Discutii intre Valcov si oficialii BNR: Ce solutii s-au gasit pentru romanii cu credite in franci

Vineri, 16 Ianuarie 2015, ora 20:36
6964 citiri
Discutii intre Valcov si oficialii BNR: Ce solutii s-au gasit pentru romanii cu credite in franci
Foto: B1 TV

Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a precizat, vineri seara, ca numarul romanilor cu credite in franci elvetieni este de doua ori mai mic decat cel vehiculat initial si ca, in urma discutiilor cu oficialii Bancii Nationale a Romaniei (BNR), s-au identificat deja doua solutii.

"A fost o discutie foarte buna, vom continua discutiile si saptamana viitoare. Acum am vrut sa indentificam situatia si apoi sa vedem care sunt solutiile pentru a rezolva pe un termen mai lung aceasta problema.

Din analiza datelor - pentru ca s-a facut o analiza foarte exacta - nu e vorba de 150.000 de persoane fizice cu credite in franci, ci de 75.412 debitori, iar numarul de banci care au un procent semnficativ din aceste imprumuturi sunt in numar de sase", a spus Valcov, dupa ce a iesit de la intrevederea pe care a avut-o cu oficialii BNR.

De asemenea, el a adaugat ca exista deja doua solutii la problema creditelor in moneda elvetiana, anume largirea plafonului pentru cei eligibili pentru reesalonarea creditelor (celebra "electorata", adoptata de Guvern anul trecut) sau posibilitatea ca fiecare banca in parte sa vina cu un program care sa anihileze aprecierea francului.

"Luni vom avea o intalnire din nou la BNR si vom idenfitica cat mai multe solutii, astfel ca cei care doresc sa poata sa aiba la dispozitie mai multe programe", a adaugat ministrul.

Valcov, despre reesalonarea creditelor

Schema fiscala pentru restructurarea creditelor, cunoscuta in spatiul public drept "electorata", poate fi aplicata pentru persoanele cu venituri din activitati dependente sub 2.000 de lei pe luna, iar deducerea din venitul lunar impozabil va fi de 900 de lei, restructurarile fiind permise pana la finele lui 2015, se arata in proiectul adoptat anul trecut de Guvern.

Afla mai multe detalii aici: Celebra "electorata", aprobata de Guvern: Cine beneficiaza si in ce consta ajutorul

In aceste conditii, ministrul a anuntat ca ar putea lua in calcul extinderea acestui program, pentru a veni si mai mult in ajutorul celor imprumutati in franci.

"Exista deja o solutie la aceasta problema, rescadentarea creditelor. E o Ordonanta emisa de Guvern, care va merge si in Parlament, pentru largirea bazei celor care pot profita de aceasta rescadentare. Este vorba despre electorata, care se vede ca nu a fost o masura electorala, ci s-a deovedit a fi o masura prudenta, care daca ar fi fost inteleasa la timp de toata lumea, atunci nu am fi avut aceasta problema", a punctat Valcov.

Insa problema cu acest program este ca nu a fost unul atractiv pentru banci, care ar fi trebuit sa se inscrie voluntar.

"Tocmai de aceea vom urgenta discutiile cu institutiile financiare, pentru a urgenta masura", a explicat ministrul, care a sustinut ca daca va fi ceruta de clientii bancilor, atunci in primii doi ani rata va scadea foarte mult, iar in anii urmatori o mare parte din cheltuieli vor fi suportate de stat.

"BNR isi permite ca si lichiditate pe piata sa largeasca si sa propuna in Parlament, alaturi de noi, largirea acestui cadru si sa ridicam plafonul, astfel incat sa se incadreze cat mai multi. 51% (dintre cei imprumutati in franci - n.red.) s-ar incadra", a punctat Valcov.

Bancile ar putea lansa programe proprii

Ca alternativa la "electorata", Valcov a mai spus ca bancile pot veni cu programe proprii prin care sa se diminueze impactul aprecierii francului, sau chiar anihilarea lui, dand exemplu unei banci care a facut deja acest lucru.

"O institutie financiara - nu vreau sa dau nume - are un program propriu, prin care va face pentru doritori conversia din franc in euro sau leu si apoi va aplica un discount care sa reduce foarte mult din aceasta crestere sau chiar sa o anihilize. Vom discuta punctual, sa vedem daca isi vor permite si alte banci acest lucru", a sustinut ministrul.

"Nu am vorbit despre denominarea francilor, suntem intr-o economie libera, noi trebuie sa intervenim, dar nu in dauna agentilor privati, dar vom vorbi cu bancile. Legat de conversia creditelor, nu stiu daca Romania e Ungaria si doreste sa mearga pe acest model, cred ca trebuie sa vedem solutiile economice pe care le avem azi si pe care le putem aplica azi fara a ingradi dreptul altor jucatori pe piata. Referitor la inghetarea cursului, acest lucru trebuie acceptat de catre banci, am trecut demult de perioada in care se impunea cu forta ceva", a mai spus Valcov.

Victor Ponta i-a cerut, vineri, ministrului de Finante sa se intalneasca cu sefii BNR despre aceasta situatie.

Francul elvetian explodeaza, reactii politice: Conducerea BNR audiata, Ponta cere solutii

La cat a ajuns francul

Banca Nationala a Romaniei a afisat in ultima zi a saptamanii o cotatie de 4,4228 lei/unitate, in crestere de la 4,3287 lei/unitate, marcand astfel un nou maxim pentru franc.

Curs euro-leu: Francul continua sa creasca si atinge un nou record

Joi, moneda elvetiana a avansat cu aproape 16%, dupa ce banca centrala din Tara Cantoanelor a decis sa renunte la pragul minim de curs de 1,2 franci pentru un euro.

Cateva zeci de oameni au protestat la sediul BNR gata de aceasta situatie, joi seara, iar o manifestatie mai ampla este programata pentru duminica.

HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
#Valcov discutii BNR, #Valcov credite franci, #Guvern solutii credite franci , #ministrul Finantelor