Scăderea fondurilor alocate tratării pacienţilor ar afecta un milion de bolnavi de diabet. ”Efectele vor fi pe termen lung”

Vineri, 12 Ianuarie 2024, ora 16:25
1632 citiri
Scăderea fondurilor alocate tratării pacienţilor ar afecta un milion de bolnavi de diabet. ”Efectele vor fi pe termen lung”
Scăderea valorii garantate a punctului decontat de Casa de Asigurări de Sănătate va afecta ssistemul public, dar și cel privat FOTO Pixabay

Centrul de Strategii pentru Politici Publice de Sănătate în Diabet atrage atenţia că o eventuală scădere a valorii garantate a punctului decontat de Casa de Asigurări de Sănătate pentru servicii medicale acordate pacienţilor cu diabet zaharat ar duce la un „dezechilibru” şi ar afecta peste un milion de pacienţi, fie că bolnavii primesc îngrijiri medicale în sistemul public sanitar sau în cel privat.

„Anticipăm că o eventuală adoptare a acestei măsuri ar putea duce la imposibilitatea continuării acordării de servicii medicale tuturor persoanelor cu diabet zaharat, fapt ce ar putea duce la apariţia unui deficit periculos în accesul pacienţilor cu diabet zaharat la îngrijiri medicale”, spun specialiştii în domeniul subliniind: „eventualele sincope în îngrijirea pacienţilor cu diabet zaharat pe care le anticipăm a fi generate de măsura propusă în transparenţă decizională, chiar dacă ar fi doar de moment, riscă să prejudicieze iremediabil starea de sănătate a peste un milion de persoane cu diabet din ţara noastră, consecinţele având potenţialul de a se manifesta ani sau chiar zeci de ani”.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii vineri de Centrul de Strategii pentru Politici Publice de Sănătate în Diabet, modificarea valorii garantate a punctului decontat de Casa de Asigurări de Sănătate pentru servicii medicale de la 4,5 lei la 3,3 lei ar avea un impact negativ pe termen lung asupra a peste un milion de bolnavi diagnosticaţi cu această boală.

„Centrul de Strategii pentru Politici Publice de Sănătate în Diabet consideră că valoarea punctului propusă începând cu februarie 2023 nu este fezabilă, sumele rezultate în urma cumulării punctelor pentru serviciile medicale oferite în ambulatoriu (incluzând aici consultaţia medicală şi eventualele proceduri diagnostice sau terapeutice conexe) neacoperind nici măcar costurile asociate oferirii de servicii medicale minimale aferente acestei afecţiuni”, se arată în documentul citat.

Specialiştii în domeniu atrag atenţia asupra faptului că o eventuală scădere a valorii punctului decontat de CAS pentru îngrijirea diabeticilor va avea impact deopotrivă asupra pacienţilor care tratează în sistemul public, cât şi în cel privat.

„Din punctul de vedere al impactului direct, reducerea valorii punctului ar duce la accentuarea semnificativă a subfinanţării unităţilor sanitare, având în vedere că serviciile ambulatorii reprezintă o pondere importantă a bugetului consolidat al acestor instituţii, putând astfel a avea un impact inclusiv asupra îngrijirilor oferite pacienţilor în cadrul spitalizărilor continue sau de zi. Indirect, imposibilitatea de a oferi servicii medicale din partea furnizorilor din sistemul privat de sănătate din cauza subfinanţării ar pune o presiune suplimentară asupra sistemului public de sănătate, care deja funcţionează supraîncărcat în cele mai multe cazuri în ceea ce priveşte acordarea îngrijirilor pentru persoanele cu diabet zaharat”, precizează reprezentanţii Centrului pentru Politici Publice în Diabet.

Conform sursei citate, afectaţi ar fi peste un milion de pacienţi, iar efectele vor fi pe termen lung.

„Trebuie menţionat că eventualele sincope în îngrijirea pacienţilor cu diabet zaharat pe care le anticipăm a fi generate de măsura propusă în transparenţă decizională, chiar dacă ar fi doar de moment, riscă să prejudicieze iremediabil starea de sănătate a peste un milion de persoane cu diabet din ţara noastră, consecinţele având potenţialul de a se manifesta ani sau chiar zeci de ani, cu un impact negativ deosebit nu doar asupra sistemului de sănătate dar şi asupra economiei sau a sistemului de asigurări sociale”, adaugă reprezentanţii Centrului.

Oficialii Centrului de Strategii arată, de asemenea că şi specialitatea diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice va fi afectată, comparativ cu alte specialităţi medicale, „deoarece în cadrul acestei specialităţi aproape în totalitate serviciile medicale sunt finanţate prin contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, numărul consultaţiilor şi serviciilor suportate de către pacient fiind minimale la nivel naţional, ponderea acestora putând fi considerată a fi neglijabilă în pachetul de venituri al furnizorilor de servicii medicale”.

„În cazul acestei specialităţi devine imposibilă o eventuală compensare a balanţei de venituri şi cheltuieli prin veniturile obţinute în afara contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate. Acest aspect este datorat condiţionării realizării consultaţiei medicale prin intermediul contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate în vederea emiterii prescripţiei medicale gratuite pentru medicaţia antidiabetică din cadrul Programului Naţional de Sănătate”, mai susţin specialiştii în domeniu.

Primul vaccin personalizat pentru cancer de piele, testat pe pacienți britanici
Primul vaccin personalizat pentru cancer de piele, testat pe pacienți britanici
Primul vaccin pe bază de ARNm personalizat din lume pentru melanom este testat pe pacienți britanici în ceea ce a fost salutat un potențial „moment de cotitură” pentru tratamentul...
Spitalul din România care nu mai primește decât cazurile foarte grave. Ce se întâmplă cu bolnavii
Spitalul din România care nu mai primește decât cazurile foarte grave. Ce se întâmplă cu bolnavii
Spitalul Judeţean Târgu-Jiu anunţă, miercuri, 24 aprilie, că numărul de paturi în secţiile de Chirurgie a fost redus pentru reabilitarea energetică a Secţiei Chirurgie Generală 1 şi a...
#decontare, #cass, #fonduri sanatate, #pacienti, #diabet , #sanatate