Riscul de țară crește din nou: Cât va mai putea suporta România scumpirea finanțării externe?

Joi, 13 Octombrie 2022, ora 15:45
2326 citiri
Riscul de țară crește din nou: Cât va mai putea suporta România scumpirea finanțării externe?

Poziția României în fața investitorilor externi s-a aflat în 2022 pe o puternică tendință de depreciere, situație care urcă pe măsură costurile finanțării.

Luna octombrie aduce un nou salt important pentru poziția pe burse a titlurilor asociate riscului de țară al României.

La nivelul unui stat, CDS-urile reflectă prețul riscului de țară: cu cât CDS-urile cresc, cu atât costul de finanțare al țării se majorează.

Scumpirea finanțării pe plan global

Previziunile analiștilor economici se adeveresc: pe măsură cu dobânzile cresc la nivel internațional și dolarul american se apreciază în fața celorlalte valute, țările cu grad mare de îndatorare plătesc din ce în ce mai scump pentru dependența lor de finanțarea externă.

România este una din aceste țări, guvernul de la București având nevoie să se împrumute constant sume considerabile pentru a putea acoperi deficitul bugetar și a rostogoli datoria guvernamentală.

Jumătatea lunii octombrie a adus o înrăutățire a poziției externe a României, în condițiile în care cotațiile pentru titlurile CDS – credit default swaps -, în dolari, cu maturitatea la 5 ani, asociate riscului de țară al României, au depășit un nou nivel, ajungând la peste 360 de puncte de bază.

Salt de 4,8 ori!

Astfel, ultimele cotații au ajuns la 365,43 de puncte, ridicând semne de întrebare cu privire la capacitatea României de a plăti costuri tot mai mari pentru finanțarea externă, în condițiile în care bugetul de stat este departe de a se afla într-o situație fericită.

De menționat că la finele anului trecut, pe 31 decembrie, cotația pentru titlurile CDS era la 76,31 puncte, ceea ce înseamnă că riscul de țară a crescut în 2022 de aproximativ 4,8 ori în ochii investitorilor.

Percepția investitorilor asupra riscului suveran al României s-a deteriorat abrupt începând cu data de 1 martie, după începerea războiului din Ucraina.

Deteriorarea abruptă a situației geo-politice a adus și o creșterea costurilor de îndatorare pentru toată regiunea.

La această situație însă, România vine cu caracterul particular ale economiei sale, afectată de grave dezechilibre macroeconomice, fiind singura țară din Europa de Sud Est cu deficite gemene importante (de cont curent și fiscal).

Sperietoarea retrogradării în ”junk”

România stă cel mai prost în ochii investitorilor străini, în comparație cu țările vecine, ale căror titluri CDS erau cotate în 12 octombrie 2022 după cum urmează: Ungaria – 252,90, Polonia – 146,67, Bulgaria – 104,96 respectiv Cehia – 45,51.

În plus, România este singura țară din regiune al cărei rating suveran este BBB minus, cel mai de jos înainte de retrogradarea în categoria ”junk”, nerecomandată investitorilor.

Agenția de evaluare Fitch Ratings a apreciat în ultimul raport că apartenența României la UE este cel mai important element care stă în acest moment în calea unei retrogradări în categoria ”junk”, ceea ce ar echivala practic cu falimentul, în condițiile în care guvernul de la București este dependent de finanțare externă.

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#economie Romania , #stiri economice