Agenția Fitch: Apartenența la UE, principala piedică în calea falimentului României!

Luni, 10 Octombrie 2022, ora 15:23
8797 citiri
Agenția Fitch: Apartenența la UE, principala piedică în calea falimentului României!

Fitch Ratings arată apartenența României la Uniunea Europeană este cel mai important element care stă în acest moment în calea unei retrogradări în categoria ”junk”.

Degradarea României la o piață nerecomandată investitorilor ar echivala practic cu falimentul, în condițiile în care Guvernul de la București este dependent de finanțare externă.

În comparație cu perioada similară de anul trecut, deficitul comercial a fost mai mare în perioada ianuarie-august 2022 cu 7,38 miliarde euro, ceea ce înseamnă o majorare uriașă, de peste 50% într-un an de zile (50,48%)!

Deficitul comercial alimentează dezechilibrul balanței externe

Astfel, deficitul balanţei comerciale în perioada ianuarie - august 2022 a fost de 22 de miliarde de euro, potrivit INS, contribuind și mai mult la dezechilibrul produs de deficitul de cont curent.

În contextul veniturilor bugetare reduse, România se confruntă în continuare cu dificultăţi legate de finanţare, ţinând cont de aversiunea faţă de risc pe plan global şi de nevoile de finanţare ridicate.

Finanțele vor trebui în continuare să realizeze emisiuni externe semnificative (de aproximativ 8 - 10 miliarde de euro) şi se vor confrunta cu dependenţa de piaţa financiară internă, arată Fitch Ratings.

Balanța comercială, în mare suferință

În același timp, dezechilibrele cu care se confruntă economia românească se adâncesc foarte rapid.

Exporturile realizate de România în intervalul de timp ianuarie-februarie 2022 au însumat 60,29 miliarde euro, în creștere cu 25,1% față de aceeași perioadă din 2021.

De cealaltă parte, România a realizat importuri în valoare de 82,29 miliarde euro, cu 31% mai mari față de ianuarie-august 2021.

Doar în luna august 2022 deficitul comercial a fost de 3,22 miliarde euro, în urma unor exporturi de 7,62 miliarde euro (creștere anuală de 34,3%) și a unor importuri de 10,84 miliarde euro (plus 46,5% față de august 2021).

Dublul limitei de sustenabilitate

De precizat că deficitul de cont curent este prezentat în literatura de specialitate ca fiind o problemă majoră în momentul în care depășește 5% din PIB. În cazul României, dezechilibrul a fost de circa 5% din PIB în 2019 și 2020, dar a depășit 7% din PIB în 2021.

Ultimul raport Fitch arată că balanța comercială a consemnat în 2022 o adâncire mai solidă decât estimările inițiale, ceea ce a făcut agenția să previzioneze un deficit de cont curent de 9,9% din PIB în 2022 (cel mai mare în rândul ţărilor din categoria "BBB"şi din UE).

Fitch Ratings a confirmat ratingul suveran al României la ”BBB minus” cu perspectivă negativă, aceasta fiind ultima notă din categoria ”investment-grade” (recomandat pentru investiţii), se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Ratingul României ”BBB minus” este susţinut de apartenenţa la UE şi fluxurile de capital european care sprijină investiţiile şi macrostabilitatea, explică agenția de evaluare, care pune riscurile pe seama condițiilor externe și a dezechilibrelor macroeconomice interne persistente (deficitele gemene).

HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
#economie Romania , #stiri economice
Comentarii
B
BaronulRed.oficial
rank 3
Poza Liandra
Liandra
rank 5
Functioneaza "PERFECT" coalitia Ciuma& Holera !!