Dosarele istoriei: Sionismul (II)

Duminica, 12 Septembrie 2010, ora 12:01
10743 citiri
Dosarele istoriei: Sionismul (II)

Sionistii, in general, prefara sa vorbeasca limba ebraica (ivrit), refuzand sa foloseasca limba Yiddish, pe care o considera ca un rezultat al prigoanei din Germania si Rusia, fiind afectata de multe din limbile europene, diminund spiritul iudaic.

Odata intorsi in Israel, multi dintre sionisti si-au schimbat numele cu altele, "clasice", din istoria ebraica.

Dosarele istoriei: Sionismul (I)

Declaratia de Independenta a Israelului este extrem de semnificativa, in ceea ce priveste spiritul sionist:

"Tara Israelului e locul de nastere a poporului evreu. Aici s-a format identitatea lor, spiritul lor religios si conceptia lor politica. Aici s-a dat lumii Cartea Cartilor".

"Dupa ce au fost exilati fortat, pentru zeci de secole, din tara lor, evreii n-au incetat niciodata sa se roage pentru ca Dumnezeu sa le acorde intoarcerea la tara stramosilor, si pentru restaurarea, acolo, a libertatii de gandire si discurs politic".

"Siluiti de istorie la traiul intre straini, evreii din toate generatiile s-au straduit sa-si indeplineasca visul de a se restabili in patria antica a tuturor evreilor".

Intre evrei, in special intre ultraortodocsi (Haredi), exista un curent puternic de opozitie sionismului, bazat pe faptul ca statul Israel e un stat secular.

Acestia considera iudaismul o religie, si vor respinge orice idee care suporta un stat evreiesc. Ei considera orice institutie statala drept contrara credintei, fiind total interzisa de legea evreiasca.

Ei nu admit ideea "teritoriului suveran" si se opun sionismului pentru ca nu e o miscare religioasa sanctificata, sau cel putin, aprobata de ierarhia rabinilor lor. Ei recunosc si coopereaza cu organizatiile extremiste arabe, spre consternarea omului de rand din Israel.

Acesti Haredi, includ grupari religioase evreiesti de diverse coloraturi, intre care cele mai vocale sunt ortodocsii Sefarzi, ortodocsii Ashkenazi, Satmar Hasidim, Neturei Karta, grupul Hasidic Chabad-Lubavitch, Edah HaChereidis si altii, numarand cateva zeci de mii de persoane, in Ierusalim, si vreo 100.000, in lumea, intreaga, fiind opusi, vehement, principiilor sioniste.

Sionismul contemporan, (in ebraica, Tsiyonut) a evoluat, formand diverse grupari politice care fac si desfac aliante in parlamentarismul Israelian: Sionism general, national, religios, verde, de munca, revisionist, filozofic etc.

Trasatura unica, comuna tuturor sionistilor, are de a face cu legitimitatea revendicarii tarii "Eretz Israel" ca patrie a tuturor evreilor, dreptul Israelului la existenta si autodeterminare.

Crestinii, in marea majoritate, sprijina sionismul, ca o garantie de acces la Ierusalim, leaganul credintei in Hristos.

O multime de grupari musulmane au aratat un sprijin deplin pentru sionism, printre acestea numarandu-se kurzii si berberii, potentati arabi, care au semnat acordurile de formare a Israelului, la ONU (shahul Iranului, regele Arabiei Saudite, liderii Marocului, Egiptului, Iordaniei etc.) si unii academicieni musulmani de frunte, cum au fost Dr. Tawfik Hamid si preofesorul Sheikh Abdul Hadi Palazzi.

De asemenea, numeroase celebritati din lumea hinduista au sprijinit ideologia sionista privind formarea Israelului.

Antisionismul si antisemitismul sunt extrem de greu de separat din retorica de acest gen si din publicatiile pline de venin care promoveaza ideea distrugerii totale a Israelului, prin "impingerea in mare" a intregii tari.

Antisemitii prolifereaza ideea ca sionismul este o miscare evreiasca pentru a dobandi un control absolut asupra intregului glob pamantesc. Miscarile extremiste musulmane nu ascund ca acesta ar fi si telul lor, dar nimeni nu produce nici un fel de articole in care sa se atace acest obiectiv, desi este exprimat concis.

Constitutia Hammas, din 1988, definest clar ura fata de evrei: "Planul sionist nu are limite. Dupa Palestina, sionistii aspira sa-si extinda controlul de la Nil la Eufrat. Dupa ce si-au inghitit si digerat aceste teritorii, sionistii vor continua sa cucereasca alte teritorii. Planul lor e exprimat, litera de litera, in 'Protocolul Inteleptilor Sionului', pe care se bazeaza sionismul" (Articolul 32).

Un antisemitism rampant a atacat sionismul, inca de prin anii 1930. Un batran evreu, din Bucuresti, imi relata cum prin acei ani, un delegat din Romania la Congresul Sionist a fost asteptat la gara, cu flori, de membrii comunitatii evreiesti. Si politia orasului si legionarii i-au fotografiat pe toti cei ce erau prezenti.

Ambasadorul sovietic la ONU, Yakov Malik (incidental, un evreu) declara candva in Consiliul de Securitate: "Acesti sionisti au aparut cu teoria 'unui popor ales', o ideologie absurda care motiveaza ocuparea Palestinei".

De fapt, notiunea de "popor ales" e complet straina filozofiei sioniste.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#evrei sionisti, #evrei separzi, #evrei ashkenazi, #formarea statului evreu , #documentar