Economia europeană a frânat puternic în trimestrul III! Recesiunea se face deja simțită

Miercuri, 02 Noiembrie 2022, ora 14:52
1824 citiri
Economia europeană a frânat puternic în trimestrul III! Recesiunea se face deja simțită

Economia europeană a frânat puternic în trimestrul III al anului în curs, pe fondul inflației și al crizei energetice.

Activitatea manufacturieră din zona euro se află deja în recesiune, începând cu luna octombrie, spun specialiștii.

Iar prognozele Băncii Centrale Europene anunță condiții economice și mai deteriorate pentru finalul anlui în curs și prima parte a lui 2023.

Avans PIB anual la jumătate

Produsul intern brut – PIB a crescut față de trimestrul II cu doar 0,2%, atât la la nivelul uniunii monetare, cât și pentru toată economia UE, în condițiile în care avansul trimestrial al economiei a fost de 0,7% în UE pentru ultimele trei trimestre (ultimele trei luni din 2021 și primele două trimestre din 2022).

Frânarea este și mai evidentă atunci vine vorba de evoluția anuală a economiei: Astfel, avansul economic a scăzut cu jumătate, de la plus 4,3% în trimestrul II (trim. II 2022/trim. II 2021) la 2,1% în zona euro și 2,4% în UE în trimestrul III (trim. III 2022/trim. III 2021), potrivit datelor preliminare publicate de Eurostat.

Trebuie amintit că Banca Centrală Europeană a anunțat deja, prin vocea președintei Christine Lagarde, că se așteaptă o evoluție și mai anemică a economiei europene pe final de an și la începutul anului următor.

Lupta cu inflația cu orice preț

Șefa BCE a refirmat angajamentul ferm al instituției pe care o conduce cu privire la stabilitatea prețurilor, prin urmare se așteaptă ca dobânzile să fie majorate și mai mult, în lupta cu inflația, iar economia europeană va avea și mai mult de suferit în perioada următoare.

BCE nu renunță la ținta de inflație de 2% pe termen mediu, în condițiile în care avansul prețurilor a continuat și în luna octombrie, când inflația anuală a crescut la 10,7% în zona euro, de la 9,9% în septembrie 2022.

Dincolo de majorările fără precedent de prețuri și de dobânzile în creștere rapidă pe care le-au atras, economia europeană, cu precădere producția industrială, se confruntă cu criza energetică, fapt ce îi face pe analiștii economici să spună că această ramură vitală a economiei se află deja în recesiune.

Recesiune pentru activitatea manufacturieră

Activitatea manufacturieră din zona euro s-a prăbușit în octombrie la cel mai scăzut nivel de la introducerea primelor restricții împotriva Covid-19, în 2020 și până astăzi.

Potrivit unei cercetări realizate de S&P Global, producția industrială din toate economiile majore ale zonei euro, exceptând Irlanda, realmente s-a prăbușit în octombrie 2022.

Spania și Germania sunt cele mai afectate țări, cea din urmă pe fondul întreruperii alimentării cu energie din Federația Rusă, în contextul războiului din Ucraina, scrie Bloomberg.

Datele ”arată acum clar că economia manufacturieră din zona euro este în recesiune”, a declarat un reprezentant al S&P Global, potrivit sursei citate.

”Printre factorii care agravează situația este inflația, care a rămas cu încăpățânare ridicată, în ciuda reducerii presiunilor din lanțurile de aprovizionare”, a adăugateconomistul Joe Hayes.

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#economie Romania , #stiri economice