Zona euro, aproape de cel mai mare șoc de la crearea sa? Falimentul Italiei se joacă pe burse

Joi, 25 August 2022, ora 15:00
17746 citiri
Zona euro, aproape de cel mai mare șoc de la crearea sa? Falimentul Italiei se joacă pe burse

Italia, una din țările fondatoare ale Uniunii Europene, se confruntă cu mari probleme legate de plata datoriei publice.

Fondurile speculative internaționale (hedge funds) au plasat în august 2022 cel mai mare pariu împotriva obligațiunilor emise de statul italian de la criza financiară din 2008 și până în prezent.

Speculatorii piețelor mizează acum pe o intrare în incapacitate de plăți a Romei, ceea ce ar crea un adevărat șoc în zona euro.

Mișcare speculativă de zeci de miliarde

Analiștii financiari au anticipat încă din luna iulie problemele cu care se va confrunta guvernul de la Roma, o dată cu anunțul Băncii Centrale Europene, primul după mai bine de 10 ani, cu privire la creșterea dobânzilor în zona euro.

Italia a încheiat 2021 cu o datorie guvernamentală în jurul nivelului de 150% din PIB, a doua cea mai mare pondere din Uniunea Europeană după Grecia (peste 190%), prin urmare finanțarea acestei datorii se anunța deja a fi problematică.

Dincolo de dezechilibrele interne, problema a fost agravată de contextul internațional din 2022, anunțul BCE cu privire la majorarea dobânzilor în a doua parte a anului în curs făcându-i pe analiștii financiari să avertizeze cu privire la o nouă criză a datoriilor în zona euro.

Nu mai puțin de 39 de miliarde de euro au pariat fondurile speculative în august 2022 în anticiparea intrării în default a Italiei, a calculat S&P Global Market Intelligence, potrivit Financial Times.

Dependența de gazul rusesc

Principalul risc la adresa economiei italiene este considerat de analiștii internaționali a fi dependența totală de gazul rusesc și riscul din ce în ce mai crescut ca, pe fondul tensiunilor politice din Europa, Moscova să închidă robinetul.

Fondul Monetar Internațional a avertizat încă de luna trecută că un embargo rusesc asupra gazelor va duce la o contracție economică de peste 5% în Italia.

Iar mult vehiculatele alternative la gazul rusesc – aprovizionarea cu gaz lichefiat din SUA, ori cu gaze naturale din Angola și Algeria – sunt considerate atât de insuficiente, sau chiar improbabile, încât justifică o masivă mișcare speculativă pe burse, demnă de criza datoriilor din 2010-2011.

Oprirea sprijinului primit de la BCE

Italia este, de asemenea, considerată de investitori ca fiind printre cele mai vulnerabile țări la decizia Băncii Centrale Europene de a-și anula programele de stimulare prin creșterea ratelor dobânzilor și oprirea achizițiilor de obligațiuni care au susținut financiar datoria supra-dimensionată a Romei.

Iar demisia lui Mario Draghi din funcția de șef al guvernului italian, în iulie 2022, a condus la destrămarea coaliției de unitate națională și la o criză politică ce amplifică riscurile deja crescute la adresa economiei italiene.

Intrarea în incapacitate de plăți a Italiei sau părăsirea uniunii monetare ar avea consecințe uriașe pentru moneda unică europeană, care se poate confrunta cu cea mai mare criză de la crearea ei.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#economie Romania , #stiri economice