GSP sustine ca radiatiile ar imbolnavi angajatii de la Muzeul de Geologie UPDATE: Institutia s-a inchis azi

Marti, 14 Februarie 2017, ora 12:59
12824 citiri
GSP sustine ca radiatiile ar imbolnavi angajatii de la Muzeul de Geologie UPDATE: Institutia s-a inchis azi
Foto: Arhiva Ziare.com

Angajatii si vizitatorii Muzeului National de Geologie, situat in apropierea Pietei Victoria, ar fi expusi radiatiilor. Multi angajati acuza ca, din cauza acestora, s-au imbolnavit de cancer.

Informatia apare intr-o investigatie a Gazetei Sporturilor, care a intrat in posesia unui raport din 2016, despre care spune ca a fost tinut secret.

In 22 aprilie 2016, la Muzeul National de Geologie de langa Piata Victoria din Bucuresti, in doua zone ar exista radiatii periculoase, iar raportul in care sunt mentionate aceste date include si propuneri de masuri.

Raportul este facut de Adriana Ion, fiind semnat si de catre Gavril Sabau, seful sectiei de Interes National de la Institutul Geologic al Romaniei, institut care are muzeul in subordine.

"Zona de depozitare a esantioanelor fosile (fragmente mamut) din curtea muzeului reprezinta o zona vulnerabila si susceptibila la perturbari semnificative ale fondului natural de radiatii, sursa fiind reprezentata de materialul fosil depozitat in conditii de insecuritate fizica si radiologica totala", se arata in document.

Jurnalistii de la Gazeta Sporturilor sustin ca muzeul detine fosilele a doi mamuti, unul fiind expus la etajul trei al cladirii, iar un altul fiind depozitat sub o prelata, in curte, fara vreo semnalizare cu privire la radioctivitate.

Acelasi raport de radiometrie mai releva ca "cea de-a doua zona identificata ca avand risc radiologic semnificativ este pivnita muzeului, localizata in curtea interioara, folosita ca depozit de minerale ce au continuturi semnificative de elemente radioactive".

"Usa permite infiltrarea apei pluviale in vestibul si determina conditii de umiditate atmosferica ridicata in interiorul pivnitei. In pivnita (incinta betonata) esantioanele radioactive sunt depozitate haotic (in lazi de colectie, confectionate din lemn, dispuse in stive, nu exista o evidenta a materialelor depuse, care sa indice provenienta, mineralogia si nici o etichetare corespunzatoare a acestora), ceea ce face imposibila identificarea cu usurinta a esantioanelor", mai scriu autorii documentului.

"In cazul pivnitei, ca si in cazul mamutului, pe langa efectul distructiv al radiatiilor gamma generat de expunerea externa, trebuie avute in vedere si emanatiile de radon, care contribuie suplimentar la iradierea personalului expus", mai releva documentul.

Directorul muzeului nu a recunoscut problema

Intr-o discutie cu jurnalistii de la GSP, directorul muzeului, Rodica Tita, sustine ca a consultat raportul si ca nivelul radiatiilor "este in regula".

La insistentele ziaristilor legate de raport si de masuratori, replica acesteia este: "Stiti, eu oricum voi fi, probabil, inlocuita, sa se ocupe cei care vor veni! Nu ma mai intereseaza acum!".

In fata argumentului ca este vorba despre lucruri care s-au intamplat in mandatul ei la conducerea institutiei, replica lui Tita este: "De 25 de ani nu s-a schimbat nimic, cu nicio conducere".

De asemenea, ea a declarat pentru Agerpres ca "radiatiile sunt in limite normale admise. Avem un laborator de radiometrie si radiatiile au fost masurate periodic".

Tita a precizat ca ultima masurare a nivelului radiatiilor s-a realizat in decembrie anul trecut.

Intrebata despre siguranta grupurilor de vizitatori care trec pragul institutiei, aceasta a raspuns: "Chiar facem masuratori in muzeu de fata cu dumneavoastra. Nu-i nicio problema".

Angajatii se imbolnavesc

Totusi, tot mai multi angajati se imbolnavesc de cancer sau reclama probleme grave de sanatate, arata GSP.

"Zece dintre noi au cancer, ne cad parul si dintii", spune unul dintre angajatii muzeului, care doreste sa ramana anonim.

