Ministerul Culturii vrea sa cumpere bunurile de la Licitatia Eliade, Cioran si Blaga

Vineri, 13 Decembrie 2019, ora 09:08
3920 citiri
Ministerul Culturii vrea sa cumpere bunurile de la Licitatia Eliade, Cioran si Blaga
Foto: Arhiva Facebook/ Ministerul Culturii

Ministerul Culturii a solicitat Arhivelor Nationale sa exercite dreptul de preemptiune in cazul scoaterii la vanzare prin licitatie publica, in data de 16 decembrie, de catre Casa de Licitatie Historic, a bunurilor culturale mobile cu valoare istorico-documentara - loturile 001 - 101 - prezentate in spatiul public in catalogul Licitatiei "In jurul lui Eliade, Cioran si Blaga" - "Manuscrise, dedicatii si scrisori".

Potrivit unei postari de pe site-ul Ministerului Culturii, institutia a solicitat o intalnire cu reprezentantii Casei de Licitatii Historic in incercarea de a demara negocierile privind achizitionarea directa a bunurilor, dar, "din nefericire, aceste negocieri au esuat din cauze procedurale".

"In urma esuarii acestor negocieri, Ministerul Culturii a solicitat Arhivelor Nationale ale Romaniei sa se alature demersului nostru de salvare a patrimoniului si sa exercite dreptul de preemptiune al Arhivelor Nationale in baza prevederilor art. 15 alin. (2) din Legea nr. 16 din 2 aprilie 1996 a Arhivelor Nationale republicata, care instituie dreptul de preemptiune al Arhivelor Nationale la achizitionarea documentelor care fac parte din Fondul Arhivistic al Romaniei.

Suntem absolut convinsi ca, in interesul protejarii acestui patrimoniu arhivistic si deopotriva cultural deosebit de valoros pentru tara noastra, Arhivele Nationale vor proceda la instituirea dreptului de preemptiune si o parte importanta din istoria noastra va fi pastrata in patrimoniul national", precizeaza sursa citata.

Ministerul Culturii reaminteste operatorilor economici, caselor de licitatie sau anticariatelor obligatia lor legala, conform Legii nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural national mobil, art. 36, alin.1, potrivit caruia "Bunurile culturale mobile, proprietate a persoanelor fizice sau juridice de drept privat, clasate in tezaur, pot face obiectul unei vanzari publice numai in conditiile exercitarii dreptului de preemptiune de catre statul roman, prin Ministerul Culturii, si cu respectarea dispozitiilor art. 35 alin. (7)".

"Patrimoniul cultural national mobil este o prioritate a mandatului ministrului Culturii, dl. Bogdan Gheorghiu, si vor fi facute toate demersurile legale pentru conservarea si punerea la dispozitia publicului a acestuia", se mai arata in postarea Ministerului Culturii.

Ministerul Culturii anunta ca a cerut Casei Historic sa opreasca licitatia manuscriselor lui Mircea Eliade si sa permita Muzeului National de Istorie a Romaniei sa negocieze direct cu ofertantii achizitii din fondul Handoca.

"Ministerul Culturii isi doreste ca patrimoniul cultural al Romaniei sa ramana in proprietatea statului roman si, de aceea, cerem public agentului economic Historic sa opreasca licitatia si sa permita Muzeului National de Istorie a Romaniei, prin managerul sau, dr. Ernest Oberlander-Tarnoveanu, sa negocieze direct cu ofertantii achizitionarea tuturor manuscriselor aflate la vanzare din fondul Handoca.

Suntem convinsi ca o astfel de solutie este in interesul tuturor partilor implicate atat din punct de vedere material, cat si moral", se afirma intr-un comunicat de presa postat pe site-ul Ministerului Culturii.

Presedintele Academiei Romane, Ioan-Aurel Pop, a afirmat, joi, ca manuscrise ale lui Mircea Eliade care urmau sa fie scoase la licitatie pe 16 decembrie au fost retrase de la vanzare.

"Manuscrisele sunt scoase, din cand in cand, ca si alte obiecte, licitatiilor. Academia Romana a aflat. Am incercat sa luam legatura cu proprietarii celor mai importante si mi s-a spus inainte de Adunarea Generala, n-am putut sa verific, ca au fost retrase si ca nu se va participa la licitatie decat dupa o discutie cu Academia Romana. Sau poate nu va mai fi cazul de licitatie", a declarat pentru Agerpres Ioan-Aurel Pop.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#licitatie Eliade Cioran Blaga , #stiri cultura
Comentarii