Unde greseste Marea Britanie in lupta cu imigrantii - Studentii straini sustin economia (Analiza)

Luni, 23 Septembrie 2013, ora 19:55
3071 citiri
Unde greseste Marea Britanie in lupta cu imigrantii - Studentii straini sustin economia (Analiza)
Foto: University of Exeter

Lupta guvernului britanic de a reduce numarul imigrantilor risca sa produca o victima colaterala neasteptata - economia Regatului.

Marea Britanie se mentine de ani buni in topul QS World University Ranking datorita valorii invatamantului oferit de universitati, fiind una dintre principalele destinatii pentru studenti din intreaga lume.

Dar lucrul acesta este pe cale sa se schimbe, din cauza luptei oarbe cu imigrantii. Regimul strict de acordare a vizelor pentru cetatenii din afara statelor Uniunii Europene si implementarea de reguli tot mai rigide de acordare a vizelor de studii au dus in ultimul an la o scadere alarmanta a numarului studentilor internationali in invatamantul universitar britanic.

Potrivit unui raport recent remis Potrivit unui raport recent remis de Departamentul britanic pentru imigranti, la cererea Universities UK (forul studentilor din Marea Britanie), in 2012 si 2013 a fost inregistrata o scadere a numarului solicitarilor de viza pentru studenti, deci accesul la invatamantul universitar britanic a fost limitat pentru studentii internationali.

Iar cifrele vor arata si mai rau, avand in vedere ca nici in ceea ce priveste acordarile de viza lucrurile nu sunt mai optimiste.

Potrivit Universities UK, comisia pentru imigrare a calculat ca trebuie redus numarul studentilor internationali din tarile care nu fac parte din UE, pana la 87.600, pentru ca guvernul sa-si atinga targetul in ceea ce priveste imigrantii, de sub 100.000 pe an, pana in 2015, conform unei statistici remise de Oficiul National de Statistica al Marii Britanii si publicat de publicatia online workpermit.com.

O posibila solutie

Un prim semnal de alarma si o posibila solutie la aceasta problema au fost date de forul studentilor din Marea Britanie, Universities UK.

Reprezentantii acestui for au solicitat parlamentului britanic sa sustina cresterea si dezvoltarea invatamantului universitar, pentru ca este una din ramurile in care aceasta tara exceleaza. Potrivit acestei institutii, "studentii internationali din afara tarilor Uniunii Europene trebuie sa fie inclusi intr-o schema separata de cea a tuturor imigrantilor".

Un avantaj al acestei delimitari intre studenti straini si imigranti, sustin cei de la Universities UK si de la alte organizatii studentesti britanice, ar fi si ca s-ar putea obtine si o cifra clara a totalului de non-britanici din Regat.

Aportul studentilor la economie, in cateva cifre

Referitor la contributia studentilor internationali la economia Marii Britanii, Universities UK a publicat un raport al Departamentului ministerial pentru economie, inovatie si aptitudini, conform caruia "exportul" de educatie universitara ar putea aduce Marii Britanii 16,9 miliarde de lire sterline, pana in 2025.

O statistica publicata recent de Universitatea din Sheffield arata ca studentii internationali contribuie net la PIB-ul orasului cu 120,3 milioane de lire sterline pe an.

Un raport similar dat publicitatii de Universitatea din Exeter subliniaza ca prin prezenta studentilor internationali s-au adus 88 de milioane de lire sterline la PIB-ul orasului, asigurand 2.880 de locuri de munca. Iar la nivel de regiune s-a inregistrat o cifra de 104 milioane de lire sterline pe an, contribuind la sustinerea a 3.280 de locuri de munca, in sud-vestul insulei britanice.

Potrivit acestor cercetari, beneficiile pe care studentii straini le aduc Marii Britanii nu sunt deloc de neglijat si sunt estimate a fi valabile atat pe termen scurt cat si pe termen lung.

Cine profita? Mereu competitia!

In acest timp insa principalii competitori ai britanicilor pe aceasta piata, Statele Unite, Australia si Canada, implementeaza proiecte pentru incurajarea si sustinerea studentilor internationali.

Un raport al guvernului canadian urmareste dublarea numarului de studenti straini pana in anul 2022, iar guvernul australian a solicitat revizuirea sistemului de acordare a vizelor de studii, ridicarea restrictiilor care ii impiedica pe tineri sa invete in Australia, precum si relaxarea conditiilor de angajare post-universitara.

Asadar, Marea Britanie ar trebui sa spuna un mare DA tuturor tinerilor non-britanici doritori si capabili sa studieze in sistemul universitar englez, pentru ca si acestia ridica si mentin economia tarii in topul puterilor economice mondiale.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#studenti Marea Briatanie, #imigranti Marea Britanie, #top universitati UK, #romani UK , #romani Marea Britanie