Ceasul Apocalipsei arata ca mai avem doua minute jumatate pana distrugem Pamantul. E cea mai grava situatie din 1953

Vineri, 27 Ianuarie 2017, ora 15:37
9917 citiri
Ceasul Apocalipsei arata ca mai avem doua minute jumatate pana distrugem Pamantul. E cea mai grava situatie din 1953

Ceasul Apocalipsei, asa-zisul "Doomsday Clock", care este considerat un indicator al probabilitatii distrugerii civilizatiei umane, a fost dat inainte cu o jumatate de minut, fiind astazi la cel mai apropiat nivel de sfarsitul lumii din ultimii 64 de ani.

Astfel, in anul 2017, Ceasul Apocalipsei a fost fixat la ora 11:57:30, la doar 2 minute si jumatate distanta de miezul noptii, moment care ar reprezenta sfarsitul civilizatiei umane.

Organizatia care se ocupa de acest ceas simbolic pentru soarta omenirii, Bulletin of Atomic Scientists, si-a motivat decizia de a da inainte ceasul ca urmare a "deteriorarii peisajului de securitate globala in 2016".

"Sa nu ne facem iluzii, a fost un an dificil", a declarat Rachel Bronson, director executiv si al Bulletin of the Atomic Scientists.

Insa organizatia a citat si alegerea presedintelui Donald Trump drept un motiv in plus pentru modificarea orei.

"Aceasta situatie globala tulburatoare a servit drept fundal pentru ascensiunea nationalismului strident la nivel global in 2016, inclusiv scrutinul prezidential din Statele Unite, unde castigatorul, Donald Trump, a facut comentarii ingrijoratoare cu privire la utilizarea si proliferarea armamentului nuclear si a contestat consensul stiintific coplesitor in ceea ce priveste schimbarile climatice".

Astfel, Ceasul Apocalipsei se afla astazi cel mai aproape de "miezul noptii" din ultimii 64 de ani. In 1953, oamenii de stiinta au fixat ceasul la ora 11:58:00, dupa ce Statele Unite testasera prima arma de tip termonuclear, iar cateva luni mai tarziu, URSS a testat o bomba cu hidrogen.

De asemenea, in 2015, 1984 si 1949, Ceasul a fost fixat la 3 minute distanta de miezul noptii. Lumea a fost cea mai sigura in 1991, cand ceasul a aratat 11:43:00.

Este pentru prima oara in istorie cand Ceasul Apocalipsei indica si o fractie dintr-un minut.

Creat in anul 1947, Ceasul Apocalipsei a fost conceput de oameni de stiinta care au participat la Proiectul Manhattan (proiectul de dezvoltare a primei arme nucleare). Initial considerat drept un indicator al probababilitatii producerii unui conflict nuclear pe scara larga, acum include si alte amenintari, cum ar fi schimbarile climatice, armele biologice si amenintarile cibernetice.

Citeste si:
Primăria Capitalei cere daune de 1 milion de lei de la MOL România. Ce obligații contractuale a ”fentat” compania
Primăria Capitalei cere daune de 1 milion de lei de la MOL România. Ce obligații contractuale a ”fentat” compania
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat marţi, 9 august, că municipalitatea a acţionat în instanţă compania Mol România. Primăria solicită pagube materiale de...
Motivul rar pentru care un primar PNL a demisionat din funcție: "A venit timpul să aleg liniștea"
Motivul rar pentru care un primar PNL a demisionat din funcție: "A venit timpul să aleg liniștea"
Primarul PNL din orașul Turceni, județul Gorj, a anunțat pe Facebook că demisionează din funcție, mulțumind celor care au susținut-o. Conform primarului Cristina Cilibiu, aceasta a...