Licitație internațională pentru vânzarea cuprului exploatat în Apuseni. China, destinația probabilă a minereului de la Cupru Min și în 2024

Autor: N.G.
Vineri, 05 Ianuarie 2024, ora 03:40
5902 citiri
Licitație internațională pentru vânzarea cuprului exploatat în Apuseni. China, destinația probabilă a minereului de la Cupru Min și în 2024
Linie de prelucrare de la combinatul din Munții Apuseni FOTO / cuprumin.ro

Exploatarea minieră Cupru Min Abrud, județul Alba, caută trader internațional pentru vânzarea minereului exploatat și prelucrat în 2024 la cariera și uzina din Munții Apuseni. Societatea organizează licitația internațională anuală, cu valoare estimată de zeci de milioane de dolari, pentru vânzarea a 43.000 de tone de concentrat de cupru uscat.

Data limită de depunere a ofertelor este 25 ianuarie 2024. Criteriul de atribuire este oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic. După închiderea combinatelor de prelucrare a concentratului de cupru din România, producția de la Cupru Min a fost exportată și prelucrată în special în China.

În 2023, partenerul exploatării miniere din județul Alba a fost compania elvețiană Glencore PLC, cel mai mare operator de tranzacții de materii prime din lume. În perioada 2021 - 2022, partenerul de afaceri al companiei miniere din Munții Apuseni a fost Trafigura Group Pte. Ltd din Singapore. Cantitatea preconizată a fi exploatată în 2024 este mai mare cu 1.000 de tone față de cea din 2023 și va fi, cel mai probabil exportată tot în China. Țara asiatică este cel mai mare cumpărător mondial de cupru și are cele mai ieftine capacități de prelucrare.

Minereul explotatat din cariera de la Roşia Poieni are un conţinut de 0,37 – 0,4% cupru. În urma prelucrării primare în cele două linii de flotaţie existente la Uzina din Dealul Piciorului, concentraţia ajunge la 20-21%. Societatea din Alba este principalul angajator din zona Munților Apuseni, având circa 600 de salariați. În 2023, societatea a avut rezultate economice mai modeste față de profiturile mari din anii anteriori.

Probleme financiare în 2023

Situația s-a datorat, în principal, războiului declanșat de Rusia în Ucraina, această țară fiind anterior un furnizor de materii prime și material pentru exploatarea minieră cu sediul în Abrud. Probleme au fost și cu costul energiei electrice și cursul de schimb leu-dolar. Scăderea prețului energiei electrice, în a doua jumătate a anului 2023, a făcut ca situația economică să se redreseze.

De asemenea, Cupru Min SA vinde minereul în dolari, la prețul care depinde de valoarea cuprului la bursa de materii prime de la Londra, dar cumpără produsele de care are nevoie de pe piață în lei. Schimbul valutar nu a ajutat compania în 2023, ceea ce a dus, de asemenea, la apariția unor probleme în activitatea economică.

Pentru anul 2024, conducerea societății și-a propus creșterea randamentului de extracție de la 80% la 82%, creșterea producției cu 1.000 de tone de concentrat de cupru, obținerea de energie electrică produsă prin panouri fotovoltaice și achiziția de utilaje de ultimă generație, care consumă mai puțină energie.

Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#cuprumin, #exploatare miniera, #licitatie, #China , #stiri economice