Ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, a vorbit miercuri dimineata despre cum au fost repartizate fondurile in proiectul bugetului pentru anul 2015.
Valcov, invitat intr-o emisiune la Antena 3, a precizat ca bugetul include suma de 9,25 miliarde de lei, reprezentand fonduri de rezerva sau "bani de siguranta".
"Nu avem voie sa ne atingem de ei", a spus ministrul, adaugand ca aproximativ sapte miliarde de lei reprezinta imprumuturi.
Darius Valcov a mentionat ca sumele alocate pentru investitiile din 2015 le depasesc pe cele cuprinse in bugetul pentru anul curent, atat in ceea ce priveste Sanatatea si Educatia, cat si infrastructura.
"Dau un singur exemplu, de infrastructura, pentru CNADNR (Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale - n.red) si Ministrerul Transporturilor am alocat 9,5 miliarde de lei, anul trecut ne plasam undeva la 5,4 miliarde, este o crestere aproape dubla.
As vrea ca acesti bani (cofinantari pentru fonduri europene - n.red.) sa fie cheltuiti, este foarte important ca (sic!) contractele semnate in anii trecuti sa se duca la bun sfarsit, acesta este ultimul an (din programul european, in care pot fi cheltuiti banii - n.red.), de aceea am alocat bani suplimentari si am cerut derogare", a lamurit Valcov.
Ministrul delegat a spus ca sumele alocate pentru investitii in Sanatate, Educatie, Transporturi si infrastructura sunt mai mari fara de anul 2014.
Nou imprumut la anul?
Referitor la un nou imprumut pe care Romania ar putea sa il contracteze in 2015, Darius Valcov a declarat ca acest lucru este putin probabil.
"Practic, imprumuturile pe care le avem sunt pentru a refinanta imprumuturi care ajung la scadenta, anul viitor ajungem la scadenta pentru 2009", a explicat demnitarul.
Ministrul delegat pentru Buget a explicat marti cum au reusit specialistii Guvernului sa convinga FMI sa accepte un proiect de buget pe 2015 bazat pe un deficit de 1,83% din PIB.
Cum a convins Guvernul FMI sa accepte deficitul de 1,83%: Negocierile au fost dure!
Darius Valcov a lamurit ca, in timpul discutiilor de saptamana aceasta, expertii Guvernului au convins FMI ca estimarea de 0,9% se bazeaza pe o discrepanta istorica, pe masuri aplicate in 2013 si ca "trebuie sa plecam de la ce se intampla astazi".
In bugetul pe 2015 este inclusa, printre altele, scaderea TVA la pachetele din turism, de la 24% la 9%.
Anterior, premierul Victor Ponta a anuntat, marti, ca s-a ajuns la un acord cu FMI, iar proiectul de buget pentru anul viitor se bazeaza pe un deficit bugetar de 1,83% din Produsul Intern Brut.
FMI si Guvernul au ajuns la un consens pe deficitul bugetar
De asemenea, prim-ministrul a anuntat ca bugetul pe 2015 va fi trimis vineri in Parlament si va propune ca votul final sa fie dat pe 21 decembrie, odata cu depunerea juramantului de catre noul presedinte Klaus Iohannis.
Ponta trimite bugetul in Parlament vineri - Vot final odata cu investirea lui Iohannis?