Decizie istorică pe care o anunță Banca Centrală Europeană: Majorează dobânzile pentru prima dată în 11 ani!

Vineri, 22 Iulie 2022, ora 09:22
2769 citiri
Decizie istorică pe care o anunță Banca Centrală Europeană: Majorează dobânzile pentru prima dată în 11 ani!

Banca Centrală Europeană a decis majorarea cu 50 de puncte procentuale a dobânzii de politică monetară.

BCE este presată de explozia prețurilor în Europa și de perspectiva tot mai îndepărtată a țintei de inflație de 2%.

Inflația anuală a ajuns în luna iunie la 8,6% în zona euro, aruncând o mare urmă asupra mandatului BCE privind stabilitatea prețurilor.

Decizie umbrită de temeri

În consecință, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzii la facilitatea de credit marginal și la facilitatea de depozit vor fi majorate la 0,50%, 0,75% și, respectiv, 0,00%, cu efect de la 27 iulie 2022.

Mai mult decât atât, comunicatul BCE anunță o foarte probabilă nouă majorare a dobânzii de politică monetară la viitoarea întrunire a Consiliului guvernatorilor, din septembrie.

În ciuda temerilor legate de recesiunea în zona euro, dar și de o nouă posibilă criză a datoriilor suverane, BCE se înscrie astfel pe drumul deschis de Rezerva Federală a SUA și de Banca Angliei, care au operat deja majorări agresive ale dobânzilor.

Noi majorări la orizont

”Traiectoria viitoare a ratei de politică a Consiliului guvernatorilor va continua să fie dependentă de date și va contribui la îndeplinirea obiectivului său de inflație de 2% pe termen mediu.

În contextul normalizării politicii sale, Consiliul guvernatorilor va evalua opțiunile de remunerare a excesului de lichidități.”, se arată în comunicatul dat publicității joi de BCE.

Trebuie menționat faptul că decizia de a majora dobânda de politică monetară cu 50 de puncte procentuale nu a fost una adoptată ușor, din contră, a existat un adevărat ”război” între guvernatorii băncilor centrale din țările europene care au susținut o măsură mai agresivă în lupta împotriva inflației și cei care au optat pentru un avans de doar 25 de puncte de bază, dând curs temerilor legate de recesiune și de datoriile suverane tot mai dificil de finanțat.

Totuși, Consiliul guvernatorilor a considerat că este oportun să se facă un prim pas mai amplu pe traiectoria de normalizare a ratei de politică monetară decât s-a semnalat la reuniunea sa anterioară.

BCE înăsprește controlul

Suplimentar, BCE a decis înființarea unui Instrument de Protecție a Transmisiei (Transmission Protection Instrument –TPI), considerat necesar pentru a sprijini transmiterea efectivă a politicii monetare.

Pe măsură ce Consiliul guvernatorilor continuă să normalizeze politica monetară, TPI se va asigura că orientarea politicii monetare este transmisă fără probleme în toate țările din zona euro.

Unicitatea politicii monetare a Consiliului guvernatorilor este o condiție prealabilă pentru ca BCE să își poată îndeplini mandatul de stabilitate a prețurilor, precizează comunicatul instituției.

TPI va fi o completare la setul de instrumente al Consiliului guvernatorilor și poate fi activat pentru a contracara dinamica nejustificată și dezordonată a pieței care reprezintă o amenințare serioasă la adresa transmiterii politicii monetare în zona euro.

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#economie Romania , #stiri economice