Incepe scoala - Vezi ce a pregatit Funeriu pentru anul scolar 2011-2012

Duminica, 11 Septembrie 2011, ora 22:04
6481 citiri
Incepe scoala - Vezi ce a pregatit Funeriu pentru anul scolar 2011-2012
Foto: Arhiva

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a prezentat duminica masurile pentru anul scolar 2011 - 2012 care vizeaza reducerea absenteismului scolar, atat a elevilor, cat si a profesorilor, imbunatatirea competentelor de lectura si primii pasi inspre transformarea evaluarii intr-un instrument standardizat cu scopul de orientare si optimizare a invatarii.

"Aceste masuri au fost cuprinse intr-o foaie de parcurs, un document in premiera, care a fost distribuit tuturor cadrelor didactice din tara si prelucrat la nivelul inspectoratelor scolare. Absenteismul elevilor si cadrelor didactice: obiectivul este prevenirea, monitorizarea si reducerea absenteismului. Foaia de parcurs prevede masuri concrete care sa fie aplicate in cadrul fiecarei scoli, cu accent pe invatamantul liceal si profesional.

Vreau sa subliniez ca in acest domeniu masurile concrete vor fi adaptate la nivelul fiecarei scoli, directorii fiind primii responsabili de, asa cum spuneam, prevenirea, monitorizarea si reducerea absenteismului. Trebuie sa ne distantam de imaginea directorului-jupan cu spate politic, si impreuna sa impunem imaginea directorilor apropiati de elevi si parinti, apropiati de nevoile comunitatii care isi inteleg responsabilitatile uriase de pe umerii lor", a declarat duminica ministrul Educatiei.

In ceea ce priveste imbunatatirea competentelor de lectura, Daniel Funeriu a spus ca prin aceste masuri se va impune o interventie "imediata si unitara la nivelul intregului sistem si avand beneficiari toti elevii".

"Concret, la clasele I-IV se introduce ora de lectura distincta in orar, cu activitati specifice elevilor de clasa I si a II-a. Pentru clasele V-VIII in cadrul orelor de limba romana sunt alocate minim doua secvente in structura lectiei pentru alfabetizare in intelegerea textului. In cadrul tuturor ariilor curriculare se vor introduce din acest an secvente care vor duce la alfabetizare in intelegerea textului specific ariei curriculare respective. De asemenea am introdus obligativitatea momentului ortografic, inclusiv la clasele de liceu", a mai anuntat ministrul Educatiei.

Daniel Funeriu a declarat ca dupa doua saptamani de recapitulare se va face o evaluare initiala a elevilor.

"La inceput de an scolar dupa doua saptamani de recapitulare, la disciplinele indicate in foaia de parcurs, elevii vor sustine o evaluare initiala, a

carei structura unitara va fi asigurata de Centrul National de Evaluare si Examinare. Obiectivele acestei evaluari sunt optimizarea predarii si invatarii in functie de nivelul constatat si reprezinta de asemenea, un prim pas inspre personalizarea invatarii. Rezultatele acestor evaluari nu sunt publice, si nu duc, asa cum a fost sugerat in presa, la ierarhizarea elevilor sau a claselor.

Accentuez aici importanta acestor evaluari in ceea ce-i priveste pe elevii de clasa a XI-a si a XII-a, in vederea examenului national de bacalaureat. Pentru acesti elevi, rezultatele evaluarii se vor regasi in fise standardizate ale elevului, semnate de profesori, diriginte si director si luata la cunostinta de parinte sau tutore. In aceasta fisa se vor regasi eventualele elemente de risc in vederea bacalaureatului si mijloacele de adaptare a programului de invatare pentru cresterea sanselor la bacalaureat. Astfel dimensionam corect relatia parinte-elev-profesor. De asemenea astfel ne propunem sa eliminam iluzia ca bacalaureatul poate fi luat de oricine, oricum", a precizat ministrul Educatiei.

Ce sarcini au inspectorii scolari generali

Daniel Funeriu a anuntat ca a avut duminica o videoconferinta cu inspectorii scolari generali, carora le-a dat mai multe sarcini.

"In videoconferinta de astazi (duminica n.red.) am mai transmis inspectorilor scolari generali urmatoarele sarcini: Exercitii de evacuare in caz de cutremur sau incendiu in prima saptamana de scoala si ulterior semestrial. Sedinte cu parintii la nivelul claselor in prima saptamana de

scoala. Evitarea unor situatii de impunere parintilor de auxiliare, caiete de exercitii, culegeri si alte elemente neobligatorii.

Interzicerea oricaror tentative de politizare a primei zi de scoala. In vederea organizarii saptamanii "Scoala Altfel" (2-6 aprilie 2012), in care se vor desfasura activitati extrascolare, artistice, sportive sau de voluntariat, am solicitat implicarea parintilor. Nu in ultimul rand, am cerut inspectorilor ca in fiecare scoala sa fie intonat imnul national la inceputul festivitatilor de deschidere a anului scolar, atat partea melodica precum si versurile celor patru strofe obligatorii", a spus ministrul Educatiei.

La sfarsit, Daniel Funeriu le-a urat elevilor un an scolar placut.

"In concluzie, acest an scolar sistemul de invatamant imbraca o haina noua, care este haina seriozitatii. Vreau sa le multumesc inca odata cadrelor didactice, sa le urez elevilor un an scolar placut si sa le spun celor de clasa I bun venit in scoala romaneasca", a conchis ministrul Educatiei.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#masuri scoala 2011 2012, #Daniel Funeriu ministrul Educatiei , #ministrul Educatiei