"Stim cu totii ca oamenii, angajatii muzeului, se imbolnavesc. Exista si un depozit de material radioactiv extrem de periculos, pentru ca nu este protejat conform unor standarde. Dar probleme sunt si in sali. Unele probe radioactive sunt tinute in borcane", sustine Costina Surdu, economist in Institutul Geologic.

De altfel, angajatii au trimis in 1 februarie o sesizare anonima si ministrului Cercetarii, Serban Valeca, reclamand ca raportul este tinut secret de catre directorul muzeului Rodica Tita, care "nu a luat masuri de protectie, iar banii au fost cheltuiti preferential, pe achizitii nesemnificative".

Ei au invocat si problemele de sanatate ale unora dintre colegii lor. Oamenii de la muzeu sunt insa sceptici cu privire la demersul lor, tinand cont de faptul ca actuala sefa de cabinet a ministrului este Simona Malureanu, care a fost in 2015 director la Institutul Geologic, care are in subordine muzeul.

Gazeta Sporturilor mai noteaza ca a primit informatia ca Gabriel Bindea, directorul Institutului Geologic Roman, de care apartine si Muzeul de Geologie, a fost destituit in urma doua zile, dupa ce in cadrul institutiei s-a aflat ca jurnalistii finalizeaza documentarea si vor publica investigatia. Acesta este, alaturi de directorul Muzeului, Rodica Tita, unul dintre cei care au ascuns raportul de sanatate publica, scriu ziaristii.

Totusi, Tita a mentionat ca schimbarea directorului Institutului Geologic al Romaniei nu are legatura cu presupusul nivel de radiatii de la muzeu.

Gazeta Sporturilor, acuzata ca exagereaza si nu a citit bine datele

Insa bloggerul Radu Dumitru sustine ca Gazeta Sporturilor "exagereaza puternic privind sursa de radiatii nucleare de la Muzeul de Geologie" si ca "cifrele sunt de o mie de ori mai mici".

Acesta a explicat si de ce s-a produs eroarea. "Neintelegerea vine din faptul ca cei ce-au elaborat acel raport n-au fost capabili sa separe corect cifrele prin puncte si virgula, ca-n limba romana, adica virgula sa separe zecimalele de unitatile intregi, iar punctul sa fie folosit pentru a separa vizual grupurile de trei cifre.

Cei care au elaborat acel raport aveau Word-ul sau Excel-ul setat pe limba engleza (...). Altfel spus, este vorba de 21,68 microsievert/ora, douazeci si unu virgula saizeci si opt, nu de 21.680, adica douazeci si unu de mii, sase sute optzeci de microsievert/ora", se arata pe Nwradu.ro.

Radu Dumitru mai spune, de asemenea, ca, daca o persoana sta langa acel mamut de sub prelata, se iradiaza mult peste medie, dar tot nu asa de semnificativ.

"Nu sta nimeni un an intreg langa mamut, in fond, iar copiii care se joaca pe acolo petrec cel mult cateva minute in preajma sa. Ca idee, o radiografie pulmonara iti da o doza de 50 de ori mai mare decat acele fosile", a precizat acesta.

Concluzia acestuia esta ca pericolul nu este atat de mare pe cat se sustine. Singurul aspect care ar trebui investigat este faptul ca multi angajati spun ca sufera de cancer, mentioneaza Radu Dumitru.

UPDATE 15:45: Gazeta Sporturilor recunoaste eroarea

Jurnalistii care au facut investigatia au recunoscut ca exista o problema: "am preluat aceasta eroare si ne cerem scuze!".

"De fapt, daca acceptam notatia cu punct in loc de virgula drept separator, corect este 0.124 radiatie normala, iar 4.000 inseamna, de fapt, 4. 21.680 este 21", au lamurit acestia.

Jurnalistii sustin, insa, ca "eroarea nu modifica cu nimic concluzia raportului si sensul investigatiei jurnalistice: conducerea Institutului si a Muzeului de Geologie a ascuns cu buna stiinta existenta unei radiatii mult marite, periculoase pentru sanatatea angajatilor si a vizitatorilor!".

"Dovada ca azi au inchis muzeul pana cand vor lua masurile pentru a proteja viata oamenilor. Se pregatesc sa faca investitii si sa ia decizii care nu i-au interesat, potrivit declaratiei directorului Rodica Tita, 'in ultimii 25 de ani'", au mai spus ei.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#radiatii Muzeu Geologie, #radiatii Piata Victoriei , #muzee