Creșterea dobânzilor lovește puternic creditarea în zona euro. Accesul la finanțare va fi tot mai greu

Miercuri, 26 Octombrie 2022, ora 15:14
2310 citiri
Creșterea dobânzilor lovește puternic creditarea în zona euro. Accesul la finanțare va fi tot mai greu

Majorarea dobânzilor de către Banca Centrală Europeană, în lupta împotriva inflației, a atras deja o înăsprire puternică a condițiilor de creditare în zona euro.

Creditele pentru locuințe acordate populației au suferit cea mai puternică înrăutățire a condițiilor, dar nici finanțarea firmelor nu a scăpat.

În condițiile în care este așteptat ca BCE să opereze noi majorări de dobânzi, băncile prognozează o deteriorare și mai puternică a creditării pe final de an.

Perspective pesimiste

Condițiile de creditare pentru împrumuturile sau liniile de credit acordate întreprinderilor s-au înăsprit în trimestrul al treilea din 2022, conform unui sondaj elaborat în luna octombrie 2022 de Banca Centrală Europeană privind creditele bancare din zona euro.

În ceea ce privește împrumuturile acordate gospodăriilor pentru achiziționarea de locuințe, băncile din zona euro au raportat o înrăutățire puternică a condițiilor de creditare.

Pentru creditele de consum și alte împrumuturi acordate gospodăriilor, băncile din zona euro au raportat o înrăutățire redusă, dar totuși pronunțată.

În contextul încetinirii creșterii economice și al intensificării temerilor de recesiune, riscurile legate de perspectivele economice, precum și situațiile specifice industriei sau întreprinderilor și scăderea toleranței la risc a băncilor au avut toate un impact de înăsprire considerabil asupra condițiilor de creditare pentru împrumuturile acordate firmelor.

În trimestrul IV 2022, băncile din zona euro se așteaptă la o înăsprire mai puternică a condițiilor de creditare atât pentru împrumuturile acordate firmelor, cât și pentru creditele pentru locuințe și de consum.

Situația în România

În România, potrivit datelor BNR, comparativ cu septembrie 2021, soldul creditului neguvernamental a înregistrat în septembrie 2022 o creștere de 16% (0,1% în termeni reali), pe seama majorării cu 14,3% a componentei în lei (-1,6% în termeni reali) și a creșterii cu 20% a componentei în valută exprimată în lei.

Astfel, soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a crescut în luna septembrie 2022 cu 1,6% față de august 2022 (0,3% în termeni reali), până la nivelul de 364,78 miliarde lei.

Din cei 364,78 miliarde lei, 147,59 miliarde au fost acordate populației în lei și 25,29 miliarde în valută, în total 172,88 miliarde, reprezentând 47,39%.

Dacă se ia în calcul valoarea inflației anuale, de 15,9%, reiese că soldul creditelor acordate populației în septembrie 2022 a fost cu 5,6% mai mic, în termeni reali, în comparație cu septembrie 2021. Diminuarea a fost de 11,4% în cazul creditelor în valută.

În ceea ce privește firmele, creditele în lei acordate au fost cu 4,3% mai mari în termeni reali (septembrie 2022/septembrie 2021), iar cele în valută s-au majorat cu 34,8%.

Reprezentanții BNR au făcut dealtfel apeluri repetate către băncile comerciale, cărora le-au cerut să manifeste prudență maximă în acordarea creditelor, pe fondul înăspririi puternice a condițiilor economice.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#economie Romania , #stiri economice