Danemarca se pregătește să-și salute noul monarh. Ceremonia, mai puțin fastuasă decât încoronarea regelui Charles al Marii Britanii

Duminica, 14 Ianuarie 2024, ora 15:23
3508 citiri
Danemarca se pregătește să-și salute noul monarh. Ceremonia, mai puțin fastuasă decât încoronarea regelui Charles al Marii Britanii
Regina Margareta a II-a a Danemarcei, alături de noii monarhi, regele Frederik al X-lea și regina Mary/ FOTO: france 24

Danemarca este duminică, 14 ianuarie, în sărbătoare. Prinţul Frederik va deveni regele Frederik al X-lea, urmând să preia tronul de la mama sa, regina Margareta a II-a, care domnește de 52 de ani.

În ajunul Anului Nou, regina Margareta a II-a a anunţat că abdică de la tron, iar fiul său, prinţul moştenitor Frederik, va deveni regele Frederik al X-lea, în timp ce soţia sa, prinţesa moştenitoare Mary, va fi cunoscută sub numele de regina Mary.

Momentul istoric, care urmează abdicării șocante a Reginei Margareata a II-a în ajunul Anului Nou, este cu siguranță un eveniment interesant pentru națiune - dar va fi un transfer de putere mult mai puțin pompos în comparație cu încoronarea regelui Charles al Marii Britanii.

Cereminia va începe în jurul orei 13:35, cu Frederik, 55 de ani, și Mary, 51 de ani, plecând cu o mașină de la Amalienborg la Palatul Christiansborg, împreună cu fiul lor prințul Christian.

La scurt timp după aceea, regina Margareta va pleca de la Palatul Christian IX într-o trăsură.

Ambele vehicule vor trece prin Frederiksgade, Bredgade, Kongens Nytorv, Holmens Canal și Curtea Prințului Jørgen.

La ora 14.00, va avea loc un Consiliu de Stat la Palatul Christiansborg, la care vor lua parte regina Margareata a II-a, regele Frederik și prințul Christian împreună cu Guvernul și secretarul Consiliului de Stat.

Aici va avea loc succesiunea la tron, regina Margareta a II-a va semna o declarație de abdicare. Apoi se va întoarce la Amalienborg, în timp ce Frederik și Mary vor ține o recepție oficială pentru oaspeții special invitați.

La ora 15.00, cuplul își va face apariția pe balconul Palatului Christiansborg, iar prim-ministrul va proclama urcarea pe tron ​​a Regelui.

După aceasta, noul monarh încoronat se va adresa poporului.

Vor urma salve de tun în onoarea noului monarh, iar Standardul Regal va fi apoi coborât de la Palatul Christian IX (locuința reginei Margareta a II-a) și reînălțat la Palatul lui Frederik al VIII-lea, unde noul rege și regina locuiesc.

Frederik și Mary vor lua o trăsură de la Palatul Christiansborg înapoi la Amalienborg, care va fi escortată de o escadrilă călare.

La ora 17, va avea loc și un transfer al culorilor regale de la Palatul Christian IX la Palatul Frederik al VIII-lea.

Familia regală va participa, de asemenea, la o sesiune specială a parlamentului la 15 ianuarie, precum şi la o slujbă religioasă de celebrare la Catedrala din Aarhus, duminică, 21 ianuarie. Nu va exista nicio transmisiune televizată a evenimentelor, scrie The Independent.

Fratele regelui, prezent la ceremonie

La festiviţăţi va fi prezent şi fratele lui Frederik, prinţul Joachim al Danemarcei, care va asista la abdicarea mamei sale fără soţia şi copiii săi, la aproape doi ani după ce aceştia au fost deposedaţi de titlurile regale. „Prinţul Joachim va fi acolo, dar copiii merg la şcoală, nu există niciun motiv special”, a declarat un purtător de cuvânt al palatului pentru Hello Magazine. Anul trecut, prinţul Joachim şi prinţesa Marie s-au mutat în Statele Unite, la doar nouă luni după ce monarhul i-a lipsit pe cei patru copii ai prinţului, Nikolai, Felix, Henrik şi Athena, de titlurile regale „Alteţa Sa/ Înălţimea Sa”.

Cel de-al doilea fiu al reginei Margareta îi are pe contele Henrik şi contesa Athena cu Marie, iar pe fiii săi mai mari, contele Felix şi contele Nikolai, cu prima sa soţie, Alexandra, contesă de Frederiksborg. La festivităţi sunt aşteptate 200.000 de persoane, toate camerele de la hotelurile din Copenhaga fiind rezervate.

Care este rolul monarhiei în Danemarca

Danemarca este o monarhie constituţională, ceea ce înseamnă că monarhul nu poate îndeplini în mod independent acte politice. Deşi monarhul semnează toate actele Parlamentului, acestea intră în vigoare doar atunci când au fost contrasemnate de un ministru al Cabinetului. Ca şef de stat, suveranul participă la formarea unui nou guvern.

După consultarea cu reprezentanţii partidelor politice, liderul partidului care are sprijinul celui mai mare număr de locuri din Folketing (Parlamentul danez) este invitat să formeze un guvern. Odată format, monarhul îl va numi oficial.

În plus, suveranul este şeful oficial al Guvernului şi, prin urmare, prezidează Consiliul de Stat, unde sunt semnate Legile actelor care au fost adoptate de către Folketing. Primul ministru şi ministrul afacerilor externe raportează în mod regulat reginei pentru a o informa despre cele mai recente evoluţii politice.

Cuplul regal găzduieşte vizite oficiale ale şefilor de stat străini şi efectuează vizite de stat în străinătate. Regele primeşte fiecare ambasador străin şi, de asemenea, numeşte şi demite oficial funcţionarii publici. Regele reprezintă Danemarca în vizite internaţionale şi participă la diferite evenimente în ţară (inaugurări, expoziţii, aniversări etc).

Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Stelian Ion, deputat USR, candidat al alianţei Dreapta Unită la Primăria Constanţa, atrage atenţia că semnătura sa şi a altor colegi din USR Constanţa apare în mod fraudulos pe lista de...
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
#Danemarca, #ceremoni, #i incoronare, #regele frederik, #abdicare, #regina Margareta , #stiri externe