro

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2091 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Un roman psihologic..

destul de dur, presarat cu trairi foarte intense..(specific autorului)..interesant este ca nu l-am dus pina la cap niciodata..

 

Io am vazut filmu'

Ce sa mai citesc, ca ma ia somnu'! Mai bine citesc Kant, Aristotel si discursuri celebre de Jiji Oaie, Zbanghele si Pandele, ca astea sunt relaxant de terifiante (te paralizeaza placut frica de gramatica).

Bravo Domnule...

Ai un "Steag Alb" de la mine pentru umorul tau;..daca poti sa-l pui pe palatul lui Jiji, precis zice ca e de la Dumnezeu si dupa aia sa vezi discursuri celebre..


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor